logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i opis elementów do J-11 wirujących świateł - gdzie znaleźć?

Dj_Milek 07 Cze 2006 15:56 3032 9
REKLAMA
  • #1 2706995
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Mam pytanie posiada ktoś może schemat tego użądzenia wraz z opisem elemętów??

Elektroniczny sterownik umożliwia uzyskanie efektu obrotowych reflektorów. Urządzenie może sterować sześcioma reflektorami o mocy 100W każdy z możliwością płynnej regulacji szybkości. Wymiary płytki 100x40mm

http://jabel.com.pl/image.php?pic=38_0
  • REKLAMA
  • #2 2707301
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    no ja mam schemat ale niestety nie mam teraz skanera , jest to prosty układ na 4014 a generator jest na trzech tranzystorach . Jako elementy wykonawcze zastosowano tyrystory . moge wrzucić fotke schematu jak chcesz .
  • REKLAMA
  • #3 2707439
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Oooo, schemat bardzo by sie przydał (chyba z tej fotki można wszystko odczytać??) A jest na niej opis elementów??

Pozdrawiam
    Dj_Milek
  • Pomocny post
    #4 2709175
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Proszę :D
    Schemat i opis elementów do J-11 wirujących świateł - gdzie znaleźć?
    PozdRawiam :D MareQ :D
  • #5 2709385
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Złorzyłem kiedyś ten efekt. Powiem ci że jest nawet fajny tylko jak będziesz go montował to daj mocniejszy rezystor R1 tak 2W bo ten 0,5W to grzeje sie bardzo ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2710322
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Wielkie dzieki Uszol 1990. Mam tylko jeszcze jedną proźbe ma ktoś wzór płytki??
  • REKLAMA
  • #7 2710857
    jurnymario
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    odzszukaj "moj stroboskop sterowany dzwiekiem" i wytnij czesc stroboskopowa. a wstaw triaki na wyjsciu tak jak w schemacie powyzej. bedziesz mial super efekt. mialem taki w domu . dzialal super i byl sterowany dzwiekiem z mikrofonu. prosta konstrukcja a fajny bajer :)
  • #9 2792716
    Rudolf2
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    masz schemat ideowy wiec co za problem zrobic wlasna plykte ;) ja uzywam ExpressPCB i nie narzekam :) pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu elektronicznego sterownika do efektu obrotowych świateł J-11, który umożliwia sterowanie sześcioma reflektorami 100W z płynną regulacją prędkości. Układ oparty jest na układzie scalonym 4014 oraz generatorze zbudowanym na trzech tranzystorach, a elementy wykonawcze to tyrystory (triaki). Udostępniono link do schematu w formie graficznej. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania mocniejszego rezystora (2W zamiast 0,5W) w celu uniknięcia przegrzewania. Poruszono także kwestię wzoru płytki drukowanej – nie został udostępniony, ale zasugerowano samodzielne wykonanie projektu PCB, np. przy użyciu programu ExpressPCB. Wspomniano o podobnych konstrukcjach stroboskopów sterowanych dźwiękiem z mikrofonu, które można modyfikować, stosując triaki na wyjściu dla uzyskania efektu obrotowych świateł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA