Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ladowarka gsm impulsowa jako ladowarka usb ?

wader_669 07 Jun 2006 16:35 2054 3
    wader_669
    Level 28  
    mam ladowarke do noki 2600 jest to ladowarka impulsowa i chcialem ja przerobic na ladowarke usb. Posiadam mp3 playera ktorego tylko moge ladowac za pomoca komputera wyjscia usb i jak gdzies wyjezdrzam to nie mam jak go ladowac. ladowarka ma napiecie 5,29 v bardzo podbne do wyjscia usb 5v i jest to ladowarka impulsowa tak jak kompter ma zasilacz impulsowy czy bez obaw mogl bym zamiast kabla w ladowarce zrobic gniazdko usb?

Dodano po 54 [sekundy]:

jeszcze dodam ze ladowarka posiada czestotliwosc 50-60 Hz
  • Helpful post
    irek2
    Level 40  
    caly problem polega na tym ze twoja ladowarka jest zasilana ze stabilnego napiecia 5Vz portu USB. A ladowarka od telefonu jest stabilizatorem pradu a nie napiecia wiec pod obciazeniem napiecia spadnie co moze uniemozliwic prace wlasciwej ladowarki. Wszystko bedzie zalezalo od pradu jaki pobiera ladowarka mp3 playera i jaki moze dostarczyc ladowarka od telefonu.
    Podlacz i sprawdz na pewno nic sie nie powinno stac. Zmierz na poczatku jakie napiecie bez obciazenia ma ta ladowarka od telefonu, bo jak ma wieksze niz 5,5V to sie nie nadaje.
    wader_669
    Level 28  
    spoko znam te rozwiazanie. prosciej jest dac 4 baterie paluszki 1,2 v wtedy nie potrzeba zadnego schematu albo baterie 9v ze stabilizatorem napiecie ale nie dziala za dobrze juz probowalem