logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.7 Diesel 1995 - Brak zasilania termostatu, jak podłączyć?

sylwas72 08 Cze 2006 20:14 3771 4
REKLAMA
  • #1 2711178
    sylwas72
    Poziom 11  
    Witam.
    Kupiłem Opla Astre kombi 1,7 diesel turbo intercooler 1995r.Mam pytanie odnośnie termostatu a mianowicie termostat zasila dwa przekaźniki znajdujące się pod przednią szybą ale problem w tym, że nie mam zasilania na termostat (+12 V).Skąd ten termostat jest zasilany, czy mogę podać mu stałe napięcie z akumlatora ( tzn. nie przerywane stacyjką).Gdy na krótko podaje na wyjścia z termostatu +12V przekaźniki załączają się.Bezpieczniki są w porządku.Dzięki z góry za wszelkie spostrzeżenia.
  • REKLAMA
  • #2 2711287
    duzabrzoza
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    termostat to urządzenie które reguluje temperature silnika ,niema podłączen elektrtycznych,
    tobie chyba chodzi o czujnik ktory załancza wentylator chłodnicy
    sprawdz dokladnie bezpieczniki nie koniecznie w głownej skrzynce bezpiecznikowej
    pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #3 2713184
    rafaltd
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Nie bardzo wiem w czym masz problem, ale pewnie nie załącza Ci się wentylatror chłodnicy. Jeśli zwierając końcówki na wtyku włącznika termicznego przy chłodnicy nie słychać cykania przekaźnika (przy przekręconym kluczyku w starcyjce) to masz uszkodzoną intalację do przekaźnika. Jeśli cykają a wentylator włącza się tylko w jednej kobinacji połaczenia na kostce włącznika, to masz spalony rezystor wentylatora.
  • REKLAMA
  • #4 2850515
    waldemarek_b
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    rafaltd napisał:
    Nie bardzo wiem w czym masz problem, ale pewnie nie załącza Ci się wentylatror chłodnicy. Jeśli zwierając końcówki na wtyku włącznika termicznego przy chłodnicy nie słychać cykania przekaźnika (przy przekręconym kluczyku w starcyjce) to masz uszkodzoną intalację do przekaźnika. Jeśli cykają a wentylator włącza się tylko w jednej kobinacji połaczenia na kostce włącznika, to masz spalony rezystor wentylatora.

a gdzie szukać tego rezystora
  • #5 3562934
    sylwas72
    Poziom 11  
    Termostat przy chłodnicy był dobry a uszkodzony był drugi znajdujący się na silniku.
REKLAMA