logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.7D '93 - brak napięcia na czujnikach temperatury i oleju, przekaźniki?

actron 30 Sie 2006 08:21 1368 6
  • #1 2968265
    actron
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    Witam
    W moim aucie nie działa wskaźnik temperatury silnika. Czujnik ok ale nie ma na nim żadnego napięcia(?). Dodatkowo nie jestem pewien ale nie włącza się wentylator (jeden bieg na pewno nie działa-rezystor). Podejżewam przekaźniki ale nie wiem które. Są w komorze silnika po lewej stronie.
    Dodatkowo :( nie działa kontrolka oleju - nie świeci. Nie wykryłem napięcia na czujniku.
    Bezpieczniki sprawdzałem już z 10 razy.
    Pozdrawiam
  • #2 2970369
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 87
    Witam
    A wskaźnik poziomu paliwa działa?
  • #3 2970521
    altronik
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    czy działa kontrolka ładowania.....?(tzn czy gaśnie)
  • #4 2972018
    actron
    Poziom 13  
    Wszystkie pozostałe wskaźniki działają. Sprawdzę jeszcze deskę rozdzielczą.
    Nie działa też I bieg wycieraczek, ale to się raczej nie łączy.
  • #5 2972104
    przemo587
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Ktory wentylator nie dziala?a sprawdzales zarowke od kontrolki?jezeli masz czujnik oleju z pojedynczym przewodem to sproboj zewrzec go do masy i bedziesz widzial czy cos sie zapali
  • #6 2979085
    actron
    Poziom 13  
    Nie działa wentylator chłodnicy. I bieg ma spalony rezystor, ale powinien działać drugi. Czujnik jest jednoprzewodowy. Zwarcia do masy nic nie dają :(
  • #7 2984940
    actron
    Poziom 13  
    Już po sprawie :)
    Rozebrałem deskę i okazało się że nie było dobrego połączenia w złączu.
    Jeszcze tylko kontrolka oleju i wentylator i będzie koniec.
    pozdrawiam[/url]

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra 1.7D z 1993 roku występuje problem z brakiem napięcia na czujnikach temperatury silnika i oleju, co skutkuje nie działającym wskaźnikiem temperatury oraz kontrolką oleju. Wentylator chłodnicy nie działa, pierwszy bieg jest uszkodzony przez spalony rezystor, a drugi bieg również nie uruchamia się. Czujnik oleju jest jednoprzewodowy, a próby zwarcia do masy nie powodują zapalenia kontrolki. Bezpieczniki zostały wielokrotnie sprawdzone i są sprawne. Po demontażu deski rozdzielczej stwierdzono brak dobrego połączenia w złączu, co było przyczyną problemów z wskaźnikami. Problem z wentylatorem i kontrolką oleju pozostaje do rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA