logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat urządzenia do nagrywania i odtwarzania ruchów serwomechanizmu

wizzzzard 12 Cze 2006 09:02 1731 9
REKLAMA
  • #1 2721487
    wizzzzard
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    WITAM

Potrzebuję pewnego układu (wzoru płytki) lub jakiegokolwiek schematu do urządzenia, które jest mi bardzo potrzebne...
    Za wszelką waszą pomoc będę baaardzo wdzięczny.....

Już mówię o co mi chodzi....
    Potrzebuję jakiegoś schematu z dokładnymi opisanymi elementami (tzn co i gdzie i jakie)..... (nie znam się na elektronice dlatego potrzebuję że tak powiem full service ;) )
    urządzenia, które za pomocą jakiegoś tam pokrętła będzie mi poruszać serwomechanizmem.... Tzn.. jeżeli przekręce pokrętło to serwomechanizm zrobi mi dokładnie ten sam ruch.... czyli serwo musi odzwierciedlać ruchy pokrętła...
    Oprócz tego urządzenie musi te ruch "nagrać" a później "odtwarzać" nagrane ruchy....
    Czas nagrywania musiałby byc równy ok. 5-6 minut....
    A najlepiej by było gdyby można było nagrać dwa osobne programy a później je osobno i w dowolnym momencie odtworzyć....

Licze na waszą pomoc bo jest to dla mnie bardzo ważne.....

Z góry dziekuję i pozdrawiam

Przeniosłem z "Optoelektronika..."
    djG
  • REKLAMA
  • #2 2721836
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    wizzzzard napisał:

Potrzebuję pewnego układu (wzoru płytki) lub jakiegokolwiek schematu do urządzenia, które jest mi bardzo potrzebne...
    Za wszelką waszą pomoc będę baaardzo wdzięczny.....

jakie to jest urządzenie, linka do opisu, lub coś podobnego?

wizzzzard napisał:
    Już mówię o co mi chodzi....
    Potrzebuję jakiegoś schematu z dokładnymi opisanymi elementami (tzn co i gdzie i jakie)..... (nie znam się na elektronice dlatego potrzebuję że tak powiem full service ;) )
    urządzenia, które za pomocą jakiegoś tam pokrętła będzie mi poruszać serwomechanizmem.... Tzn.. jeżeli przekręce pokrętło to serwomechanizm zrobi mi dokładnie ten sam ruch.... czyli serwo musi odzwierciedlać ruchy pokrętła...

Dużo chciejstwa, zero konkretnej informacji.
    Więc o czym tu debatować?

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #3 2722076
    wizzzzard
    Poziom 11  
    " GregBa
    Dużo chciejstwa, zero konkretnej informacji.
    Więc o czym tu debatować? "

Napisałem ze nie znam się na elektronice.... to chyba jasne...
    Co tu więcej opisywać.....
    tak jak w temacie ..... potrzebuję zrobić płytkę do takiego urządzenia które będzie działać powiedzmy na baterie 9V lub 2x9V i które będzie mi nagrywac ruchy pokrętła a później odtwarzać je przekłądając je na serwomechanizm....
    Nie wiem co jeszcze konkretnego mogę napisać....
    nie ma jakiegoś tam linka do tego urządzenia...
    Jeżeli jest ktoś zainteresowany wykonaniem tego to piszcie na maila lub GG 1505096
  • #4 2722212
    DefaultUser
    Poziom 11  
    wizzzzard napisał:

Może zacznij od EdW 4/1997, strona 14 "Sterownik serwomechanizmów".
    Poszukaj na http://www.edw.com.pl
  • REKLAMA
  • #5 2808410
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 761
    W teorji mógłbym coś takiego zaprojektować i wykonać ale nie za darmo.
  • #6 2809239
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Bierzesz procka, podczepiasz EEPROM'a, chcesz pokrętło to jakiś potencjometr na przetwornik, potem piszesz program obsługujący servo i zapis ruchów do pamięci EEPROM i gotowe.
    Jak nie bawiłeś sie nigdy prockami to lepiej zlec to komuś

Ja robiłem coś podobnego jak robiłem takie małe ramie robota o 6stopniach swobody, tylko dla ułatwienia wszystkiego nie miałem pokrętła tylko 2 przyciski dla każdego serva
  • REKLAMA
  • #7 2809589
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 761
    5-6 minut to spory eeprom
    no i częstotliwość próbkowania jest tu istotna
  • #8 2810120
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    No tak, u mnie były 4kroki na sekunde ale jeśli kolega chce naprawde odwzorowac ruch gałki (czyt. prędkośc z jaką ją porusza, przyspiesza, zwalnia) to potrzeba spore próbkowanie i spory EEPROM, może tutaj można by się pokusic o użycie jakiejś karty pamięci Flash
  • #9 2811014
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4222
    A jaki masz serwomechanizm - to znaczy np. sterowany analogowo, czy cyfrowo, jaka rozdzielczość
    (ile działek skali, co ile czasu zmiana), jaki czas chcesz rejestrować? Jasnowidzów mamy niedobór.
  • #10 2827610
    wizzzzard
    Poziom 11  
    Znalazłem już osobę - elektronika który podjął się zadania. Wszystko po mojej myśli.... bez żadnych problemów. Czyli nieaktualne. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy zapytania o schemat urządzenia do nagrywania i odtwarzania ruchów serwomechanizmu sterowanego pokrętłem (potencjometrem). Urządzenie ma umożliwiać dokładne odwzorowanie ruchów pokrętła przez serwomechanizm oraz rejestrację tych ruchów przez około 5-6 minut, z możliwością nagrania i odtworzenia dwóch oddzielnych programów. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność zastosowania mikrokontrolera z pamięcią EEPROM lub kartą pamięci Flash do zapisu danych, ze względu na dużą pojemność wymaganą do przechowania próbek ruchu przy odpowiednio wysokiej częstotliwości próbkowania. Poruszono kwestie techniczne dotyczące rodzaju serwomechanizmu (analogowy lub cyfrowy), rozdzielczości sterowania oraz częstotliwości próbkowania. Zasugerowano literaturę (np. EdW 4/1997) jako punkt wyjścia do projektowania sterownika serwomechanizmów. Autor ostatecznie znalazł osobę z elektroniką, która podjęła się realizacji projektu, co zakończyło dyskusję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA