logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunać szum w głośnikach spowodowany przez zasilacz?

_666_ 12 Cze 2006 13:52 7765 7
REKLAMA
  • #1 2722148
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Posiadam wzmacniacz(c) 2*15W,pare niskiej klasy kolumienek od wiezy.Problem w tym,ze po podlaczeniu tego zestawu do kompa w glosnikach BARDZO szumi.Nie posiadam karty ze wzmocnieniem wiec musze miec zewnetrzny wzmacniacz.Moje pytanie brzmi:Czy da sie jakos wyeliminowac ten szum?Wiem,ze wina lezy po stronie zasilacza do wzmacniacza.Probowalem juz roznych zasilaczy:niestabilizowanych,stabilizowanych,impulsowych.

Jakies sugestie?Moze jakis schemat prostego zasilacza eliminujacego ten szum?

Pozro
  • REKLAMA
  • #2 2722312
    PePe996
    Poziom 15  
    A probowales w systemowej regulacji glosnosci wylaczyc wszystkie nieuzywane wejscia (glownie liniowe + odtwarzacz cd)?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #3 2722321
    _666_
    Poziom 29  
    PePe996 napisał:
    A probowales w systemowej regulacji glosnosci wylaczyc wszystkie nieuzywane wejscia (glownie liniowe + odtwarzacz cd)?

Pzdr

Wszytko jest na minimum.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2722386
    _666_
    Poziom 29  
    SP5IT napisał:
    Uziemienie komputera może pomóc. U mnie jak mialem różnice potencjałów między wzmacniaczem a komputerem też cuda się działy.
    Michał

Dzieki za odpowiedz.To moze zadzialac.A czy moze kolega podac jakies szczegoly tego przedsiewziecia?

Pozdro
  • #6 2723652
    PePe996
    Poziom 15  
    _666_ napisał:
    SP5IT napisał:
    Uziemienie komputera może pomóc. U mnie jak mialem różnice potencjałów między wzmacniaczem a komputerem też cuda się działy.
    Michał

Dzieki za odpowiedz.To moze zadzialac.A czy moze kolega podac jakies szczegoly tego przedsiewziecia?

pozdrawiam

Podlaczyc komputer do gniazdka z uziemieniem (z bolcem)
  • REKLAMA
  • #8 2725268
    _666_
    Poziom 29  
    SP5IT napisał:
    Ja mam spięte obudowy urządzeń i podłączone do uziemienia. W moim przypadku jest to rura wodociągowa.
    Michał

Witam

Wlasnie tak zrobile i troche pomoglo.Wszytko wyjasnione,wiec temat zamykam.

Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest silny szum w niskiej klasy kolumnach podłączonych do wzmacniacza 2x15W zasilanego z komputera. Szum pochodzi od zasilacza wzmacniacza, a próby użycia różnych typów zasilaczy (niestabilizowanych, stabilizowanych, impulsowych) nie przyniosły poprawy. Wyłączanie nieużywanych wejść i ustawianie głośności na minimum nie eliminuje szumu. Rozwiązaniem okazało się uziemienie komputera i obudów urządzeń, co zmniejszyło różnicę potencjałów między wzmacniaczem a komputerem i ograniczyło zakłócenia. Uziemienie można wykonać poprzez podłączenie do gniazdka z bolcem lub do metalowego elementu instalacji, np. rury wodociągowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA