logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel przedni i szum w sluchawce w czasie pracy wentylatoró.

r06ert 08 Wrz 2007 19:46 1893 3
REKLAMA
  • #1 4263467
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Witam!
    Niedawno wymieniłem obudowę od komputera na nową.
    Postanowiłem trochę zaszaleć i kupiłem taką z bajerami:
    wyświetlacz, regulator obrotów do dwóch wiatraków na obudowie, przedni panel z m.in. wy. słuchawkowym i we mikrofonowym.

...problemem jest słyszalny szum w słuchawkach podłączonych tylko do panelu przedniego.
    Zakłócenia występują tylko w trakcie pracy wiatraków na obudowie, podłączonych do regulatora.
    Jak wyeliminować całkowicie te zakłócenia tak, aby można było wygodnie korzystać ze słuchawek również w czasie normalnej pracy tych wiatraków.
    Domyślam się, a raczej jestem o tym przekonany, że problem dotyczy przedostawania się zakłóceń od wiatraków.
    Prawdopodobnie na jakiś mały wzmacniacz słuchawkowy.
    Regulator i wzmacniacz słuchawkowy znajdują sie na jednej plytce.

Czy któryś z kolegów ma jakiś patent na ten stan rzeczy?
    Czy wystarczy dodanie jakiś kondensatorków (ewentualnie jakiegoś filtru LC) na linii zasilania wzmacniacza?
    Proszę o porady.

Z góry dzięki, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4263503
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź cz pomoże doprowadzenie do panelu dodatkowej masy z obudowy metalowej komputera do panelu grubym przekrojem, np.5 mm.
  • REKLAMA
  • #3 4265851
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Witam!
    Doprowadzenie dodatkowej masy nie wyeliminowało całkowicie problemu, ale zmniejszyło go na tyle, że można w miarę komfortowo korzystać ze słuchawek podłączonych do panelu przedniego.
    Użyłem kabla głośnikowego 2,5mm2 o długości ok 10cm. Wszystko bez lutowania. Użyłem takich takich obrączek, podkładek pod śruby, na których można zacisnąć kabel. Z jednej strony kabel przykręcony do obudowy, z drugiej śruba mocująca panel dociska mi kabel do płytki. ;) ...to tak dla potomnych ;)

Dzięki za poradę! Czy kolega może polecić jakąś lekturę, podesłać linka gdzie mógłbym trochę poczytać o zakłóceniach i tego typu problemach?
  • #4 4266482
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Możesz jeszcze na panelu na zasilaniu zamontować dobrej jakości kondensatory elektrolityczne. Pojemność dobrać doświadczalne, około 47-100 mikro.
REKLAMA