logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szum w głośnikach podłączonych do wzmacniacza i komputera – jak wyeliminować?

Vandal89 14 Lis 2006 14:34 1827 7
REKLAMA
  • #1 3223315
    Vandal89
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Mam pytanie czy wiecie może jak zlikwidować szum z głośników. Mam podpiete je do wzmacniacza a on do kompa. Prosze o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 3223398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3224313
    Vandal89
    Poziom 11  
    i mam kabel z kompa do wzmacniacza kupiony w sklepie. Tylko to jest takie wejscie w zmacniaczu starego typu okrągły z 5 bolcami.
  • #4 3224418
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Czy szumy są niezależne od głośności ustawianej w mikserze komputera? Jak głośne są - czy mocno nachodzą na dźwięk? Może to po prostu zakłócenia/szumy/piski którymi raczą nas karty dźwiękowe w PC przy większej głośności?
  • #5 3227093
    Vandal89
    Poziom 11  
    Jest tak ze gdy na wzmacniaczu mam podglosnione na 1/4 potencjometra a na kompie tak trohe to juz słyszalny jest szum. I gdy głośniej jest puszczona muzyka to słychac szum. A kumpel mi mowil ze gdy sie wlotuje kondensator w zmacniaczu to powinien szum ustac, nie wiem na ile to jest prawdy.!
  • REKLAMA
  • #6 3227208
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Ustawiasz gałkę wzmacniacza na 1/4 a głośność regulujesz z komputera? W ten sposób będziesz słyszał wzmocnione szumy karty dźwiękowej (szumy się nie zmniejszają przy ściszaniu w mikserze karty) - powinieneś ustawić na stałe poziom dźwięku w mikserze karty na 50-75% a regulację głośności dokonywać gałką we wzmacniaczu.

Powiedz, czy te zakłócenia to szum i trzaski (rozwiązanie powyżej), czy raczej jednostajne i głośne buczenie 50Hz? Jeśli jednak buczenie, to spowodowane jest różnicą potencjału na masie komputera i wzmacniacza.
  • #7 3228508
    Vandal89
    Poziom 11  
    to jest ciągły szum.
  • REKLAMA
  • #8 3228524
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    A jaka jest karta dźwiękowa? Czy po odłączeniu od komputera też masz szum?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy szumu w głośnikach podłączonych do wzmacniacza, który z kolei jest połączony z komputerem. Użytkownik posiada kabel zakupiony w sklepie, łączący komputer ze wzmacniaczem przez stare, okrągłe wejście z 5 bolcami. Szum jest słyszalny nawet przy niskim ustawieniu głośności wzmacniacza (około 1/4 potencjometru) i niskim poziomie dźwięku w komputerze. Wskazano, że regulacja głośności powinna odbywać się głównie na wzmacniaczu, a poziom w mikserze karty dźwiękowej powinien być ustawiony na stałe w zakresie 50-75%, ponieważ szumy karty dźwiękowej są wzmacniane i nie zmniejszają się przy ściszaniu w mikserze. Zidentyfikowano, że szum jest ciągły, a nie buczenie 50 Hz, co wyklucza problem różnicy potencjałów masy. Zaproponowano również rozważenie zastosowania kondensatora we wzmacniaczu w celu eliminacji szumu, choć skuteczność tej metody nie została potwierdzona. Pytano o model karty dźwiękowej oraz czy szum występuje po odłączeniu od komputera, co mogłoby pomóc w diagnozie źródła zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA