logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić oświetlenie roweru zasilane akumulatorkiem?

kozak13 12 Cze 2006 20:24 5287 10
REKLAMA
  • #1 2723273
    kozak13
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    Witam. Szukałem na elce i nie moge znaleźć nigdzie konkretnego tematu dotyczącego tego o co chce zapytać
    Otóz chciałem zrobić jakies zastępcze źródło światła do mojego roweru. Od razu zaznaczam ze nie chodzi mi tu o jakis tutnig tylko o to aby zamiast używać dynama które wiadomo stawia opór na kole i ciężko sie wtedy jedzie.
    Chce uzyc do tego jakiegos nie wielkiego aczkolwiek mocnego akumulatorka który wystarczy na długie świecenie dwóch żarówek. Chce aby ta z tyłu tylko świeciła abym był widoczny natomiast z przodu chce aby z lampy rowerowej takiej najzwyklejszej jaka jest przy rowerze mozna było oświetlić droge na 5-6m przed rowerem. Czest wracam przez wsie do miasta w nocke i niestety na takich polnych drogach nie ma oświetlenia natomiast dziur jest pełno.

Myslałem na zastosowaniem takiego akumulatorka ale nie wiem czy on wystarczy na długie świecenie czy na jedno razowy przejazd. Pomóżcie jak sie znacie a moze macie jakies inne pomysły.
    http://www.fonix.com.pl/index.php?doc=p200510191448
  • REKLAMA
  • #2 2723350
    Kamilz89
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    po pierwsze to nie ten dzial.. a wogole to zamiast zwyklych zarowek mozesz zastosowac diody ktore sa mniej pradozerne :)
  • Pomocny post
    #3 2723418
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Jesli chcesz wiedziec jak długo oswietlenie bedzie swiecic to zmierz jaki jes pobór prądu tej instalaji a pomtem podziel pojemnosc akumulatora która jest podana w Ah przez ten prąd i wyjdzie ci w godzinach jak długo(teoretycznie) bedzie swiecic takie oswietlenie.
    Pomiaru musisz wykonac przy napieciu 6V w tym celu mozesz podłączyc zamias dynama np cztery szeregowo połączone bateria R6 (1,5V * 4 = 6V)
    A jak nie masz miernika to na żarówce powino pisac jaki jest pobór prądu.
    A jesli nie pisze jaki jest pobór prądu a pisze jaka jest moc zarówki i napiecie zasilania w tedy ze wzoru I= P/U obliczysz jaki jest pobór prądu.
  • REKLAMA
  • #4 2726737
    krzycholec
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ja_dzik napisał:
    Jesli chcesz wiedziec jak długo oswietlenie bedzie swiecic to zmierz jaki jes pobór prądu tej instalaji a pomtem podziel pojemnosc akumulatora która jest podana w Ah przez ten prąd i wyjdzie ci w godzinach jak długo(teoretycznie) bedzie swiecic takie oswietlenie.
    Pomiaru musisz wykonac przy napieciu 6V w tym celu mozesz podłączyc zamias dynama np cztery szeregowo połączone bateria R6 (1,5V * 4 = 6V)
    A jak nie masz miernika to na żarówce powino pisac jaki jest pobór prądu.
    A jesli nie pisze jaki jest pobór prądu a pisze jaka jest moc zarówki i napiecie zasilania w tedy ze wzoru I= P/U obliczysz jaki jest pobór prądu.

Należy zauważyć, że przy poborze prądu ok 1C (prąd 1A dla akku 1Ah, 2A dla 2Ah itp.) pojemność akumulatora jakby maleje dwukrotnie. Uwzględnij to w podanych przez ja_dzik obliczeniach.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 2727166
    ja_dzik
    Poziom 18  
    Wydaje mi sie ze przy prądzie 1C faktyczna pojemnosc az tak nie spda. Przeciez to wcale nie jest tak duzy prąd gdyby to było 10C to co innego ale owy 1C to jest w sumie nie wilka wartosc i pojemnosc nie powinna az dwukrotnie zmalec. Owszem producent podaje zazwyczaj pojemnosc przy rozładowaniu niewielkim prądem i owy 1C nie powinen spowodowac zmniejszenia faktycznej pojemnosci az dwukrotnie. Cos tam na pweno zmniejszy sie ale nie az dwa razy.
  • #6 2729442
    tomix000
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    kup sobie mały akumulatorek diody i pokonbunuj :D
  • REKLAMA
  • #7 2731430
    SAA 9058
    Poziom 11  
    kup jakąś baterie 4.5V ale akumulatorek i kombinuj radze ci dac diody zamiast zarówek. po rozładowaniu bateri mozesz ja ponownie naładowac jest to wygodne!!!
  • #8 2732205
    kozak13
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    No tak ale czy te diody dadzą mi światło mniej wiecej skupione tak aby oświetlic droge 2-3 m przed rower czy tez da to efekt taki ze bede jasno widoczny z przodu??
  • #9 2732471
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Użyj przycisku "Szukaj"
    Wpisz -Oświetlenie roweru.
    Mnie się wyświetliło 12 tematów.
  • #10 2732674
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    ja_dzik napisał:
    Wydaje mi sie ze przy prądzie 1C faktyczna pojemnosc az tak nie spda.
    - masz rację. Wydaje ci się. Pojemność aku jest podawana dla prądu dwudziestogodzinnego czyli 0,05C. Popatrz na ch-ki rozładowania np tu: http://www.edw.com.pl/pdf/k01/10_15.pdf
  • #11 2732712
    ja_dzik
    Poziom 18  
    No faktycznie forestx masz racje przepraszam Cię tylko jest jedo ale ten artykuł jest 10 lat stary i moze byc troche nieaktualny a technika idze szybko do przodu. Ale jesli jest dalej aktulany to może zastosować akumulatory NiCd, które mają lepsze parametry no i są droższe oczywiście. A co do oporu jakie stawia dynamo to kozak13 chyba trochę przesadza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania oświetlenia rowerowego zasilanego akumulatorem zamiast dynama, aby uniknąć oporu podczas jazdy. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie diod LED zamiast tradycyjnych żarówek ze względu na niższy pobór prądu i możliwość dłuższego świecenia. Aby oszacować czas pracy oświetlenia, należy zmierzyć pobór prądu instalacji lub obliczyć go na podstawie mocy i napięcia żarówek, a następnie podzielić pojemność akumulatora (w Ah) przez ten prąd. Wskazano, że pojemność akumulatora może się zmniejszyć przy większym prądzie rozładowania (około 1C), jednak niekoniecznie aż dwukrotnie. Zalecane jest użycie akumulatorów NiCd ze względu na lepsze parametry, choć są droższe. Wskazano także, że diody LED mogą zapewnić widoczność z tyłu oraz oświetlenie drogi na kilka metrów z przodu, jednak autor pytał o skupienie światła diod. Podano linki do materiałów technicznych dotyczących charakterystyk rozładowania akumulatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA