logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rower światła ładowanie akumulatora (mostek prostowniczy)

gagaga93 27 Gru 2015 02:34 2568 11
REKLAMA
  • #1 15272180
    gagaga93
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Cześć zrobiłem sobie światła w rowerze przód led tył również led lecz nie o to chodzi mianowicie gdy normalnie się to podłączy pod dynamo to trzeba uważać by nie jechać zbyt szybko bo wiadomo spali się również jest kłopot gdy stoimy bądź wolniej jedziemy to słabo świeci aby tego uniknąć założyłem akumulatorek (wyjęty z baterii od laptopa) akurat ma napięcie 3V za dynamem dałem mostek prostowniczy i to działało mi prawie rok czasu lecz jedna nóżka od tego Rower światła ładowanie akumulatora (mostek prostowniczy) i teraz zamiast niego mam założoną jedna diode z alternatora i moje pytanie jest takie czy taki mostek dość dużo tracił prądu z dynama? W zasadzie akumulatorek się mi z nim nie rozładował lecz chciałbym wiedzieć orientacyjnie czy jest sens zakładać go ponownie.

Zdaje sobie sprawę że to niezbyt sensowne rozwiązanie dla innych ludzi lecz mi to działa i nie narzekam (wnioskuje po tym ze gdy się za to zabierałem ludzie stanowczo to odradzali innym co chcieli tak zrobić) również proszę o przeniesienie w razie czego.
  • REKLAMA
  • #2 15272209
    Karlos12
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Ja bym ci zaproponował wypróbować diody ze starego zasilacza ATX dlatego że mają mały spadek napięcia i są szybsze.
  • #3 15272329
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Stosująć diodę zamiast mostka połowę prądu tracisz.
  • #4 15272359
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Zrób sobie stabilizację prądu na LM317T
    Rower światła ładowanie akumulatora (mostek prostowniczy)
    Rezystor obliczysz R=1.25/I
  • REKLAMA
  • #5 15272415
    WRadek
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Proponujesz stabilizator pradu na LM317 do diod z aku ktore ma 3V? To sie nie uda. Spadek na diodzie, strzelam, ok 2v, 1,25v na rezystorze i 2v zapasu dla LM-a. Jakies 5,25 v.
    Wydaje mi sie ze powinno byc tak: dynamo, mostek, stabilizator na 5v ldo, dioda prostownicza, akumulator, swiatla ledowe.
  • REKLAMA
  • #6 15273379
    gagaga93
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Stabilizator wydaje mi się nie potrzebny tam dlatego że odkąd mam akumulatorek na 3V to gdy dość wolno obraca się koło przy zapalonych światłach miernik mi pokazywał średnio 3,20V natomiast przy dość szybkich obrotach koła napięcie mi doszło do 4,30V dalej już mi się nie chciało kręcić mierzone przy akumulatorku. Wcześniej akumulatorki były ustawione na 6V i jedna żarówka 6V 3W lecz to nie zdawało egzaminu bo napięcie spadało nawet do 4V może to dlatego że dałem ich 4 i one też już nie są w najlepszej kondycji leżały kilka lat teraz mam tylko 2 podłączone i gdy się ochłodziło to po jednym dniu już są słabe lecz po przejechaniu ok. 100m mam już jasne światło po zimie mam zamiar zmienić je na baterie z telefonu.
  • #7 15279967
    WRadek
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Hej,
    gagaga93 moja poprzednia wypowiedź była do Jokera.
    A u Ciebie: no coż - wydaj mi się, że zabijasz ten akumulatorek. Zwykłe dynamo ma 6V, 3W. Czyli powinno dawać 500mA prądu. Zwykłe żarówki te 500mA normalnie zżerają i jest spokój. Jeśli zamieniłeś żarówki na LEDy, które pobierają mniej prądu (nie wiem czy pobierają, bo nie wiem jakie masz LEDy), to przeładowujesz akumulatorek. Potem odstawiasz rower i światełka rozładowują akumulator. Chyba że masz wyłącznik świateł, to już lepiej. Ale nadmiar prądu z dynama idzie w akumulator, czyli pewnie go katujesz. Czy tak?
    Więc lepiej zrób tak jak pisałem: mostek, kondenasator, stabilizator, dioda, akumulator, wyłącznik, światła.
  • REKLAMA
  • #8 15281171
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Dynamo jest prądnicą prądu zmiennego 3W/6V.Jeśli chcesz dobrze wykorzystać tę małą moc to musisz zrobić prostownik mostkowy o jak najmniejszych stratach najlepiej na diodach schottkiego 1A/30-50V.
  • #9 15284559
    gagaga93
    Poziom 12  
    Posiadam włącznik świateł. Nie wydaje mi się abym chociaż raz przeładował akumulatorek bo jak pisałem wyżej przy bardzo szybkich obrotach koła po czasie napięcie na aku doszło do maksymalnie 4,30V przy jeździe normalnej jest mi nawet ciężko trzymać takie tempo by jechać ponad 30km/h a z dynamem już całkiem :D mało tego na głowkę dynama mam nakładkę by wolniej się kręciło jak i mniej mnie spowalniało bo bez niej ciężko jechać dłuższa trasę. Akumulatorek jest stary i teraz gdy jest zimno on sam z siebie się rozładowuje gdy było ciepło trzymał prąd normalnie.
  • #10 15286476
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    gagaga93 napisał:
    Nie wydaje mi się abym chociaż raz przeładował akumulatorek bo jak pisałem wyżej przy bardzo szybkich obrotach koła po czasie napięcie na aku doszło do maksymalnie 4,30V

I to jest normalne ponieważ tego typu akumulator może się maksymalnie naładować do napięcia 4,3V a dynamo ma napięcie szczytowe ok.7-8,5V. Nie zniszczyłeś go tylko z tego powodu że była 1 dioda,krótki czas jazdy i z zbyt mała wydajność dynama.
  • #12 15471274
    gagaga93
    Poziom 12  
    kotuniunia napisał:
    gagaga93 napisał:
    Cześć

No i fajnie a "cytaty" to ty gości jesteś? Jak tak to masz tutaj materiału do wiosny:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic416985.html
    Tylko nie pisz że to nie to.

Dzięki przyda się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował oświetlenie rowerowe LED zasilane z dynama, jednak napotkał problemy z jego działaniem przy niskich prędkościach oraz ryzykiem uszkodzenia przy zbyt szybkim jeździe. W celu poprawy działania, zastosował akumulator 3V z laptopa oraz mostek prostowniczy, który działał przez rok, ale uległ uszkodzeniu. Użytkownicy dyskutują o stratach prądu przy użyciu diod zamiast mostka, sugerując zastosowanie diod Schottky'ego dla mniejszych strat. Pojawiają się również sugestie dotyczące stabilizacji napięcia oraz wykorzystania kondensatorów. Użytkownik zauważa, że jego akumulator nie przeładowuje się, a napięcie nie przekracza 4,3V, co jest zgodne z jego specyfikacją. Wskazano na znaczenie odpowiedniego doboru komponentów dla efektywności systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA