logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie wyłącza komputera - wentylatory działają, płyta K7VT2 Asrock

w81 15 Cze 2006 09:55 1872 18
REKLAMA
  • #1 2730212
    w81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam mam problem z wyłączaniem komputera wiem,że ten problem był już tu poruszany ale nic nie znalazłem co by mi pomogło.Wiec mój problem polega na tym ,że gdy dam zamknij system to wndows <xp> się wyłącza monitor gaśnie ale wiatraki w kompie dalej działaja tzn.od zasilacza i procesora moja płyta to K7VT2 Asrock (wiem ,że te płyty są do dupy :-))
  • REKLAMA
  • #2 2730817
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    mam tę płytę i nie narzekam. :P dzieje sie tak również z nowym systemem tzn od nowa zainstalowanym?? jeśli tak to to rzeczywiście jest wina płyty lub biosa. Sprawdź jaką wersję biosa masz i zobacz czy jest dostępna nowsza wersja. Jeśli system ma już swój wiek to w nim dopatrywał bym się problemu

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2730928
    psychoarti
    Poziom 15  
    Jest to kweestia jakiegoś ustawienia w BIOSie. Niestety w tej chwili nie bardzo pamiętam jakiego (tzn. wydaje mi się że coś związanego z ACPI).
    Spróbuj poszukac tego typu opcji w BIOS'ie. Względnie załaduj ustawienia defaultowe, może to pomoże.
  • REKLAMA
  • #4 2731006
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    1. W biosie musisz miec wlaczone ACPI i PnP (Sekcja "power managment").
    2. W windowsie, w panelu sterownia, opcje zasilania, zakladka zaawansowane, jak mozesz to znaznacz "wlacz zaawansowane zarzadzanie energia".
    3. Czy w manegerze urządzen masz wykryte urzadzenie "Komputer"->"Komputer PC z interfejsem ACPI?" Czy jakis "Standardowy PC"?
  • REKLAMA
  • #5 2732394
    w81
    Poziom 14  
    1.system zmieniałem i nie pomogło
    2.w menadzerze mam wykryty "jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI"
    3.w biosie nie mam opcji ACPI PNP
  • #6 2733198
    tyktyk
    Poziom 24  
    Czy po przytrzymaniu przycisku power komputer wyłączy wentylatory??? Jeśli nie wyłącza to może być to wina zasilacza. Najłatwiej sie o tym przekonać podstawiając inny zasilacz do komputera jak również obecny sprawdzić z inną płytą główną. Dodam jeszcze że niektóre starsze płyty miały problem z wyłączeniem się z win xp. trzeba było wgrać świeży bios. Ale ta płyta raczej nie powinna mieć problemów. Czy na monitorze wyświetla się napis Można teraz bezpiecznie wyłączyć komputer?? Czy może nic nie ma tylko wentylatory chodzą? Jeśli wentylatora reszta jest wyłączona to ja obstawiam zasilacz.

Pozdrawiam
  • #7 2733249
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    W ustawieniach zarządzania energią na pewno ustawione jest wyłącz komputer, a nie przełącz w stan oczekiwania, albo zahibernuj ?

Przy włączonym windowsie, przytrzymaj przycisk power przez ok 4 sekundy, komputer powinien się wyłączyć, a wiatraczki powinny się przestać kręcić.

Jak w biosie w power managment ustawione jest wyłączanie ? Pamiętam, że był tryb, ze komputer nie ulega wyłączeniu, tylko przechodzi w stan oczekiwania (procesor instrukcja HLT, dysk, napedy stop, monitor STBY) + kręcące się wiatraczki od wszystkiego.
  • #8 2734817
    w81
    Poziom 14  
    no jak przytrzymam power nawet duzej niz 4 sek to i tak nic sie nie dzieje musze wyciagnąć wtyczke od zasilania z tylu w zaawansownych mam nastawione zamknij system
  • #9 2734842
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Tak dla pewności sprawdź na innym zasilaczu.
  • #10 2734951
    tyktyk
    Poziom 24  
    jak wyżej pisałem prawie na pewno zasilacz.

Pozdrawiam
  • #11 2735100
    w81
    Poziom 14  
    ok dzieki
  • #12 2735496
    tyktyk
    Poziom 24  
    Daj znać czy podziałało. I która podpowiedź pomogła.

Pozdrawiam tyktyk
  • #13 2751478
    feez
    Poziom 11  
    co wy ludzie wymyślacie z tym zasilaczem. Mój kasztan od nowości takie cyry wyprawia. Wymieniałem zasilacz i dalej to samo. Ale z tego co wyczytałem że koleś wtyczke wyciąga to już drastyczne posunięcie. Ja poprostu naciskam reset i wentylatory stają.
  • #14 2751512
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    feez napisał:
    ...Ja po prostu naciskam reset i wentylatory stają.

No to chyba masz źle podpięte przyciski resetu i wyłącznika.
  • #15 2753471
    tyktyk
    Poziom 24  
    feez napisał:
    co wy ludzie wymyślacie z tym zasilaczem. Mój kasztan od nowości takie cyry wyprawia. Wymieniałem zasilacz i dalej to samo. Ale z tego co wyczytałem że koleś wtyczke wyciąga to już drastyczne posunięcie. Ja po prostu naciskam reset i wentylatory stają.

to już przerabialiśmy jak byś czytał wyżej!!!
    A od resetu komputer się nie wyłącza, tylko resetuje
    Pewnie masz pomylone przyciski tak jak pisał Robert B i tym resetem też go włączasz :P CO ???
  • #16 2753812
    M rio
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem kiedyś taki sam problem z zasilaczem "no name", wymieniłem go na używanego Chiefftec(czy jakoś tak)450watt i problem ustał. A w serwisie powiedzieli mi, że trzeba nową płytę główną.

Pozdrawiam
  • #17 2754298
    tyktyk
    Poziom 24  
    wszystko jasne niech kolega, który założył temat potwierdzi.
  • #19 2758649
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Przeczytałem tę stronę i należy tylko pogratulować większości z tych kolesi "wiedzy fachowej" :lol:
    W zasadzie to nawet powinienem cieszyć że nie potrafią sobie poradzić. Serwisant też człowiek i jeść musi :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że po zamknięciu systemu Windows XP monitor gaśnie, ale wentylatory zasilacza i procesora nadal działają na płycie głównej Asrock K7VT2. Użytkownik próbował reinstalacji systemu, jednak problem pozostał. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, zwłaszcza opcji ACPI i PnP w sekcji zarządzania energią, które powinny być włączone, a także potwierdzenie, czy w Menedżerze urządzeń wykrywany jest komputer z interfejsem ACPI. Autor potwierdził brak opcji ACPI PnP w BIOS. Wskazano również na możliwą wadę zasilacza, gdyż przytrzymanie przycisku power nie wyłącza wentylatorów, co jest nietypowe. Zalecano test z innym zasilaczem lub sprawdzenie obecnego na innej płycie. Dyskusja poruszyła także kwestie prawidłowego działania przycisków reset i power na obudowie. Niektórzy użytkownicy potwierdzili, że wymiana zasilacza na markowy (np. Chiefftec 450W) rozwiązała podobne problemy. Wątpliwości co do płyty głównej i BIOS pozostają, jednak głównym podejrzanym jest zasilacz lub brak wsparcia ACPI w BIOS płyty K7VT2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA