logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASROCK K7VT2 - Komputer nie wyłącza się całkowicie, wentylatory działają dalej

w81 09 Maj 2006 20:08 3360 16
REKLAMA
  • #1 2609308
    w81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Mam problem tzn. koputer mi sie nie wyłącza jak daje zamknij system to winsows (xp)sie wylącza moniter też słychać że hdd też ale wiatraki w kompie sie dalej kręcą w zasilaczu i na procesorze moja płyta to ASROCK K7VT2 a zasilacz to jakiś "no name"
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2612502
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2612730
    Zibi_99
    Poziom 14  
    w81 napisał:
    Mam problem tzn. koputer mi sie nie wyłącza jak daje zamknij system to winsows (xp)sie wylącza moniter też słychać że hdd też ale wiatraki w kompie sie dalej kręcą w zasilaczu i na procesorze moja płyta to ASROCK K7VT2 a zasilacz to jakiś "no name"

Proponuje reset ustawień biosu przez odpowiednią zworkę lub wyjęcie bateri na kilka minut na wyłączonym zasilaniu w kompie.
    Jeśli b.z to może pełną reinstalkę XP
    Jeśli nic sie nie poprawi to podmianę zasilacza na inny.
    Jeśli dalej bez zmian wymiana płyty - bo asrock to jest do d...
  • #5 2613779
    UseRSppC
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Spróbuj też po prostu zgasić Zaawansowane zarządzanie energii (w opcjach zasilania w panelu sterowania)...
  • #6 2613948
    w81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Więc tak mam ustawione w zasilaniu biuro\dom, rest biosa też już robiłem nie pomogło.przeinstalowałem windowsa tez nic (instalowałem windowsa xp za SP1,SP2.bez SP),a zaawansowanego zarządzania energią nie moge znależć (nie wiem gdzie to wyłączyć)
    Tak jak napisał UseRSppC że w panelu sterowania zarządzanie energia ja tego nie mam albo jestem ślepy :-)
  • #8 3257579
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Na zasilaczu pisze NoName?

Czy problem wystapil nagle czy jest tak od dluzszego czasu?

Poprosimy reszte konfiguracji oraz wyniku pomiaru napiec pod obciazeniem Prime95.Tu ma Kolega lekture co i jak:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html

pozdro
  • #9 3258713
    uzi18
    Poziom 24  
    Ocena: 82
    Zasilacz to Dell :) Dosc zaawansowany wazy z kilo wiec uwazam ze jest w porzadku, za to na noname wogole nie startuje.

Wczesniej byla tu plyta Soltek i dzialalo. zrobilem podmiane plyty i takie dziwaki.

Aha Tak DELL ale ... jest z przelutowana wtyczka ze standardowego ATX. Zasilacz byl sprawdzony i dzialal swietnie. Dziwi mnie ze na noname nie rusza.

W kwestii systemu sprawdzone na win98 i PLD Linux. W obu przypadkach nie wylacza sie calkowicie.

Nie wiem czy cos jeszcze sprawdzic, moze jest cos o czym nie wiem jeszcze?

Pozzdrawiam
  • #10 3258993
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Pożycz,podstaw inny zasilacz,sprawdzony to zawęzisz krąg poszukiwań,płyta czy zasilacz.
  • #12 3779718
    dragon79
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam,

Odświeżam wątek, bo mam taki sam problem - płyta nie wyłącza zasilacza. Konfiguracja była testowana jeszcze z dwoma innymi zasilaczami i zawsze problem się powtarzał. System WinXP przy zamykaniu systemu wyłącza monitor, zatrzymuje dysk twardy, ale zasilacz działa, wentylator na procku się kręci i dioda "power" na obudowie się świeci - co gorsza, żeby znowu włączyć komputer nie wystarczy wcisnąć przycisk "power", ale trzeba odłączyć zupełnie zasilanie (np. wyłączyć listwę przepięciową) i dopiero wtedy można ponownie włączyć komputer. Nie jest to kwestia ACPI systemu, bo jeśli wyłączy się w biosie bootowanie, bios przeprowadzi wszystkie testy i wciśnie się wtedy przycisk na obudowie, to jest to samo - komputer się nie wyłącza (płyta główna nie wyłącza zasilacza). Problem występuje nadal po aktualizacji biosu płyty. W biosie nie ma dodatkowych opcji związanych z APM.
    Czy to kwestia tego egzemplarza płyty głównej, czy może ktoś jeszcze ma z tą płytą taki problem?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.

Złożony nowy komputer na podzespołach:
    Obudowa Tracer z zasilaczem HuntKey BS300PP 300W
    Płyta główna: Gigabyte GA-M61P-S3 (AM2, GF6100)
    Procesor: AMD Sempron 64 3000+ (1600MHz)
    Pamięć: KingMax DDR2 512MB 667MHz
    Dysk twardy: Western Digital WD1600AAJS 160GB SATA II
    Napęd optyczny: LG GSA-H12N
  • REKLAMA
  • #14 3780205
    dragon79
    Poziom 13  
    Nie rozumiem podpowiedzi...?
    Przyciski "power" i "reset" działają, bo wywołują reakcję komputera. Normalnie się włącza, można resetować i działa suspend przy krótszym niż 4s naciśnięciu "power". Poza tym, gdyby to była wina przycisku to winda zamykałaby system (wyłączała kompa) bez problemu.
    Co do tego, że może być uszkodzona płyta główna to się przychylam, ale chętnie usłyszę, czy inni użytkownicy płyty GA-M61P-S3 też mają taki problem.
  • #15 3781407
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    1. Czy to samo dzieje się z innym zasilaczem?
    2. Jak wyglądają kondensatory na płycie głównej (spuchnięcia, wycieki)?
  • #16 3781439
    dragon79
    Poziom 13  
    Wszystko jest nowiutkie, płyta główna też.
    To samo jest na innych zasilaczach: TOPOWER TOP-526P6 420W i FEEL 350W.
    Komputer jest już zawieziony do serwisu w sklepie, gdzie był kupiony. Zobaczymy, co powiedzą specjaliści ;)
    Myślę, że będzie niezbędna wymiana płyty głównej...
  • #17 3797547
    dragon79
    Poziom 13  
    Komputer wrócił wczoraj z serwisu. Wymienili płytę główną i problem ustąpił. Tak więc w moim przypadku pomogła wymiana płyty głównej na inny egzemplarz.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ASROCK K7VT2, która nie wyłącza się całkowicie po zamknięciu systemu Windows XP – wentylatory i zasilacz działają dalej mimo zatrzymania monitora i dysku twardego. Próby rozwiązania obejmowały zmianę schematu zasilania w systemie, reset BIOS-u, reinstalację Windows XP, wyłączenie zaawansowanego zarządzania energią oraz testy z różnymi zasilaczami, w tym "no name" i Dell. Problem nie ustępował niezależnie od systemu operacyjnego (Windows 98, Linux) i wersji BIOS-u. Wskazano, że płyta nie steruje poprawnie zasilaczem, który pozostaje aktywny. Kondensatory na płycie były w dobrym stanie, a problem występował także z różnymi zasilaczami. Ostatecznie po wymianie płyty głównej na inny egzemplarz problem zniknął, co sugeruje wadę fabryczną lub uszkodzenie płyty ASROCK K7VT2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA