logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N-Gage - telefon się restartuje po logo, co robić?

NOWTEK 16 Cze 2006 01:00 1568 12
REKLAMA
  • #1 2732842
    NOWTEK
    Poziom 11  
    Jestem w posiadaniu Noki ngage sproboje opisac rodzaj usterki liczena na jakas pomoc za ktora z gory dziekuje

Telefon jest wykrywany przez Tornado bez zadnych problemow wydaje mi sie ze jesli chodzi o flash jest ok wgrana taka sama wersja oprogramowania jaka byla wczesnjej
    Telefon wlancza sie pokazuje napis nokia i pochwili blysnie znowu pojawi sie napis nokia i gasnie na ament
    Czekam na jakies sugestie
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2735672
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Wdaje mi się że to wina softu spróbuj wgrać jeszcze raz i odpal jak nie zadziała to prawdopodobnie uszkodzony może być jakiś blok. POZDRO
  • #3 2736141
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    zrob najlepiej erase FLASH i po tym wgraj mu fulla najwyzszego pamietaj zebys wyjąl karte MMC

Dodano po 3 [minuty]:

aaa i jak zrobisz earse to poźniej wgrywaj na manualu
  • REKLAMA
  • #4 2736152
    misq
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    tylko przed erase flash zrob full backup pm.
    A tam na marginesie po flashu kliknij Format User Area :)
  • REKLAMA
  • #5 2736333
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Miałem juz troche do czynienia z n-gage'ami i nieraz takie problemy ustępowały po wygrzaniu hotem płyty głownej i fullflashu. Co co szkodzi? Sprubuj ostroznie wygrzac plyte podlewajac topnikiem.
    Pozdrawiam
  • #6 2743720
    NOWTEK
    Poziom 11  
    sorry ze nie odpisalem
    Ale chce poprawic swojego posta poniewaz telefon da sie flashowac ale to nie zawsze ale jesli chodzio o erase flash nie dziala kompletnie jaka moze byc usterka czekam na jakies sugestie
    Pozdrawiam
  • #7 2743755
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Pokaż LOGa z Tornado co Ci dokladnie pisze.

Kable sprawne, wszystkie styki wyczyszczone??
  • REKLAMA
  • #8 2743891
    misq
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Ja sie wczoraj przekonałem, że tornado sobie nie radzi, męczyłem się z jedną długo, później pojechałem JAFem i odrazu wstał, zrobiłem format user area tornabem i padł. JAF znow bez problemu podniosl, wiec moze zmień sprzet...
  • #9 2744701
    NOWTEK
    Poziom 11  
    erase flash zrobilo bez problemu backup Pm takrze zrobiony
    flashowalem full wersja 4.10 poszlo bez problemu ale Pm juz nie wgralo wyswietlilo co takiego

Init Local Mode Failed
    Write PP Failed

po wlozeniu bateri reakcja taka sama czyli napis NOKIA mignie ekran znowu pojawi sie napis NOKIA i zasnie

Obawiam sie ze usterka e elektronice gdzie szukac
    prosze o pomoc
    pozdrawiam i czekam na oddzew
  • #10 2744723
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    dzisiaj mialem taka sama nokie n gage qd - na poczatku flash tornado wymazal ale nie wgral, wzialem jafa wrzucilem 4.10 i lipa dalej to samo, dopiero po flashu na nizsza wersje i przywroceniu ustawien fabrycznych dalo rade. sprobuj na jafie moze pojdzie.
  • #11 2745098
    NOWTEK
    Poziom 11  
    po nastepujacych czynosciach
    1 erase flash
    2full flash v.3.15
    3backup pm
    4zresetowanie ustawien
    5zlamanie loka

Napis NOKIA przestalo migac i nawet mozna wejsc do menu ale po kilku sekundach ekran zaczyna migac robi sie caly bialy i po chwili gasnie

Spodziewam sie najgorszego czyli procesor jesli sie myle prosze o jakies wskazowki czekam na jakie kolwiek wskazowki

Pozdrawiam i czekam na jakas rade
  • #12 2751060
    NOWTEK
    Poziom 11  
    czy naprawde nie ma nikoga kto sie spotkal z taka usterka ?
    az mi sie nie chce wierzyc
    tak ciezko napisac co moze byc zepsute
    czekam na jakis odzew
  • #13 2759704
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    ja miałem ngage który sie włańczał (tylko napis NOKIA i reset) dopoiero wymazanie softu i wrzucenie czystego postawilo ją na nogi :)

(oczywiście grzanie nic nie dało) jakbyś chciał plik który wymazuje softa a nie bedie go na elce to daj znać

Podsumowanie tematu

✨ Nokia N-Gage po włączeniu zatrzymuje się na logo, ekran miga, a następnie gaśnie. Telefon jest wykrywany przez program Tornado, jednak erase flash nie zawsze działa poprawnie. Próby flashowania pełnego oprogramowania (wersje 3.15 i 4.10) oraz backup PM kończą się błędami, takimi jak "Init Local Mode Failed" i "Write PP Failed". Zalecane jest wykonanie erase flash, pełnego flasha oraz formatowania User Area, najlepiej z użyciem narzędzia JAF, które w niektórych przypadkach okazało się skuteczniejsze niż Tornado. Uszkodzenie może mieć podłoże elektroniczne, potencjalnie procesora lub bloków pamięci. Próby "wygrzania" płyty głównej z użyciem topnika nie przyniosły trwałego efektu. Po flashowaniu i resetowaniu ustawień telefon czasowo wchodzi do menu, ale ekran zaczyna migotać i gaśnie. Problem jest trudny do jednoznacznego zdiagnozowania, jednak wskazuje na poważną usterkę sprzętową, gdyż standardowe procedury serwisowe i flashowanie nie przywracają pełnej funkcjonalności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA