logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrotnica do kolumn na STX GDN-27-150-8-SS, GDM-17-150-8-SS, GDWK-9-150-8-PJ – wybór

patker2 16 Cze 2006 17:07 1307 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2734485
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Tania i dobra to dwa sprzeczne pojęcia.
    Ale... jak już masz głośniki STX'a i nie chce Ci się kombinować samemu to zwrotki też kup STX'a, chociaż ja osobiście wolałbym raobić samemu (zawsze lepiej, bo nie ma nic uniwersalnego).
  • REKLAMA
  • #3 2734708
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Kupiłeś już te głośniki?
    Czytałeś opinie o nich?
    Powiem tak, z głośników:GDM-17-150-8-SS,GDWK-9-150-8-PJ słyszałem tweetera i więcej nie chcę tego słyszeć, a średniak ma podobną opinię więc sobie darowałem tej przyjemności.
    Może warto zmienić te przetworniki?
  • REKLAMA
  • #4 2735227
    mirro1234
    Poziom 23  
    To, że wypadałoby zmienić średniaka i wysokotonowca nie ulega wątpliwości, ale autor chce zrobić coś z tego co napisał więc...
  • REKLAMA
  • #5 2735984
    przemo-lukas
    mirro1234 napisał:

Ale... jak już masz głośniki STX'a i nie chce Ci się kombinować samemu to zwrotki też kup STX'a, chociaż ja osobiście wolałbym raobić samemu (zawsze lepiej, bo nie ma nic uniwersalnego).

1. a którą STX'a? jak głośniki to i zwrotka mimo że nie bardzo pasują?
    2. zrobić samemu? pewnie, tylko spójż na efektywności poszczególnych głośników
    GDN ok 86dB
    GDN ok 84dB
    GDWK ok 90dB
    Więc co, spłaszczamu charakterystyki i dajemy tłumiki? Tylko efektywność kolumny będzie miała nie więcej jak 84 dB, ale przy tych przetwornikach to chyba jedyne sensowne rozwiązanie.
    A cięcia, sam nie wiem, ale chyba dałbym ok 1kHz,3kHz(ale ten tweeter nie wyrobi). Trudna sprawa.
    Mirro1234 bardzo proszę, podpowiedz coś.
  • #7 2736091
    mirro1234
    Poziom 23  
    No właśnie w tym średniaku jest "pies pogrzebany"
    Co ja bym zrobił?? Troche byłoby to stratne z finansowego punktu widzenia, ale sprzedałbym te GDM 17/150 i kupiłbym Tesle ARX (dużo o niej na forum) lub ARP lub (tu drożej) Tonsil GDM 10/60 (fp1=1100 Hz) lub 12/60/2 (może być fp1=800 Hz).

W trzydrożnej konstrukcji można wysokotonówke ciąć wyżej (ok. 5 a nawet 6 kHz), bo przecież mamy średniaka (wiadomo :) ). Obniżenie efektywności basówki mija się z celem.

A ta zwrotnica nie ma korektora impedancji i trzeba by jeszcze dorobić tłumik efektywności na wysokotonówke.
    Choć ten gwizdek to też nienajszczęśliwszy wybór. Lepszy i niewiele droższy jest ARV (również tesli)
  • #8 2742125
    przemo-lukas
    mirro1234 napisał:
    To, że wypadałoby zmienić średniaka i wysokotonowca nie ulega wątpliwości, ale autor chce zrobić coś z tego co napisał więc...

więc wracamy do punktu wyjścia śreniak i tweeter to nieszczęscie.
    Pozbądź się ich, i kup to co mirro1234 napisał, niezłe również są te droższe tweetery stx'a(39zł) ale wydając taką kaskę to kupiłbym arv lub sc10n8 i dokupił po jednym wooferze uzyskując 89dB, ale głośniki wyjdą 4Ω
    :D
  • #9 2742629
    mirro1234
    Poziom 23  
    No Visaton SC10N to chyba najlepsza propozycja, ale i najdroższa 53 zł
  • #10 2744403
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2746222
    mirro1234
    Poziom 23  
    No tyle teoretycznie ma wytrzymać ile jest tam napisane, jednak róznie to bywa.
    Raz naprzykład spotkałem się z takim czymś, że na zwrotnicy pisało super hiper extra power 220W a cewki miała nawinięte drutem góra φ=0,3mm i kondy na napięcie 25V (no to też śmiech na sali).

Ale jeżeli cewki nawinięte są drutem 1mm i solidne kondy (min. 100V) to spokojnie wytrzymają moce, którymi są poddawane podczas pracy ze wzmacniaczami w warunkach domowych i nie trzeba tak kurczowo trzymać się tego co tam napisane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru zwrotnicy do kolumn z głośnikami STX: GDN-27-150-8-SS, GDM-17-150-8-SS oraz GDWK-9-150-8-PJ. Użytkownicy zwracają uwagę, że tania i dobra zwrotnica to trudne do pogodzenia wymagania. Zalecane jest stosowanie zwrotnic dedykowanych do głośników STX lub samodzielne wykonanie zwrotnicy, co pozwala na lepsze dopasowanie. Krytycznie oceniono tweetery i średniotonowce STX, sugerując ich wymianę na modele Tesla ARX, ARP lub Tonsil GDM 10/60 i 12/60/2, które oferują lepsze parametry i możliwość wyższych częstotliwości podziału (np. 5-6 kHz dla wysokotonowego). Wskazano na konieczność stosowania tłumików efektywności i korektorów impedancji, których brak w niektórych gotowych zwrotnicach. Poruszono także temat efektywności poszczególnych głośników (od 84 do 90 dB) i wpływu na charakterystykę kolumny. Wątpliwości budzi dobór częstotliwości podziału, zwłaszcza dla słabszych tweetów STX. Pojawiła się też dyskusja o mocy zwrotnicy w kontekście mocy kolumn i wzmacniacza, podkreślając, że parametry zwrotnicy powinny być adekwatne, ale często producenci zawyżają ich specyfikacje. Jako alternatywę dla tweetera STX wskazano Visaton SC10N8, choć jest droższy. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest wymiana słabszych przetworników i zastosowanie zwrotnicy z korektorem impedancji oraz tłumikami, ewentualnie samodzielne wykonanie zwrotnicy dostosowanej do konkretnych głośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA