logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV KV-25R2K Sony - zly kolor, zblokowany tryb serwisowy

tk_kulek 16 Cze 2006 22:13 1382 8
REKLAMA
  • #1 2735300
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Witam,
    Moj TV czasami mrugal na czerwono i sie wylaczal, wiem ze te typy tak maja i mozna to skorygowac odpowiednim zmasowaniem. Jednak ostatnio kolory sie poje.... ;) wszystkie skladowe RGB sa widoczne, ale z osobna - tzn. czerwony jest ciemny, zielony i niebieski chyba w normie, ale jak zapodam pomaranczowy lub fiolet to sa blade jakby mieszanie kolorow nie dzialalo albo co ? Zaraz po wystapieniu usterki czyc bylo dziwny smrodzik. Probowalem korygowac brak czerwonego trybem serwisowym (zjechalem G i B , podkrecilem R zeby sie chociaz mecz dalo obejrzec) ale teraz jest coraz gorzej i juz nawet w trybie serwisowym mam zablokowana mozliwosc zmiany G i B.

Czytalem ze to objawy padajacego kineskopu, ale chce mu dac szanse :) Co z tym trymerem, ma on jakis numer? mam schemat ale nie wiem jak oznaczany jest trymer i niestety nie wiem jak on wyglada. Pomozcie poczatkujacemu. Czy trymer jest do kazdej skladowej RGB czy jest tylko jeden?

Dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2735338
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Niestety wygląda to na uszkodzenie kineskopu-

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdz dokładnie P.K.
  • REKLAMA
  • #3 2735377
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Plytke wstepnie przelutowalem, ale jesli chodzi o uszkodzone elementy to nie wiem czego szukac. Zastanawia mnie ten zapach po wystapieniu awarii, przeciez kineskopu nie bedzie czuc ;) Ah i jeszcze cos , TV zwykl sie glosno wlaczac (typowe trzasniecie) tym razem juz sie tak glosno nie wlacza :( a tak milo bylo...
  • REKLAMA
  • #4 2735401
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    żaden trymer!,zwierał kineskop czyli to już koniec zabawy,albo inaczej, koniec zabawy dla Ciebie(coś było czuć czyli coś się już podsmażyło w momencie zwarcia w kineskopie), do serwisu z tv jeżeli go chesz ratować, są metody żeby coś jeszcze z niego(kinola)było, ale bez odpowiedniego oprzyrządowania (przyżąd do aktywacji kineskopów z możliwością usunięcia zwarć) nic nie zrobisz, a i po takim zabiegu nie ma pewności 100% że Będziesz się tym tv długo cieszył, pozdrawiam
  • #5 2735426
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Za grosz optymizmu, nie takie rzeczy sie naprawialo domowymi sposobami, a weekend teraz i gdzie ja znajde serwis, a mecze trzeba ogladac! Potrzeba matka wynalazkow i jak bedzie trzeba to sam go przestrzele bez dziwnych urzadzen ( ten TV to nie majatek, ale na nowy mnie nie stac wiec robie co sie da) . Sorry jesli kogos moj optymizm urazil. :)
  • #6 2735912
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6659
    Tylko p co serwisy i różne urządzenia jeżeli domowym sposobem da się wszystko zrobić bez narzędzi i wiedzy????
    Przede wszystkim znajdź co zaśmierdziało!
  • REKLAMA
  • #7 2736354
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Pomierzylem napiecia na wejsciu CN703 (wyjscie procesora video chyba) R-8,18 G-0,18 B-0,2 . Zmierzylem jeszcze napiecie na katodach (RGB out) - po 200 na kazdej (ale nie wiem czy to dobrze zmierzylem, bo nic nie odlaczalem zeby to zmierzyc, a pewnie powinienem). Jesli chodzi o srod to nie moge zlokalizowac. Dziwne zachowanie TV - czasami nie rozmagnesowuje, w tej chwili obraz sie nie wlacza, miga 5 razy dioda(akb), wiec chyba poszukam na plycie glownej - moze jakies pomysly od czego zaczac ?

Ps: jesli chodzi o ten moj tekst o domowych sposobach to przyznaje ze przesadzilem troche ;)

Pozdrawiam wszystkich.
  • #8 2736766
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Witam. Jak po domowemu to po domowemu. Kineskop ma niską emisję. Potrzymaj go kilka minut na podwyższonym żarzeniu - cuda się zdarzają. Jeżeli nie wiesz jak to zrobić to na PK zewrzyj diodę która jest w obwodzie żarzenia / wszystko oczywiście na wył. TV i dopiero sprawdzaj / .Jeżeli po kilkunastu sekundach nie pokaże się oraz to zmostkuj jeszcze rezystor i tak zostaw na 20 - 60 min .
  • #9 2737229
    tk_kulek
    Poziom 11  
    Siema, dzieki za rady, niestety jeszcze nie rozgryzlem obwodu zarzenia, nie wiem o ktora diode chodzi, bo z tego co widze dla kazdego koloru jest osobny obwod.

Na ten czas udalo mi sie go zmusic do swiecenia: regulowanym rezystorem (RV701-SCRN), ale niestety R bardzo slaby. Wymienilem tez spalony rezystor 1kohm przy wyjsciu R z PK, ale nie zdalo sie to na wiele.
    Pomierzylem jeszcze raz wejscia RGB na PK i sa w normie. AKB blyska nadal. Zmierzylem rezystancje miedzy katodami a GND i wychodzi na to ze R ma delikatne zwarcie, rzedu 100 kOhm i rosnie (dziwne zachowanie,ale nie mam drugiego miernika zeby to potwierdzic).

Bylbym wdzieczny za wskazowke o ktora diode chodzi i czy powinienem sie w tym wypadku zajac obwodem R czy calosc sprawdzac ?

Dzieki za odpowiedzi.
    .................................................................
    Nowe dane:

Sprawdzilem elektrody przez 1kOhm do masy i wszystkie swieca mocno. Natomiast przy odseparowanych G i B i podlaczonym obwodzie R obraz swieci na czerwono a nie powinien nawet drgnac - czyzby zwarcie do masy ? Czy ktos ma jakis pomysl jak sprawdzic co sie zfajczylo lub od czego zaczac ?

Przyznam sie ze czerwony pojawil sie jak zwarlem na chwile rezystor przy R out z PK, ale najwyrazniej cos sie posypalo ....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Sony KV-25R2K, który wykazuje nieprawidłowe kolory – czerwony jest ciemny, a mieszanie barw nie działa poprawnie, co objawia się bladego pomarańczowego i fioletowego. Dodatkowo pojawił się charakterystyczny zapach spalenizny oraz miganie diody AKB, a tryb serwisowy zablokował możliwość regulacji zielonego i niebieskiego. Podejrzenie padło na uszkodzenie kineskopu, co potwierdzają symptomy takie jak zwarcie kineskopu i zapach spalenizny. Próby naprawy obejmowały przelutowanie płyty, wymianę rezystora 1 kΩ przy wyjściu czerwonego sygnału z płyty kineskopu (PK) oraz regulację rezystorem RV701-SCRN, jednak bez trwałego efektu. Pomiar napięć na wejściach CN703 i katodach RGB wskazuje na prawidłowe wartości, choć rezystancja między katodą czerwonego a masą wykazuje delikatne zwarcie. Wskazano na konieczność sprawdzenia obwodu żarzenia kineskopu, w tym diody w tym obwodzie, oraz ewentualnego podwyższenia żarzenia w celu regeneracji kineskopu. Zwrócono uwagę, że bez specjalistycznego sprzętu do aktywacji kineskopów z możliwością usunięcia zwarć naprawa może być trudna, a uszkodzenie kineskopu często oznacza koniec eksploatacji telewizora. Autor poszukuje informacji o oznaczeniach trymerów do korekcji RGB oraz ich lokalizacji, jednak w dyskusji nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi na temat ich numerów czy ilości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA