logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ARDO TL600 - wyciek i brak reakcji po zwarciu, co sprawdzić?

dmc26 18 Cze 2006 11:16 3706 7
REKLAMA
  • #1 2739054
    dmc26
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam
    Dziś jak wstawiłem pranie to pralka włączyła się normalnie pociągła wodę i po chwili było słychać strzał z pralki( podobny gdy głośno pali się bezpiecznik) po czym wywaliło mi korki. Po wymianie korka pralka wystartowała i po chwili taka sama sytłacja z tym ,że korki wytrzymały a pralka padła i teraz nie można jej włączyć. Rozebrałem boki pralki i poniżej zasobnika z proszkiem gdzie jest on łączony opaską plastikową z elementem gumowym był niewielki wyciek na obudowę bąbna , a potem
    przewody. Proszę o pomoc co mogło ulec uszkodzeniu w/w pralce?
  • REKLAMA
  • #2 2739065
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Prawdopodobnie silnik. Wyjmji kość od silnika i podłącz ją ponownie.
  • REKLAMA
  • #3 2739079
    dmc26
    Poziom 12  
    silnika nie podejżewam bo akurat on był zupełnie suchy, a objaw jest taki jak by był spalony jakiś bezpiecznik pralka jest zupełnie martwa.
  • #4 2739099
    Łukasz B
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    A klapa się blokuje, może wyłącznik blokady padł ?
  • #5 2739129
    dmc26
    Poziom 12  
    tak to jest jak zaczyna się sprawdzać urządzenie nie od tej strony co trzeba. Okazało się ,że nie ma napięcia w gniazdku (wywalony jeszcze inny korek) W tej chwili włączyłem samo wirowanie i pralka działa. Zaraz znów włącze normalnie pranie i zobaczę co będzie dalej się działo...
  • REKLAMA
  • #6 2739139
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Łukasz B napisał:
    może wyłącznik blokady padł ?

Nie może, a na pewno :D
  • #7 2739380
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    po pobraniu wody programator załącza grzałkę a w wyniku dużego prądu mogło przepalić włacznik/ blokadę. Po ewentualnym wyeliminowaniu blokady odepnij przewody grzałki- zabezpieczając je- i włącz pranie (oczywiście jeśli pralka ruszy)- zobacz co się będzie działo. Koniecznie sprawdź kondensator od silnika oraz kondensator przeciwzakłóceniowy w zasilaniu sieciowym- to one lubią "strzelać"
  • REKLAMA
  • #8 2878936
    dmc26
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Po wymianie opaski zaciskowej na gumie od dozownika proszku i uszczelnieniu przez to pralki wykonałem kilka prań i wszystko chodzi bez zarzutu.

Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka ARDO TL600 po włączeniu pobrała wodę, a następnie doszło do wybuchu i wyłączenia bezpieczników. Po ich wymianie pralka próbowała działać, lecz ponownie nastąpił problem i urządzenie przestało reagować. W trakcie demontażu zauważono niewielki wyciek pod dozownikiem proszku, w miejscu połączenia gumy z plastikową opaską, co mogło powodować zwarcie. Wstępne podejrzenia dotyczyły silnika i wyłącznika blokady drzwi, jednak okazało się, że problemem był brak napięcia w gniazdku spowodowany wywalonym innym bezpiecznikiem. Po uszczelnieniu wycieku poprzez wymianę opaski zaciskowej pralka działała poprawnie podczas kilku cykli prania. Dodatkowo zalecano sprawdzenie grzałki, wyłącznika/blokady, kondensatora silnika oraz kondensatora przeciwzakłóceniowego w zasilaniu, które mogą ulec uszkodzeniu przy zwarciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA