logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ARDO TL600 - brak napięcia na grzałce, jak zdiagnozować usterkę?

kalep 06 Mar 2006 10:50 2067 5
REKLAMA
  • #1 2380891
    kalep
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    ARDO TL600 mam problem z grzaniem wody, otóż właściwie pralka wogóle nie grzeje wody, z tego co się zdążyłem zorientować nie ma napięcia na grzałce. Czy to termostat czy coś innego ?? Gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • #2 2381572
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    1- podlacz grzalke kablem bezposrednio do zaciskow gdy bedzie nabrana woda w pralce ,bo inaczej morzesz spalic grzalke.
    2-sprawdz termostat zamykajac obwod zarowka lub omomierzem.
    3- ewentualna usterka moze byc uszkodzony programator[rzadko bywa]
    4-przyczyna moze byc hydrostat
    nie piszesz czy nabiera wode
  • REKLAMA
  • #3 2382200
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    W środku grzałki jest bezpiecznik(rurka z wsuniętymi dwoma przewodami)sprawdż go.:?:
  • REKLAMA
  • #4 2382996
    kalep
    Poziom 13  
    Pralka zachowuje się całkiem normalnie tylko nie grzeje wody, wodę pobiera. Sprawdziłem grzałkę omomierzem jest ok, bezpiecznik też jest OK. nurtuje mnie ten hydrostat? ale on chyba odpowiada za poziom wody ? tak szczerze to nie wiem gdzie on jest :)
    ni wiem co to jest to urządzonku po lewej stronie grzałki ? Dochodzą do niego 4 kabelki dwa do czerwonych zacisków a dwa do niebieskich ? Czy to jest termostat? Jak ew. go można sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 2383104
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    kalep napisał:
    Pralka zachowuje się całkiem normalnie tylko nie grzeje wody, wodę pobiera. Sprawdziłem grzałkę omomierzem jest ok, bezpiecznik też jest OK. nurtuje mnie ten hydrostat? ale on chyba odpowiada za poziom wody ? tak szczerze to nie wiem gdzie on jest :)
    ni wiem co to jest to urządzonku po lewej stronie grzałki ? Dochodzą do niego 4 kabelki dwa do czerwonych zacisków a dwa do niebieskich ? Czy to jest termostat? Jak ew. go można sprawdzić?

Tak tam są termostaty dwa w jednej obudowie tylko może lepiej zawołać fachowca skoro za bardzo nie wiesz?
  • #6 2383346
    kalep
    Poziom 13  
    Teraz już wiem :)
    Dzięki za pomoc to coś nie stykało przy tym termostacie GRZEJE :)
    A fachowca to zawsze można wezwać :) tylko ostatnio wezwałem do wymiany łożysk to musiałem sam po nim poprawiać bęben bo źle zmontował oraz uszczelkę tę przegubową która idzie do bębna. Lała się woda strasznie i jeszcze zapłaciłem 250 zł !!!!
    A pralka leciwa właśnie jej stuknęło 10 lat :) Jakbym miał wezwać fachowca to wolałbym kupić nową :) Taniej by wyniosło :)
    Z całym szacunkiem dla wszystkich porządnych fachowców nie miejcie mojego zdania mi za złe :)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
REKLAMA