logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani wykrywacz metali o zasięgu 0,5-1m? Szukam schematów i opinii

slazby1 18 Cze 2006 14:18 3324 7
REKLAMA
  • #1 2739662
    slazby1
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    jezeli umieściłem temat nie w tym dziale to prosze go o przeniesienie do odpowiedniego. Dziękuje
    A chodzi mi o to, że od jakiegoś czasu zastanawiem się nad budową jakiegoś prostego i taniego wykrywacza metali o zasięgu ok. 0,5 do 1m
    przeczytałem sporo wątków na forum i nic ciekawego nie znalazłem;/ w tym sensie iż albo jest projekt opisany wszystko ładnie pięknie ale mało kiedy wypowiada sie o nim ktoś kto go zrobił praktycznie.
    prosze was abyście w tym wątlku pisali jaki zrobiliście wykrywacz, gdzie moge schemat do niego znaleźć i jakich efektów poszukiwawczych sie można po nim spodziewać
    dzięki z góry
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2740818
    slazby1
    Poziom 11  
    na tej stronie są różne rodzaje ich : BFO; IB;PI
    jaki polecacie swoje poszukiwania bede prowadził z ziemi(tzn nie bedzie to suchy pisaek tylko podwórko:D:D)

jeszcze żebym znał z deka czeski to był gicior;] no ale cóż trzeba sobie jakoś radzić;D
  • REKLAMA
  • #4 2740876
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! osobiście wykonałem wykrywacz pod nazwą Magnum - opis chyba jest na stronie z linku ) . co do zasięgów to byłbym ostrożny :D . podają z reguły bardzo optymistyczne wartości . Magnum działało wg. mnie dobrze - w zależności od podłoża do kiludziesięciu cm. ( dość duże rzeczy ) , w powietrzu garnek z około 1m . nadmierna czułość wcale nie jest taka dobra - po wykopaniu z głębokości 0.7 m kilku garnków w lesie można wpaść w pewnego rodzaju nerwową ekstazę :D . co byś nie robił to zwróć uwagę na cewkę ! ( jakość wykonania/geometria ) . znajdż jakiś nie strasznie skompilkowany ,WIARYGODNY i dokładny opis - i do dzieła ! . pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #5 2743481
    slazby1
    Poziom 11  
    a jakie koszty orientacyjne są tego wykrywacza??
  • #6 2743873
    pukury
    Poziom 35  
    witam !! masz schemat - poszukaj ceny elementów . największy koszt to oczywiście prace ręczne :D . problem może być z wskaźnikiem z zerem pośrodku . jak miałbyś problemy z cewką to mogę jakoś pomóc ( drut/nawinięcie ) . pozdrawiam !!
  • #7 2744025
    slazby1
    Poziom 11  
    no właśnie jak wnikałem na ten schemat to zauważyłem ten wskaźnik, mam pytanie(jedno z wielu;]) czy musi być ten skaźnik czy jest tam inny(led itp), układy scalone ca 3130 i ca 3140, użyłęś tych układów czy jakiś odpowiednik tam wsadziłes
    tam są dwie płytki druykowane ( o ile dobrze patrze) z angielskim u mnie kiepsko więc dużo nie wyczytam;/
    miałeś jakieś problemy z diostaniem jakiś elementów?
    pozdrawiam
  • #8 2744086
    pukury
    Poziom 35  
    witam !! z elementami problemu nie ma ( oprócz wskaźnika i przełączników 4x3 pozycje) , 3140 to wzmacniacz FET i jest dostępny bez problemu , zamiast 3130 można zastosować LF355 . pozdrawiam !!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy taniego, prostego wykrywacza metali o zasięgu około 0,5-1 metra. Użytkownicy polecają stronę http://www.detektory.wz.cz/ jako źródło schematów i opisów różnych typów wykrywaczy, takich jak BFO, IB i PI. Jeden z uczestników opisał własną konstrukcję wykrywacza Magnum, który w zależności od warunków podłoża wykrywa metalowe obiekty do kilkudziesięciu centymetrów, a w powietrzu nawet do około 1 metra. Zwrócono uwagę na istotną rolę jakości i geometrii cewki w skuteczności urządzenia. Koszty budowy są głównie związane z pracą ręczną i zakupem elementów, gdzie największym wyzwaniem może być wskaźnik z zerem pośrodku. W omawianym schemacie stosowane są układy scalone CA3130 (wzmacniacz FET) i CA3140, przy czym CA3130 można zastąpić układem LF355. Problemy z dostępnością elementów są minimalne, poza wskaźnikiem i przełącznikami 4x3 pozycje. Wskaźnik może być zastąpiony innym rozwiązaniem, np. diodą LED, jednak wymaga to modyfikacji schematu. Całość opiera się na wiarygodnych i dokładnych opisach, które warto znaleźć przed rozpoczęciem budowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA