logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty oscyloskop do PC z TLC1549 i przełącznikiem zakresów?

Xaveri 19 Cze 2006 05:16 5902 2
REKLAMA
  • #1 2741953
    Xaveri
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    Witajcie!
    Chciałbym zrobić sobie prosty oscyloskop do PC w oparciu o
    http://www.republika.pl/grzesiek21/pomiar_napiecia_pc.htm
    tylko z zastosowaniem (w miarę możliwości) układu TLC1549 (10 bit).
    Chciałbym także zrobić przełącznik zakresów - 2V, 5V, 10V 20V 50V.
    Wtedy przy rozdzielczości 1024 bit i 50V (max) mam 50/1024 = 0.05V dokładność pomiaru...
    Przydało by się także jakieś nadnapięciowe zabezpieczenie PC'ta...

Podłączenie do RS232 (na LPT mam drukarkę ;) )...
    Do tego postarałbym się napisać program w środowisku LabView umożliwiający zmianę zakresów (będzie trzeba dać jakiegoś atmelka chyba), wyświetlanie i rejestrację do plików danych...

Ew. interesuje mnie wersja na LPT - wtedy przynajmniej 2 niezależne kanały ze zmianą zakresów...

Proszę o sugestie, pomysły, przykłady rozwiązań - słowem o pomoc :).

Z góry dzięki i pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 2742977
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Xaveri napisał:
    Witajcie!
    Chciałbym zrobić sobie prosty oscyloskop do PC w oparciu o
    http://www.republika.pl/grzesiek21/pomiar_napiecia_pc.htm
    tylko z zastosowaniem (w miarę możliwości) układu TLC1549 (10 bit).

Coś mi tu nie pasuje, piszesz wyżej o dziesięciu bitach, a ja tam czytam to:
    "Przystawka opiera się na układzie TLC549, 8-bitowym szeregowym przetworniku cyfrowym." ? ? ?
    Sprawdziłem u źródła, jest to przetwornik A/C dziesięciobitowy:
    http://focus.ti.com/lit/ds/slas059c/slas059c.pdf
    ale praktycznie monopolaryzacyjny (od zera do +5V), więc musisz, chcąc wyzyskać rozdzielczość teraz już tylko 9-bitową, wstawić w układ pomiarowy idealny prostownik dwupołówkowy, oraz dedektor znaku mierzonego napięcia, by móc mierzyć napięcie stałe obu znaków, jak ma to miejsce w każdym solidnym multimetrze.
    Poczytaj dokładnie, co jest napisane we wskazanym arkuszu datasheed.
    Pozostaje kwestia ostatnia: fizycznego posiadania owego przetwornika.
    Ten przetwornik znany mi jest z opisu (literatury) od lat przeszło dwudziestu, więc ja zacząłbym od próby zakupu egzemplarza owego przetwornika.

Xaveri napisał:
    Chciałbym także zrobić przełącznik zakresów - 2V, 5V, 10V 20V 50V.
    Przydało by się także jakieś nadnapięciowe zabezpieczenie PC'ta...

Przełącznik zakresów, można by powiedzieć, rzecz nabyta, da się zrobić, mając odpowiednie do tego celu wysokostabilne i precyzyjne rezystory plus klucz analogowy do przełączania zakresów. Zabezpieczenie przed przeciążeniem w układzie woltomierza z posobnikiem, nie stanowi żadnego praktycznego problemu.

Xaveri napisał:
    Wtedy przy rozdzielczości 1024 bit i 50V (max) mam 50/1024 = 0.05V dokładność pomiaru...

Ej, mylisz pojęcia: rozdzielczość jest tylko 10bit, co odpowiada 1024 poziomom dyskretyzacji.
    Nie jest to dokładność pomiaru, tylko rozdzielczość pomiaru, oba te pojęcia mają zgoła inne znaczenie i nie można ich ze sobą utożsamiać!
    W kontekście mojej wcześniejszej wypowiedzi; zapomnij o rozdzielczości pomiaru 0.05V na zakresie 50V ! ! !

Xaveri napisał:
    Podłączenie do RS232 (na LPT mam drukarkę ;) )...
    Do tego postarałbym się napisać program w środowisku LabView umożliwiający zmianę zakresów (będzie trzeba dać jakiegoś atmelka chyba), wyświetlanie i rejestrację do plików danych...

Ew. interesuje mnie wersja na LPT - wtedy przynajmniej 2 niezależne kanały ze zmianą zakresów...

Proszę o sugestie, pomysły, przykłady rozwiązań - słowem o pomoc :).

Z góry dzięki i pozdrawiam!

Plany i zamierzenia ambitne, co pochwalam, tylko najpierw wypadałby zapoznać się dokładnie z teorią tego zagadnienia, jak również z teorią pomiarów, szczególnie cyfrowych, oraz (co najważniejsze) z dokumentacją samego przetwornika.
    Nie pisz: "Z góry dzięki...", ponieważ odnoszę takie wrażenie, iż moją odpowiedź adresuję "na Berdyczów" :D

Pozdrawiam
    Greg
  • #3 2777405
    Xaveri
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    TLC549 - 8-Bit, 40 kSPS ADC Serial Out, Low Power, Single Ch.
    TLC1549 - 10-Bit, 38 kSPS ADC Serial Out, On-Chip System Clock, Single Ch. (źródło - Elenota)
    Do dostania bez problemu (TLC549 - np. Hoża w Wawie)
    Z tymi 1024 bit to racja - miałem na myśli poziomy...pisałem na szybko...
    Zresztą faktycznie się na tym nie opłaca robić, raz że re nie wyrobi rs232, a dwa, że marny zakres częstotliwości...

Chyba zrobię coś na równoległym przetworniku 14 bitowym AD7863-10 i podłączę go pod port od drukarki i będę zczytywał 8+6 bitów (dam jakiś 3 stanowy bufor i będę przełączał na zasadzie: odczytaj pierwsze 8, przełącz, odczytaj pozostałe 6 bit)...potem to zsumowac i przeliczyc na napiecie...przetwornik ten ma 4 kanaly ±10V - tylko zrobić dzielniki :)
REKLAMA