logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerywacz tranzystorowy obniżający napięcie-przebiegi

paka124 20 Cze 2006 15:58 3487 6
REKLAMA
  • #1 2746796
    paka124
    Poziom 11  
    Witam,
    mam taki przerywacz tranzystorowy obniżający napięcie i potrzebowałbym przebiegi czasowe na wszystkich elementach przerywacza(prądy i napięcia) przy przewodzeniu impulsowym. Proszę też zastrzałkowac prądy i napięcia na schemacie.

schemat znajduje się pod linkiem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic533084.html#2746708

z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2747236
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    to jest podstawowy schemat przetwornicy impulsowej nieizolowanej, która nosi nazwę; Step - Down / Buck , albo; - przetwornica jednotaktowa przepustowa; Forward
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/-font-colorblue-przetwornice-dc-dc-font--ytt492692.html
    Poszukaj sobie, korzystając z elektrodowej wyszukiwarki.

Skoro nie znajdziesz tam interesujących Ciebie przebiegów, to wróć tu, spróbuję wtedy zapytać o to PSpice, ale musisz podać parametry obwodu, ponieważ na liczbach ogólnych to nie da się nic zrobić.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #3 2747291
    paka124
    Poziom 11  
    wszystko ok, coś tam podobnego jest ale ja to potrzebuje na labolatoria (te przebiegi które są pod tymi linkami nie są wystarczające) potrzebuje przebiegi prądów i napięć na wszystkich elementach. Ogólne parametry o które prosisz najlepiej byłoby wziąść z drugiego mojego zadania o dobór elementów https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic533084...l?start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
  • REKLAMA
  • #4 2747381
    Quarz
    Poziom 43  
    paka124 napisał:
    [ ...] Ogólne parametry o które prosisz najlepiej byłoby wziąść z drugiego mojego zadania o dobór elementów https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic533084...l?start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

wszystko zgdza się, tylko, że brakuje tam jednego istotnego parametru; częstotliwości impulsowania, oraz wartości; L i C ?

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #5 2747430
    paka124
    Poziom 11  
    ja wiem ze chciałby Pan to wiedzieć ale mi chodzi tu raczej o teoretyczne przebiegi jak to powinno wyglądać i jakie (symbolicznie np U1+UL itp) powinny być poziomy napięć i prądów. Jeśli to Panu ułtwi pracę proszę przyjąć dowolne parametry tej częstotliwości indukcyjniość i pojemność.

pozdrawiam
  • #6 2747482
    Quarz
    Poziom 43  
    witam,
    paka124 napisał:
    ja wiem ze chciałby Pan to wiedzieć ale mi chodzi tu raczej o teoretyczne przebiegi jak to powinno wyglądać i jakie (symbolicznie np U1+UL itp) powinny być poziomy napięć i prądów. Jeśli to Panu ułtwi pracę proszę przyjąć dowolne parametry tej częstotliwości indukcyjniość i pojemność.

niestety w taki sposób to nie dojdziemy do konsensusu, ponieważ od wzajemnych wartości takich parametrów jak;
    - częstotliwość impulsowania f,
    - wartości indukcyjnosci L,
    - wartości napięcia na wejściu Uwe,
    zależy wartość napięcia na wyjściu Uwy, przy danej wartości rezystacji obciążenia R. Małego tego, prąd płynący przez induktor (cewkę), może płynąć w sposób ciągły (zawsze większy od zera), albo w sposób przerywany (są przedziały czasu, kiedy jest równy zero).
    Czy dla wszystkich tych przypadków mam rysować przebiegi?
    W takim przypadku, poszukaj (zassaj) sobie studencką wersję PSpice i analizuj sobie to sam (to temat na kilka godzin pracy :cry:)

Pozdrawiam
    Greg
  • #7 2747540
    paka124
    Poziom 11  
    przepraszam że nie jasno wyrażam swoje pragnienia:) więc napiszę jeszcze raz o co mi dokładnie chodzi:
    przebiegi czasowe napięć i prądów na wszystkich elementach przerywacza
    -tranzystor -napiecie kolektor-emiter i prąd kolektora
    - cewka -napięcie i prą
    - dioda - napięcie i prąd
    - kondensator - napięcie i prąd
    -obciążenie - napięcie i prąd

dla przewodzenie implulsowego(prąd cewki schodzi do zera.

parametry przyjmijmy takie:
    L=30mH
    f=7,5khz
    pojemności kondensatora już nie potrafię podac, prosze pomocy!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uzyskania przebiegów czasowych napięć i prądów na wszystkich elementach przerywacza tranzystorowego obniżającego napięcie (przetwornicy impulsowej typu step-down/buck) podczas przewodzenia impulsowego, gdzie prąd cewki schodzi do zera. Autor prosi o symboliczne oznaczenia napięć i prądów na tranzystorze (napięcie kolektor-emiter, prąd kolektora), cewce, diodzie, kondensatorze oraz obciążeniu. Podano parametry: indukcyjność L=30mH, częstotliwość f=7,5kHz, natomiast brak jest wartości pojemności kondensatora. W odpowiedziach podkreślono, że przebiegi zależą od parametrów takich jak częstotliwość impulsowania, indukcyjność, napięcie wejściowe oraz obciążenie, a także od trybu pracy cewki (prąd ciągły lub przerywany). Zalecane jest samodzielne modelowanie w programie PSpice, gdyż analiza wymaga uwzględnienia wielu zmiennych i jest czasochłonna. Wskazano również na dostępność materiałów i schematów przetwornic typu forward i buck na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA