logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora FS 032 – ile metrów kabla miedz beztlenowa potrzeba do wymiany okablowania?

tomek6414 20 Cze 2006 17:24 1344 6
REKLAMA
  • #1 2747071
    tomek6414
    Poziom 11  
    witam kolegow
    wlasnie wziolem sie za remont mojego korektora. wymienilem juz wszystkie kondersatory.
    teraz mam zamiar wymienic kable na miedz beztlenowa. ile metrow potrzebuje takiego kabla i czyten bedzie dobry http://www.allegro.pl/item110266383_2x2mm_oryginalna_miedz_beztlenowa_promocja_.html
    co jeszcze w nim moge wyremontowac??
    z gory dzieki
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2747167
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    A po co Ci kable beztlenowe do korektora?To Ci nic nie da szkoda twojej kasy.Chyba ze masz jej za duzo!Beztlenowki stosuje sie do kolumn glosnikowych!Jak chcesz wyremontowac korektor to przedewszystkim wymien w nim potencjometry!!!
  • REKLAMA
  • #3 2747413
    tomek6414
    Poziom 11  
    beztlenowki moge sobie zalatwic od kumpla po 1 pln za metr. a niewiesz przypadkiem ile metrow bedzie potrzebnych
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2747452
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    No wlasnie ja w ogole nie mam pojecia gdzie Ty tam chcesz zastosowac te beztlenowki.Tak jak pisalem Ci wczesniej beztlenowki to do kolumn sie stosuje a nie w korektorze!
  • REKLAMA
  • #5 2748782
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    "Prawdziwe" beztlenówki to są raczej po 1 PLN za cm. a nie za metr.

andy_o
  • #6 2750250
    tomek6414
    Poziom 11  
    ja mam je od kumpla ktory ma sklep i taniej mi sprzeda
  • Pomocny post
    #7 2751097
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam

Ten korektor to pięcio-punktowy regulator zniekształceń i szumów.
    Wymień elektrolity i przeczyść potencjometry..to jedyne co możesz zrobić..

A jeśli bardzo potrzebujesz korektora to kup coś za pare złotych z serii 500 diory..tam są już cywilizowane filtry na wzmacniaczach operacyjnych i normalne symetryczne zasilanie.Odczujesz bardzo dużą różnicę w jakości dźwięku i będziesz miał większe pole manewru w regulacji charakterystyki brzmienia (7pkt regulacji na kanał)

Ps FS 432,442,4421 to jasłabsze ogniwo serii 400 diory.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany okablowania w korektorze Diora FS 032 na kabel miedziany beztlenowy. Użytkownicy zwrócili uwagę, że kable beztlenowe są stosowane głównie do kolumn głośnikowych, a ich użycie w korektorze nie przyniesie zauważalnej poprawy jakości dźwięku. Zalecane jest przede wszystkim wymienienie kondensatorów elektrolitycznych oraz oczyszczenie lub wymiana potencjometrów. Wskazano również, że korektor FS 032 to pięciopunktowy regulator zniekształceń i szumów, a lepszym rozwiązaniem może być zakup nowszego modelu z serii 500 Diora, oferującego siedmiopunktową regulację na kanał oraz nowocześniejsze filtry i zasilanie symetryczne. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące cen i dostępności kabli beztlenowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA