logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop nie wykrywa drukarki HP LaserJet 1020 i pendrive'a przez USB

kiler156 20 Cze 2006 22:21 5675 10
REKLAMA
  • #1 2748209
    kiler156
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, mam pewien problem z laptopem a konkretnie chodzi o to że nie wykrywa on drukarki. Raz udało mi się zainstalować drukarkę(HP LaserJet1020) na nim, drukowała wszystko bez problemu a teraz po podłączeniu drukarki do portu USB wyskakuje komunikat o awarii sprzętu lub braku sterowników. Trzy razy formatowałem dysk i stawiałem od początku system i problem cały czas się powtarza. Myślałem, że mam uszkodzony port USB ale dzisiaj podłączyłem modem od neo na USB i śmiga bez problemu. Ten sam problem pojawia się po podłączeniu pendrive'a (USB 2.0 Flash Drive), wyskakuje ten sam komunikat. Podkreślam, że laptop wcześniej widział drukarke i pena. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam kiler156

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2748253
    jpxx
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Warto sprawdzić drukarkę pod innym komputerem, skoro format nie pomógł i USB działa...

PS. Co to za laptop?
  • REKLAMA
  • #3 2748344
    kiler156
    Poziom 10  
    Na innym kompie(stacjonarnym) działa bez problemu. Laptop to OPTIMUS Prestige a dokładnie sprawdze jaki model i napisze jutro bo to firmowy sprzęt(ma jakieś 3 latka, procek celeron M 1,2 GHz, 3x USB, LAN, modem, wejście na karty rozszerzeń, czytnik kart pamięci, IrDa, wyjście na zewnętrzny monitor i takie tam bajery) i nie zabrałem go do domu bo miałem już dosyć (walczę z tym od 2 dni;/).
  • REKLAMA
  • #4 2748405
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jakie sterowniki do chipsetu zainstalowałeś?
  • #5 2748516
    kiler156
    Poziom 10  
    Wszystkie sterowniki, które zainstalowałem pochodzą z oryginalnej płyty od tego laptopa.
  • #6 2751471
    Robert B
    Poziom 43  
    Czy możesz dać zrzut z Menedżera Urządzeń po podłączeniu tej drukarki? Włącz opcję "Pokaż ukryte urządzenia" (jeżeli to Windows 2000 lub wyżej). Podaj również wersję i SP Windows. Podaj również jaki chipset (Intel, VIA, SiS itp.).
  • #7 2752037
    sivel
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jest to wina KABLA USB !!!.
    Na jednym komputerze drukarka ta bedzie dzialala OK, a na innym (zwlaszcza laptopach) nie bedzie dzialac.
    HP zna ten problem jesli zadzwonisz do serwisu to poradza Ci abys zakupil orginalny kabel USB HP.

Ja w firmie polecam klientom do tych drukarek kabel D-linka 5m (gruby, dobrze ekranowany) który jak do tej pory zawsze działał.
    Czasami po wymianie kabla ze zwyklego na "lepszy" dodatkowo trzeba bylo jeszcze raz przeinstalwoac system - bo tak juz bylo namieszane.
  • REKLAMA
  • #8 2752084
    Robert B
    Poziom 43  
    sivel napisał:
    Jest to wina KABLA USB !!!.
    Na jednym komputerze drukarka ta bedzie dzialala OK, a na innym (zwlaszcza laptopach) nie bedzie dzialac.
    HP zna ten problem jesli zadzwonisz do serwisu to poradza Ci abys zakupil orginalny kabel USB HP...

:arrow: sivel
    Czy czytasz co kiler156 pisze?
    kiler156 napisał:
    ...Ten sam problem pojawia się po podłączeniu pendrive'a (USB 2.0 Flash Drive), wyskakuje ten sam komunikat. Podkreślam, że laptop wcześniej widział drukarke i pena.

sivel napisał:
    Czasami po wymianie kabla ze zwyklego na "lepszy" dodatkowo trzeba bylo jeszcze raz przeinstalwoac system - bo tak juz bylo namieszane.

Chyba w głowie masz namieszane - wiekszej bzdury nie widziałem.
  • #9 2752188
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Jeśli mogę coś dodać to że w tego typu sytuacjach często pomaga konsultacja z technikami HP lub instalacja sterownika zciągniętego ze strony producenta , rozpakowanego i po wskazaniu miejsca docelowego następuje instalacja sterownika ,po czym prawidłowe działanie sprzętu .

Oczywiście ważne a wspomniane wcześniej to , jaki Twój windows ma zainstalowany serwice pack . pozdr
  • #10 2752754
    kiler156
    Poziom 10  
    Próbowałem już różne kombinacje (z SP 1 i SP 2) Sprawdzałem pod każdym portem USB i nadal nic. Wczoraj udało mi się po formacie uruchomić pena ale to było tylko chwilowe, po wyciągnięciu i ponownym podłączeniu przywitał mnie ten sam komunikat co zawsze. Model tego laptopa to Prestige MXM 1200, posiada on w sobie płytę główną o symbolu M600 8080P 14". Chipset: Product: Intel Chipset, Target Chipset#: Intel 6300ESB. Dzwoniłem do konsultanta HP i powiedział mi tylko tyle żeby najpierw instalować sterowniki a później podłączyć drukarkę (nie pomógł mi tą informacją, gdyż próbowałem już na kilka sposobów ją zainstalować ). Dzisiaj postanowiłem (po namowie mojego taty) zawieźć laptopa do OPTIMUSA, to sprzęt sprzedawany przez nich, może oni coś poradzą na ten temat. Jeśli nie to nie pomoże to już nie wiem;/ Napisze na forum jak już wróci z serwisu jaka była przyczyna (może ktoś będzie miał kiedyś taki sam problem). Pozdrawiam
  • #11 2827257
    kiler156
    Poziom 10  
    No i laptopik wrócił z serwisu. Był jeszcze na gwarancji więc wysłali go do OPTIMUSA. Panowie z serwisu stwierdzili, że nie ma żadnej usterki i odesłali sprzęt. W sobotę był u mnie i sprawdzałem na tej samej drukarce i... nadal nic. Chciałem go dzisiaj znowu oddać ale jeszcze raz postanowiłem spróbować swoich sił i... zadziałało:) Także nie mam pojęcia co było nie tak. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Laptop OPTIMUS Prestige MXM 1200 z chipsetem Intel 6300ESB nie wykrywa podłączonej przez USB drukarki HP LaserJet 1020 oraz pendrive'a USB 2.0, mimo że wcześniej urządzenia te działały poprawnie na tym samym sprzęcie. Problem pojawia się po formacie systemu i reinstalacji sterowników pochodzących z oryginalnej płyty laptopa. Porty USB działają poprawnie z innymi urządzeniami, np. modemem Neo. Próby rozwiązania problemu obejmowały sprawdzenie sterowników chipsetu, instalację różnych wersji systemu Windows z różnymi Service Packami, konsultacje z serwisem HP oraz wymianę kabla USB (choć nie przyniosło to efektu). Serwis OPTIMUS nie stwierdził usterki sprzętowej. Ostatecznie problem sam się rozwiązał bez jasnej przyczyny. W dyskusji podkreślono znaczenie instalacji sterowników ze strony producenta oraz sprawdzenia ustawień Menedżera Urządzeń z włączoną opcją pokazywania ukrytych urządzeń.
REKLAMA