logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer na Alphard LW1200 8Ω – projekt skrzyni BR, parametry do WinISD, zejście 30Hz

Yabol 20 Cze 2006 23:49 1179 8
REKLAMA
  • #1 2748568
    Yabol
    Uczeń
    Witam
    Pierwszy raz umieszczam post na elektroda.pl mam problem i chce sie poradzic fachowcow:D
    A wiec chce sobie zbudowac sub na głosniku alphard lw1200 8Ω
    skrzynie do niego probowalem policzyc z programu Winisd lecz nie da sie zapisac parametrow głosnika ;/
    Wyskakuje jakis bład niezgodnosci Qts,Qms,Qes
    jak ja mam to wpisac i zapisac głosnik ??
    bardzo prosze o pomoc
    dane techniczne głosnika sa tu: http://www.alphard.pl/product/57/59
    jesli jest mozliwosc prosze o obliczenie suba chcial bym zeby schodzil do 30Hz słyszalnie (jesli to mozliwe)i był troszke głosny zeby było słychac jak kiliszki za szyba w meblosciance chodza:P skrzynia chyba BR mam wzmacniacz Diora ws504b, bardzo bede wdzieczny:) i jak go wykonam napewno umieszcze go na forum

bardzo dziekuje za pomoc czekam na odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2748633
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Stary, ales sie wkopal...
    Alpierd nigdy Ci nie zejdzie do 30Hz!!! Zapomnij. A jego parametry podawane przez producenta to jedna wielka bzdura. Wiem, bo mam 4 alpierdy - MIESIĄC liczyłem do nich obudowy - wartosci podane sa przeklamane o sredni 20%!!!
    Ściagnij sobie SpeakerWorkshop - tam masz algorytm i schemat układu do mniej więcej dokladnego zmierzenia parametrów T-S glosnika.
    Swiat na WinISO sie nie konczy, sa setki programow do liczenia obudów - chocby BassReflex. Poszukaj w googlach.
    A co do glosnika - juz lepszy bylby jakis duzy STX (DUZO lepszy), ale jezeli nie masz wyjscia, to zaprojektuj obudowe na jakies 45-60Hz. I tak bedzie 'muczal' zamiast tupac, ale przynajmniej glosno...
  • REKLAMA
  • #4 2749186
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 140
    Jak chcesz suba to zapakuj go w 45l zamknięta. Jak już koniecznie miałby być br to rurka strojona na 40Hz. Co to jest strojenie poszukaj w podpiętych tematach. Rurka do tego głośnika najlepiej, żeby miała 10cm średnicy.
  • #5 2749264
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    to ze to jest alphard nie rozstrzyga czy zejdzie czy nie zejdzie a rozstrzyga model i glownie parametry, potem sama konstrukcja. Jednak nalepiej pomierzyc ten glosnik i zestroic wg tych parametrow, dalbym mu bude BR, 50L ale trzeba by bylo pomierzyc paramy
  • REKLAMA
  • #6 2749798
    Yabol
    Uczeń
    a co sadzicie o głosniku GDN-32-300-8-SC cena chyba podobna do alpharda ale ma 2 magnesy i głosniki STX sa chwalone na elektrodzie a wiec co doradzacie ??
    i czy da sie go wystroic na 30Hz??
  • #7 2749884
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    no 32-300-4SC mozesz wzias.. mam kolumny na nim napewno sie nie zawiedzesz... pozatym ludzie dajcie spokoj 30hz to nie jest muzyka! 40hz to dopiero jest ladne boom
  • REKLAMA
  • #8 2751326
    bboykoti
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    JA 32-300-4-SC mam w budzie 54 l strojona na 38 Hz i gra SUPER !!!! Bedziesz zadowolony z tego glosnika :D Pozdr0
  • #9 2751396
    zlotnik
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    ja równiesz mam kolumny na 32 300 4 sc 50L strojenie 44hz i gra cudnie szbko i twardo od tego do ile Ci zejdzie ważne tez jast jakie masz pomieszczenie czym wiekrze pomieszczenie tym wiekrzę możliwości na niski zejscie ale co za tym idze wiekszy apetyt na moc :D jak masz 15m\2 to zapomnij o efektywnym zejściu do 30hz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera na głośniku Alphard LW1200 8Ω z obudową typu bass-reflex (BR) i prób zejścia do 30 Hz. Użytkownik ma problem z wprowadzeniem parametrów T-S głośnika do programu WinISD z powodu błędów związanych z niezgodnością wartości Qts, Qms, Qes. Wskazano, że parametry podawane przez producenta Alphard są często niedokładne i mogą być zawyżone o około 20%. Zalecane jest samodzielne pomierzenie parametrów głośnika za pomocą narzędzi takich jak SpeakerWorkshop. Wskazano alternatywne programy do projektowania obudów, np. BassReflex. Rekomendacje dotyczące obudowy dla LW1200 to zamknięta o pojemności około 45 l lub BR z rurką strojoną na około 40 Hz o średnicy 10 cm, gdyż zejście do 30 Hz jest mało realne i subwoofer będzie grał raczej dudniąco niż precyzyjnie. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące innych głośników, np. GDN-32-300-8-SC i STX 32-300-4-SC, które są chwalone i lepiej nadają się do subwoofera. Dla modelu 32-300-4-SC podano przykładowe obudowy BR o pojemności 50-54 l i strojenie w zakresie 38-44 Hz, co daje dobre efekty dźwiękowe. Podkreślono, że efektywne zejście do 30 Hz wymaga dużej mocy i odpowiednich warunków akustycznych pomieszczenia, co w małych pomieszczeniach (np. 15 m²) jest trudne do osiągnięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA