logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy rozdzielacz LAN z Allegro pozwoli na podłączenie 2 komputerów do 1 kabla?

Remx 21 Cze 2006 13:31 10798 9
REKLAMA
  • #1 2749868
    Remx
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

mam maly problem poniewaz przedwczoraj padl nam switch i dzialaja tylko 2 porty w nim a potrzeba nam by dzialaly chociaz 3 :)

na allegro znalazlem cos takiego :
    http://www.allegro.pl/item111494685_rozdzielacz_lan_switch_2_komputery_na_1_kablu_.html

Czy to nie jakis bubel ?
    Moze wy macie pomysl jak podzielic neta z jednego kabelka ? na 2 kompy ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2749993
    Remx
    Poziom 11  
    yhm wiem ze sluzy do pdlaczenia dwuch kompow

moze powiem jak mam zrobiony ten odcinek gdzie che podzielic lacze

jest switch od niego idzie kabel do sasiada i tam ma byc te dzielenie :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2750153
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Remx naucz się czytać ze zrozumieniem! Za pomocą tego kabelka nie podzielisz sieci. Musisz kupić nowego switcha.
  • #5 2750502
    Remx
    Poziom 11  
    a moze ktos wyjasnic mi dzialanie owego rozdzielacza po za tym ze owy patet wykozystuje dodatkowych kabelkow w skretce ?
  • #6 2750515
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    W kablu masz 8 przewodów. Aby podłączyć jeden komputer potrzebujesz tylko 4. Z chwilą, kiedy chcesz podłączyć drugi komputer a nie chce Ci się kłaść drugiego kabla na obu końcach wpinasz ten rozdzielacz. Czytaj uważnie na obu końcach !!! . Z jednej strony będziesz mieć 2 wtyczki i na drugim końcu 2 wtyczki.
  • #7 2750567
    Remx
    Poziom 11  
    no i wlasnie mi o to chodzi
    na jednym koncu mam switcha z 5 portami a sa wykozystywane teraz tylko 3
    idzie kabel z tego switcha do kolegi a tam stal kolejny switch dzielocy na 2 komputery ale owy switch sie spalil i pomyslalem ze moze ten rozdzielacz sie nada

z jedej strony podpinam pod switcha w 2 porty a po drogiej 2 kompy
    tylko ze czy takie cos to nie bubel i wogole dziala poprawnie
    bo chyba bez powodu nie sa uzywane inne kabelki ?

Pozdrawiam i Dziekuje
  • REKLAMA
  • #9 2750666
    Remx
    Poziom 11  
    a sygnal ktory leci takim kablem nie jest jakos tak powiem znieksztalcony ?
    i nadaje sie do przegladani stronek www i gg :) sciaganie i etc.. odpada i tak...

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozdzielacz LAN dostępny na Allegro umożliwia podłączenie dwóch komputerów do jednego kabla skrętki, wykorzystując dodatkowe pary przewodów (w sumie 8 przewodów w kablu, z czego do jednego komputera używa się 4). Jednak nie jest to zamiennik switcha i nie dzieli sieci w tradycyjny sposób. Aby rozdzielić sygnał sieciowy na dwa komputery z jednego kabla, konieczne jest stosowanie dwóch rozdzielaczy – po obu końcach kabla – lub lepiej zakup nowego switcha. Rozdzielacz ten działa poprawnie, nawet na odcinkach powyżej 80 metrów, i pozwala na transmisję z prędkością 100 Mb/s bez zauważalnych zakłóceń, choć nie jest przeznaczony do intensywnego transferu danych. Zalecane jest jednak użycie dedykowanego switcha, który zapewni stabilność i pełną funkcjonalność sieci. Przykładowym modelem switcha polecanym w dyskusji jest Asmax NS500 5-portowy 10/100.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA