logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wzmocnienie w dB dla wzmacniacza z 1mV na 1,5V?

Jethro 13 Cze 2003 19:46 11568 27
REKLAMA
  • #1 248552
    Jethro
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Wiem ze: 2 dB --> 1,58x , 6 dB --> 4x , 13 dB --> 20x ale jak to się wylicza ? Albo dBW (czyli w odniesieniu do 1W) czy znacie jakies wzory na te dB, dBm, dBW. Albo jak przeliczyć np. na wej. wzmacnicza jest 1mV na wyjsciu jest 1,5V jak wyliczyc wzmocnienie w dB ?
  • REKLAMA
  • #2 248862
    Jaco-77
    Poziom 12  
    1dB=20ln(u1/u2), jeśli chodzi o to wzmocnienie to 20ln(1500/1) i masz wynik w dB. Proste nieprawdaż?
  • #3 248931
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jesteście ciut w błędzie;

decybele sa stsowane głównie do pomiaru stosunku dwóch wielkości , gdy ten stosunek jest bardzo wielki, stącd te wzory. decybel wnosi także się jako jednostka służąca cdo pomiaru wielkości natężenia siły dźwięku (hałas) i wwczas to wygląda nieco inaczej.

Jethro powiaedz o jednostke czego Ci chodzi (tnatężenie dźwięku, stosunek wzmocnienia poziom napięcia itd...)

1dB=20log(u1/u2), to sa logarytmy dziesiętne nie naturale o podstawie e. (LN)

dla wzmocnienia prądu jest tak:
    1dB=20log(i1/i2)

dla mocy

1dB=10log(p1/p2)

poziom bewzględny napięcia

1dB=[20log (U/ pierw z 0,6)] = 20 log (U / 0,8691118V)

Na podstawie Heliodor Chmielewski - MIędznarodowy układ jednostek miar SI - Warszawa 1977

Przy cisnieniu akustycznym muerzonym na przykład z jednegfo metra jest tak

1dB=20 log ( p/2*0.00001 Pa)

p - ciśnienie badane log - znaczy logarytm o podstawie 10
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 248956
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    witam, moge dodać że dbm jest to określenie mocy w stosunku do 1mW tak więc dbm=10log(P/1mW), często wykorzystywane do określenia mocy diody lub lasera
    pozdrowionka
  • #5 249179
    Jethro
    Poziom 17  
    No wlasnie zauwazylem ze dla mocy P i wspolczynnika szumów F bierze sie nie 20log tylko 10log.

A dlaczego Jaco 77 napisal 20log(1500/1) w dB czy czasem nie powinno byc w dBm przeciez odniosl to do tego 1mV na wejsciu?
  • #6 249196
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    witam
    Jethro napisał:
    No wlasnie zauwazylem ze dla mocy P i wspolczynnika szumów F bierze sie nie 20log tylko 10log.
    to akurat bierze się z prostego przeliczenia, ponieważ moc fali elektromagnetycznej jest wprost proporcjonalna do kwadratu natężenia fali czyli 10logP pomijając czynniki liniowe jest równe 10log(U^2) czyli znając działania na logarytmach mamy 2*10logU czyli 20logU

Jethro napisał:
    A dlaczego Jaco 77 napisal 20log(1500/1) w dB czy czasem nie powinno byc w dBm przeciez odniosl to do tego 1mV na wejsciu?

odnośnie tego to już kwestia bardziej umowna, ponieważ jak ktoś ci poda wartość w dB to będziesz tylko więdział o stosunku dwóch sygnałów a jeżeli ktoś ci poda wartość w dBm to będziesz wiedział konkretnie moc ponieważ będzie ona odniesiona do 1mW, ale oczywiście możesz napisać wartość w dB nawet gdy w jest odniesione do 1mW jeżeli chodzi ci tylko o stosunek tych sygnałów
    pozdrowionka
  • #7 249233
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Przedmówcy generalnie mają rację:
    dla stosunków napięć i prądów 20log(u1\u2) lub to samo z i1 i i2
    dla stosunków mocy 10log(p1\p2) dlaczego 10 bo moc jest funkcją kwadratu napięcia lub prądu przy tym samym obciążeniu -> matematyka -> logarytmy.
    to samo z szumami tam mówi się przede wszystkim o mocy
    na akustyce się nie znam to nie będę tworzył
    W wielu wypadkach normy przewidują wielkość obciążenia np. 600 Om, 75 Om, 50 Om dobrze jest wiedzieć z czym mamy do czynienia
    Mylące mogą być sufiksy po dB w różnych gałęziach zastosowań spotkałem się z: W odniesione do wata mocy, m do miliwata ale też do milivolta, mi greckie do mikrowata i mikrovolta głównie szumy i pomiary antenowe, i odniesione do żródła promieniującego izotropowo np. anteny.
    Zasada prosta każde 6dB napięcia lub 3dB mocy to zmiana 2 razy tyle.
    Do tremolo :arrow: nie chwytam co jest z tym bezwzględnym poziomem napięcia? Jak duży jest stosunek gdy mamy np. 0 dB - chyba niedużya dokładnie 1?
  • REKLAMA
  • #8 250087
    Tremolo
    Poziom 43  
    chodzi o oziom wysterowania np sygnalu ze wzmacniacza. różnie sie to okresla.
    Poziom napięcia = 20 log (U / pierw z (0,6)V )

jeśli miałbyś napięcie U=0.77V

to otrzymujesz że

Poziom napięcia = 20 log 1 = 0 dB

jeśli
    U=7.7V to;
    PNap. = 20 log 10 = 20 dB

Jesli poziom napięcia równa się powiedzmy -3dB
    PNap=-3dB = 20 log x

10^(-3/20) = x = 0,707...

0,707= U/0,87

U=0,707*0,87=około 0,6 V

w zalezności od napiecia odniesienia mamy różne pomiary zdarza się że ustala, przyjmuje sie te napiącie na 0,775 V

0 dB oznaczało by ze sygnał na wyjściu jest dokłądnie taki sam jak na wejściu czyli 0,775 V

Poziom bezwględny napiecia to praktycnie wyrazenie wzmocnienia w sposób uregulowany dla całej grupy wzmacniaczy napieciowych. Bezwględnie znaczy tak jak wysokość nad poziomem morza.

Jest to określenie, jakie jest wzmocnienie napieciowe w stosunku do wielkości ustalonej itd. nie chce książek przepisywać...

Wlaściwie zastępcza jednostka napięcia. wartości ponizej 0 dB oznaczają tłumienie powyżej - wzmocnienie. Tyle że jest ustalone napiecie wyjściowe w przeciwieństwie do wzmocnienia napięciowego w jednostkach niemianowanych czy tez dB, gdzie porównuje się sygn. wy. z we.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 251225
    frohme
    Poziom 21  
    Wiem skąd napięcie około 0,775V. To 1 mW mocy na 600Ohm i to w prehistorii uznano za 0 dB (czasy wynalazku Bell'a), ale nie wiem skąd wartość 0,869118V - skąd to się bierze, chyba nie tak z sufitu - jakieś wytłumaczenie jest. Proszę.
  • REKLAMA
  • #10 251245
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Tu masz tabele do szybkiego przeliczania liczby decybeli mocy i napięć
    Załączniki:
    • tabele db.zip (214.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 251307
    frohme
    Poziom 21  
    Problemem nie jest jak to się oblicza, problemem jest dlaczego poziom odniesienia wynosi 0,869118V - do tej pory sądziłem, że watrość jest inna.Czy ktoś mógłby mnie oświecić?
  • #12 251802
    Tremolo
    Poziom 43  
    Już wiem wzięło się to 0,87 z Nepera: prawdopodobnie to jest wyrażeniem przynajmniej bardzo podobnym - ale Neper to już Archaik.

1Np = (2 log e)B = 0,868 589 B
    1Np = (20 log e) dB = 8,685890 dB

Sprawa jest taka iż Nepery opisał Jaco-77 jest to stosunek dwóch wielkoci gdy podstawa jest równa e czyli 2,718282...

(1+1/n)^n gdy n dązy do nieskończonosci - najprostsza definicja liczby e

za mało też wczesniej wyjasniłem że

Cytat:

Poziom napięcia w decybelach= 20 log (U / 0,8691118V)

jeśli miałbyś napięcie U=0.8691118V

te 0,86... to pierwiastek z 0,6 V - z lenistwa tego nie napisałem

tez nie napisałem ze Neper jest to tez jednostka używana do tego ale posiada inny nieco wzór

Poziom Bezwgl. Nap w Np = log [u/pierw(0,6)] = log [U/0,87...] - czyli 20 razy mniej niż w decybelach.

Jeszcze definicyjki poziomow odniesienia

bel jest to poziom napiecia elektrycznego wystepujący, gdy podwójny logarytm dziesietny stosunku tego napięcia do napięcia odniesienia pierw. z (0,6) V jest równy jeden

decybel jest to poziom napiecia elektrycznego wystepujący, gdy dwudziestokrotny logarytm dziesietny stosunku tego napięcia do napięcia odniesienia pierw. z (0,6) V jest równy jeden
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 251888
    frohme
    Poziom 21  
    Dobra, niech będzie że jestem upi...dliwy. Pytanie brzmiało dlaczego jakimś umownym poziomem odniesienia jest napięcie 0,8....V, ja wyjaśniłem to wcześniej dla napięcia 0,77....V. Przeliczenie dB na Np to zabieg rachunkowy i nic więcej, w każdym razie nie wnosi nic do dysputy. A propos - pierwiastek kwadratowy z 0,6 równa się 0.77459. Pytanie dalej ważne -dlaczego 0,87..V w mianowniku jako poziom odniesienia?
  • #14 252552
    Tremolo
    Poziom 43  
    troche się balagan narobił musze wszsytko wziąć do kupy, mam bałagan w notatkach to raz , a dwa to to , że jak się robi coś w myślach to nie zawsze wychodzą działania na logarytmach. Niech no ja to sprawdze.

No troche się namnożyło błedow. Moja pomyłka polegała na tym, że 0,869.... V to poziom 1 dB gdy napięciem odniesienia jest pierw z 0,6 V. To już wiemy ale w dalszym ciągu skąd w tych członach uzupełniających SI te 0,87...

Byc może bląd jest w książce z której korzystam ale dalej skąś musieli wziąś magiczne 0,6 - coś mi się nie podoba w jaki sposób obliczyli logarytmy...

No mi sie wydaje najprościej to jest spowodowane tym aby 0 dB = 0 Np dla poziomu zapięć bewzględnych - Neper dla poziomu bezwzględnego napięcia ma odniesienie pierw 0,6

Logarytm o kazdej podstawie (0,1) (1,+oo) mający za liczbe logarytmowaną równą jeden jest równy 0

bo kazda liczba podniesiona do 0 potegi bez zera daje jeden.

więc
    0Np=0 B
    1Np=0,868589 B

ale skąd w neperach tak się stało a nie inaczej jeszcze nei wiem, moze jakiś gościu związany z Systeme Internationale "SI" wie. W kazdym bądź razie tak to wyglądają jesli chodzi o legalne jednostki nie należące do układu SI.

o tutaj znowu http://www.republika.pl/elektronikjk/p.html słynne 0,7746 V czyli (pierw z 0,6) V i znowu tak krązymy w kólko.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 256873
    Jethro
    Poziom 17  
    Czy moge np. tak odjac ?
    20dBm - 25dB = -5dBm

a to blad czy co?
    -65dBm-(-11dBm)=54dB

Nie wiem czy przeliczyc w tym pierwszym rownaniu dB na dBm lub na odwrot czy mozna tak odejmowac.
    Ponadto 1uW = -30dBm z jakiego wzoru ? bo juz sie troche w tym pogubilem.
  • #16 256913
    Tremolo
    Poziom 43  
    1 uW jest ze wzoru na bezwzględną moc w dB

1dB= 10 log (P / 0,001W) = 10 log (P / 1mW) , dlatego te -30dB to 1mikrowat

10 log (0,000 001W/0,001 W) = 10 log (1/1000) = 10 * (-3) = -30 [dBm]

powiedzmy podstawe logarytmu 10 należy podnieść do potęgi -3 aby uzyskać 1/1000 która była podstawą.

co do pierwszego pytania się zastanawiam, ale nam mówiono, ze logarytmy się dodaje, więc decybele aby uprościć obliczenia dla wzmacniaczy wielostopniowych dodaje się.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 257035
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    Jethro napisał:
    Czy moge np. tak odjac ?
    20dBm - 25dB = -5dBm

a to blad czy co?
    -65dBm-(-11dBm)=54dB

witam, jak dla mnie to są błędy logiczne ponieważ to tak samo jak by zrobić takie rownanie:
    20mW - 25W = -5mW
    a tu każdy widzi że coś jest nie tak :)
    powtórze to co napisałem wcześniej dBm to określona wartość natomiast dB jest tylko stosunkiem pewnych wartości, żeby wykonywać działania dodawania i odejmowania na wartościech fizycznych muszą mieć takie same jednostki.
    pozdrowionka
  • #18 257078
    Jethro
    Poziom 17  
    czyli 20dBm zamieniam na -10dB i odejmuje -10dB - 25dB = -35dB
    a w tym drugim powinno byc tzn. wynik 54 dBm a nie dB. Mam nadzieje ze to juz skumalem. Dzieki
  • #19 257114
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    nie do końca :)
    więc tak, łopatologicznie (w przypadku mocy, bo to tez jest ważne)
    1dB=10log(Pwy/Pwe) czyli np:
    10dB=10log(10mW/1mW)=10log(100mW/10mW)=10log(10W/1W) itd czyli nie wiesz na jakim poziomie mocy sie obracasz wiesz ile tylko wzrosła lub spadła moc
    natomiast:
    10dBm=10log(Pwy/1mW) czyli wiesz na jakim poziomie masz moc wyjścia bo wynosi ona: 10mW
    więc ja nie podejmował bym się odejmowania i dodawania dB nie wiedząc do czego się odnoszą
    pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #20 257134
    Jethro
    Poziom 17  
    to mnie teraz pocieszyles juz nie wiem o co chodzi.
    Mam podane 17dBm iwzm. mocy 19dB wiec jak mam wyliczyc roznice tego skoro nie moge z tymi dB nic zrobic?

17dBm - 19 dB = ?????

chodzi mi tylko o moc napiec nie ruszajmy narazie
  • #21 257162
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    hmmmm powiem tak, może jestem tylko tępym optoelektronikiem ale ja bym to zrozumiał tak:
    te 17dBm mówi mi o charakterystyce np jakiegoś układu bo wiem że daje mi ono około 50mW na wyjściu, rozumiem że chodzi ci o to że te 17dBm to sygnał wzmocniony o 19dB czyli rzczeczywista moc na wejściu tego układu jest równa około 0,63 mW więc co cie dokładnie interesuje?? bo nie bardzo już rozumiem
  • #22 257211
    tzok
    Ocena: 6466
    Te dB i dBm'y to w ogóle dziwna rzecz. Tak, czy inaczej równanie można odczytać, że sygnał o mocy 17dBm (50mW) jest stłumiony o 19dB (ok. 79x).
    ---
    Telekomunikacja:
    Uref=0,775[V] -> x[dBu]
    Pref=1[mW] -> x[dBm]
    x[dBm]=x[dBu] gdy R=600[Ohm] <-- to wyjaśnia tajemnicze 0,775 czyli sqrt(0,6), bo definicja dBm jest taka: poziom 0[dBm] to napięcie dla którego na rezystancji 600[Ohm] wydzieli się 1[mW] mocy
    Elektroakustyka:
    Uref=1[V] -> x[dBV]
    Pref=1[W] -> x[dBW]
    Radiokomunikacja:
    Uref=1[uV] -> x[dBu]
    CATV:
    Uref=1[mV] -> x[dBmV]
    Akustyka:
    Pref=2*10^(-5)[Pa] -> x[dBA/B/C]
    Dla mocy i ciśnienia 10log() dla napięcia i prądu 20log().
    Inne typowe rezystancje: 600[Ohm], 150[Ohm], 124[Ohm], 75[Ohm], 50[Ohm].
    dB - wzmocnienie/tłumienie
    dBm - poziom bezwzględny
    1[Np]=8,87[dB]
  • #23 257382
    Jethro
    Poziom 17  
    Jak mam sygnał o mocy 0,1mW i zamieniam go na dBm to jest to -10dBm a jesli chce dalej zamienic to co to bedzie dB czy dBW ? -40 dB czy -40 dBW ?
  • #24 257409
    tzok
    Ocena: 6466
    Co masz na myśli mówiąc/pisząc "dalej zamienić".
    dB to wzmocnienie/stosunek dwóch wielkości (wielkość względna) a dBm czy dBu to jakaś konkretna wielkość (bezwzględna). Nie da się zamienić dBm na dB bo to dwie różne rzeczy. Skąd Ci się wzięło to dBW, w jaki sposób to jest "dalej"? 0,1[mW] to 10log(0,1e-3[W]/1[W]) czyli -40[dBW].
  • #25 257431
    Tremolo
    Poziom 43  
    własnie nie zauwazyłem tego dokladnie moimd zdaniem powinno być jedne dB tyle żę słownie określone jakie czy poziomu bezwzględnego czy Wata. Powinno się używać np Ku = 3 dB albo Kp = 4dB zresztą wszsytko tez zależy w jakiej konkretnie dziedzinie sie poruszamy do tego jeszcze nie zapominajmy żę dB służą do mierzenia poziomu bezwglednego cisnienia akustycznego 1 dB = 20 log [ p / (2 x 0,00001 Pa )]

poziomu głośności 1 fon to 1 dB ciśnienia akustycznego bezwzględnego dźwięku o częstotliwości 1000 Hz

JEDNORODNE DECYBELE CZY TO z Ku czy Kp można dodawac jeśli mamy w szeregu dwa stopnie wzmacniajace o wzmocnianiu napięciowym względnym Ku jeden np 3dB drugo 37dB to całość ma 40 dB

Wogule wzmocnienia w dB jako symbole powinno się zakreslac kreska nad Ku podobnie jak w liczbach zespolonych
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 257846
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    witam, musze się troche zrechabilitować, więc tak,gdyby zrobić takie równanie:
    17dBm-19dB=-2dBm
    to można powiedzieć że jest to jednak prawdą ponieważ:
    17dBm to mniej więcej Pwy=50mW jeżeli byśmy chcieli wytlumić ten sygnał w jakimś układzie o 19 dB to:
    -19dB=10log(Pwy/50mW)
    -1,9=log(Pwy/50mW)
    Pwy/50mW=10^(-1,9)
    Pwy=(10^(-1,9))*50mW
    Pwy=0,63mW
    z drugiej strony
    17dBm pomniejszone o 19dB to -2dBm
    -2dBm=10log(Pwy/1mW)
    Pwy=0,63mW

heh stąd moje podsumowanie,miło by było jak by ktoś sie do tego odniósł i potwierdził lub zaprzeczył: możemy zwiększać lub odejmować jakikolwiek sygnał poprzez dodawanie lub odejmowanie tylko trzeba pamietać o:
    1. dBm to równiez dB ale dB nie można już przedstawić jako dBm bo nie wiadomo nic o punkcie odniesienia
    2. takie dodawanie/odejmowanie może tylko zachodzić dla tego samego układu w tych samych warunkach pracy

natomiast to co napisałeś wcześniej że:
    -65dBm-(-11dBm)=54dB
    to w pewnym sensie jest prawdą ale przez to tracisz cenna informacje na temat mocy odniesienia i popełaniasz błąd przy dodawaniu/odejmowaniu wartości o różnych jednostkach ale wynik jest w pewnym sensie dobry

oj nie wiem czy nie zamieszałem przez to i siebie, mam nadzieje że nie
    pozdrowionka
  • #27 257902
    frohme
    Poziom 21  
    Do postu smoczysława :arrow:
    Właściwie to tak. Masz coś co daje 17 dBm -> to ileś tam mW mocy (trzymajmy się tego) a dalej w szeregu coś co tą moc zżera (pochłania, tłumi) -19dB. Rezultat dysponujesz mocą -2dB. Formalnie nie wolno tego odejmować lub dodawać, lecz w wywodzie logicznym co mnie obchodzi czy moja moc jest odniesiona do 1 mW czy do jakiejś innej wartości? W szeregu mam wzmocnienie 17 dB i tłumienie -19dB, to sumuję i w efekcie końcowym ponieważ wychodziłem od punktu odniesienia 1 mW do tegoż odniesienia muszę wrócić dorzucę to małe "m" do miana.
  • #28 4017485
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Witam!
    Mam takie pytanie. Gdzies w swoich notatkach znalazłem ze dBm do dBm sie nie dodaje, można je tylko odejmować. Skąd to sie wzięło? Ale mam tez coś takiego ze do dB można dodać dBm... Czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
    Z góry dzięki. Pozdarwiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania wzmocnienia wzmacniacza w decybelach (dB) na podstawie stosunku napięć wejściowego i wyjściowego, np. z 1 mV na 1,5 V. Podstawowy wzór na wzmocnienie napięciowe w dB to 20·log(Uwy/Uwe), ponieważ moc jest proporcjonalna do kwadratu napięcia, a dla mocy stosuje się 10·log(Pwy/Pwe). Wartości dB wyrażają stosunek względny, natomiast dBm i dBW to poziomy bezwzględne odnoszące się odpowiednio do 1 mW i 1 W. Wartości napięć odniesienia, takie jak 0,775 V (dla 1 mW na 600 Ω) czy 0,87 V, wynikają z historycznych i normatywnych definicji poziomów odniesienia w telekomunikacji i elektroakustyce. W dyskusji wyjaśniono różnice między dB, dBm, dBW oraz zasady dodawania i odejmowania tych wartości, podkreślając, że dB to stosunek, a dBm/dBW to konkretne poziomy mocy. Przykładowo, odejmowanie dB od dBm jest możliwe przy zachowaniu odpowiedniego odniesienia, co pozwala obliczyć tłumienie sygnału. Omówiono także jednostkę Neper (Np) i jej relację do dB. Wskazano, że dla napięć i prądów stosuje się 20·log, a dla mocy 10·log. Podano przykłady przeliczeń mocy i napięć na dB, dBm, dBW oraz omówiono typowe rezystancje odniesienia (600 Ω, 75 Ω, 50 Ω). Dyskusja zawierała także wyjaśnienia dotyczące pomiarów poziomów bezwzględnych i względnych oraz ich zastosowań w różnych dziedzinach elektroniki i telekomunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA