logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena CB 1,6m na strychu wymaga przeciwwag? Jakie zastosować?

prosiak_wej 21 Cze 2006 23:19 8756 17
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2751890
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    też kiedyś miałem taki patent - antena troszke dłuższa - nie potrzeba przeciwwag
  • #3 2751924
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Witaj....to co potocznie nazywa sie antena samochodowa i kupuje w sklepie jest dokladnie elementem skladowym ANTENY.Ten element odpowiednio przymocowany i "zmasowany" z plaszczyzna metalowa jest ANTENA.Ta plaszczyzna metalowa moze byc w formie odpowiedni gesto umieszczonych przewodow/drutow zwanych przeciwwagami....Adam PS oczywiscie kat pomiedzy pretem a przeciwwagami to 90 st./takie sa warunki obliczeniowe anteny/
  • REKLAMA
  • #4 2751954
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    W takich warunkach zamocowania (na strychu , pod dachem) o niebo lepiej będzie się sprawowała antena magnetyczna . Sprawdzone .
  • #5 2751980
    switaniec
    Poziom 20  
    Kol Tomaszu ,a mozesz wyjasnic dzilanie tego magnesu i na czym on stoi.????? Adam PS oczywiscie dach jest drewniany kryty papa bez folii metalowej...a antena jest na "podlodze" strychu...
  • #6 2752149
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    switaniec napisał:
    .....mozesz wyjasnic dzilanie tego magnesu...
    W tej antenie nie ma żadnego magnesu . Taka typowa antena jaką ogromna większość użytkowników eteru używa to antena pracująca na składowej elektrycznej pola elektromagnetycznego . Natomiast antena magnetyczna pracuje na części magnetycznej tegoż pola . To tak obrazowo . Antena magnetyczna jest tak de facto wieeelkim obwodem rezonansowym złożonym z cewki , kondensatora zmiennego i obwodu sprzęgającego z TRX'em . Obwodem rezonansowym o bardzo wysokim Q , czyli dobroci . I właśnie to Q jest dla jednych wadą a dla innych zaletą . Wysokie Q sprawia że antena pracuje bardzo , ale to bardzo , wąskopasmowo . Szerokość pasma przenoszenia anteny której używałem w Szwecji nie pokrywała nawet jednej czterdziestki . Ale od tego jest właśnie kondensator zmienny żeby można było antenę przestrajać do żądanej częstotliwości . A zaletą tego jest to że antena wytnie wszystko co leży poza jej pasmem przenoszenia . Niewątpliwą zaletą jest brak zakłóceń w sprzęcie RTV . Po prostu z racji zasady pracy nie jest w stanie tych zakłóceń generować . Antena może wisieć sobie na strychu , dla pola magnetycznego ściana nie stanowi zbytniej przeszkody . U mnie leżała na segmencie , metr nad telewizorem . Jak ktoś zada sobie troszkę trudu w zrobienie takiej antenki i przyzwyczai się do konieczności jej przestrajania to już z niej nie zrezygnuje . Wpisz w google magnetic loop i zobaczysz ile tego jest .

Pozdrowienia z Gdańska SP2QOK .
    P.S. Na szeroką skale anteny magnetyczne zaczęli wykorzystywać Amerykanie w Wietnamie . W tamtejszych "lasach" standardowe anteny nie zapewniały łączności , a z magnetycznymi nie sprawiało to problemu . Szwecka armia cały czas z nich korzysta . To jako ciekawostka .
  • #7 2752174
    switaniec
    Poziom 20  
    Bije sie w piers ...zasugerowalem sie tym magnesem bo byla mowa o antenie samochodowej i stad moje zapytanie.Oczywiscie Ty miales na mysli Antene Magnetyczna .Dzieki za obszerne wyjasnienia ,mam taka na 10 m i 2 m i przed laty z nimi eksperymentowalem.Sadze natomiast ze narazie niech kol.Prosiak zalozy przeciwwagi ,a potem zacznie konstruowac AM ,bo to troche pracy i czasu pochlania ..vy 73 Adam...
  • #8 2752187
    Deks
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Cytat:
    czy trzeba zrobić jej przeciwwagi?

trzeba trzeba, jeśli chcesz nadawać to już napewno. Jak napisał kolega wyżej mogą to być kabelki lub blacha np 1m². Należ zmierzyć swr aby sprawdzić działanie anteny. Bez przeciwwagi swr napewno będzie duży!
  • #9 2752343
    gemin
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam

Jeżeli dach pokryty jest blachą ,czy to będzie przeszkadzać w działaniu anteny magnetycznej na strychu ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2752662
    SQ5IRH
    Poziom 17  
    W zasadzie miejsce anteny jest na dachu a nie pod nim. Natomiast jeśli z jakichś powodów nie chcesz lub nie możesz jej zamocować na zewnątrz i zostaniesz przy tej antenie zainstalowanej na strychu, zastosuj cztery przeciwwagi o długości 2,75m (1/4 fali pasma CB) wykonane z przewodu miedzianego w izolacji, rozłożone promieniście na podłodze strychu. Nic lepszego dla takiej konfiguracji nie da się zrobić. Zauważysz wyraźną poprawę efektywności anteny.
  • #12 2752855
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    a jezeli nie przeciwagi to przynajmniej kawał blachy.
    no "patent" z anteną na strycchu działa w zasadzie tylko przy dachach z papą.

73 Rafał
  • #13 2755011
    SQ5IRH
    Poziom 17  
    Osobiście jeśli miałbym używać anteny na strychu to wolałbym już powiesić dipola półfalowego 2x2.70m lub antenę GP 1/4 fali ale pełnowymiarową a nie skracaną.

Taką GP można bardzo łatwo wykonać również z linki miedzianej o długości ok.2,70 w izolacji podwieszając ją pionowo od krokwy a na dole przeciwwagi z tego samego materiału i o tej samej długości.
  • REKLAMA
  • #14 2755389
    remoteone
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    wez dowolny kawal blachy stalowej/kawal zeliwa (np blacha od starego pieca),jezeli antena jest z magnesem i rzuc na podloge.
    Dostroj na minimum SWR i bedzie dzialac (robilem tak wiele razy w roznych okolicznosciach,im wieksze wymiary blachy tym lepiej).
    Jezeli dach jest blaszany to beda jaselka,jesli nie to uzyskasz radykalna poprawe w stosunku do anteny stojacej na deskach/wiszacej.
    (caly czas mowa o antenie samochodowej)
  • #15 2756028
    Cyrus
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    No ja miałem antene magnesową (ok. 60cm) na kawałku blachy. Leżało to na parepecie w wewnątrz :D. SWR był nawet dobry (1.3). Dogadałem się ze stacją bazową na odległość ok.8 km.
  • #16 2757475
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Oj biedni ci sasiedzi jak ty tak pracujesz 4 przeciwagi wystarcza ale ja ci proponuje swr ustawic co najmniej na 1.1 lub wykonac sobie jakas prosta skrzynkie antenowa .Pozbedziesz sie zaklocen problemow a podczas konstrukcji zdobedziesz troche wiedzy i doswiatczenia.
  • #17 2757808
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Wszystko już powiedzano powyżej. Antena to nic innego jak kondensator, pomiedzy okładkami którego powstaje pole elektryczne, wzbudzające pole magnetyczne. Jedną okładką kondensatora jest promiennik, a druga, w przypadku samochodu - masa pojazdu, w antenie bazowej przeciwwagi.
    Im wiecej przeciwwag naokoło, lub blachy samochodu, tym bardziej dookólna charakterystyka pracy anteny...Są anteny, które nie maja przeciwwag na zewnątrz, a w środku, są one dłuższe, co wspomniano powyżej, ale dla anteny samochodowej, taką przeciwwagę pojemnościową trzeba wykonać w postaci drutów, najlepiej o długosci 1/4 lambda lub dużej blachy w podstawie.
    Jack
  • #18 2791396
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    już wyjaśniam szczegóły budowy mojego strychu :-) antena jest przykręcona za pomocą kawałka metalowego płaskownika do belki. Konstrukcja dachu jestdrewniana i jest on pokryty jedynie eternitem (falowane płyty z azbestu... :-( ) Antena sięga końcem bata jakieś 10 cm poniżej końca dachu.

Dodam, że mierzyłem SWR za pomocą jakiegoś radia Alan (niestety nie pamietam modelu) i po kilku kręceniach batem w górę i w dół udało mi się uzyskać SWR w całym paśmie ok. 1. Ale może radio trochę też oszukuje... :)

Podsumowanie tematu

✨ Antena CB o długości około 1,6 m zamontowana na strychu pod dachem wymaga zastosowania przeciwwag, aby poprawić efektywność i obniżyć współczynnik SWR. Przeciwwagi mogą mieć formę przewodów miedzianych o długości około 2,75 m (1/4 długości fali dla pasma CB) rozłożonych promieniście na podłodze strychu lub dużej blachy stalowej umieszczonej pod anteną. Antena samochodowa bez przeciwwag będzie miała wysoki SWR i słabą efektywność. Alternatywnie, w warunkach strychu lepiej sprawdzi się antena magnetyczna, która jest obwodem rezonansowym o wysokiej dobroci (Q), jednak jej wąskopasmowość wymaga strojenia za pomocą kondensatora zmiennego. Antena magnetyczna działa na składowej magnetycznej pola elektromagnetycznego, a klasyczna antena CB na składowej elektrycznej. Konstrukcja dachu (drewniany z pokryciem z eternitu) nie zapewnia metalicznej płaszczyzny odbijającej, dlatego przeciwwagi są niezbędne. Pomiar SWR za pomocą radia (np. Alan) pozwala na optymalizację długości anteny i przeciwwag. Zalecane jest stosowanie co najmniej czterech przeciwwag pod kątem 90° względem promiennika anteny. Alternatywą dla anteny samochodowej na strychu jest dipol półfalowy 2x2,7 m lub pełnowymiarowa antena GP 1/4 fali z przeciwwagami o tej samej długości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA