Załozyłem sobie taką antenkę samochodową ok. 1,6m na strychu pod dachem. Mam pytanie: czy trzeba zrobić jej przeciwwagi? Jeżeli tak, to jakie?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamswitaniec napisał:W tej antenie nie ma żadnego magnesu . Taka typowa antena jaką ogromna większość użytkowników eteru używa to antena pracująca na składowej elektrycznej pola elektromagnetycznego . Natomiast antena magnetyczna pracuje na części magnetycznej tegoż pola . To tak obrazowo . Antena magnetyczna jest tak de facto wieeelkim obwodem rezonansowym złożonym z cewki , kondensatora zmiennego i obwodu sprzęgającego z TRX'em . Obwodem rezonansowym o bardzo wysokim Q , czyli dobroci . I właśnie to Q jest dla jednych wadą a dla innych zaletą . Wysokie Q sprawia że antena pracuje bardzo , ale to bardzo , wąskopasmowo . Szerokość pasma przenoszenia anteny której używałem w Szwecji nie pokrywała nawet jednej czterdziestki . Ale od tego jest właśnie kondensator zmienny żeby można było antenę przestrajać do żądanej częstotliwości . A zaletą tego jest to że antena wytnie wszystko co leży poza jej pasmem przenoszenia . Niewątpliwą zaletą jest brak zakłóceń w sprzęcie RTV . Po prostu z racji zasady pracy nie jest w stanie tych zakłóceń generować . Antena może wisieć sobie na strychu , dla pola magnetycznego ściana nie stanowi zbytniej przeszkody . U mnie leżała na segmencie , metr nad telewizorem . Jak ktoś zada sobie troszkę trudu w zrobienie takiej antenki i przyzwyczai się do konieczności jej przestrajania to już z niej nie zrezygnuje . Wpisz w google magnetic loop i zobaczysz ile tego jest ......mozesz wyjasnic dzilanie tego magnesu...
Cytat:czy trzeba zrobić jej przeciwwagi?