logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transformatory do wzmacniacza 4*EL34 są za duże? Dokumentacja Marshall 6100

ivo666 23 Cze 2006 13:59 2436 12
REKLAMA
  • #1 2756392
    ivo666
    Poziom 14  
    Witam!
    mam do forumowiczów trzy pytania:
    1.czy zamieszczone na fotce trafoki nie są aby sporo na wyrost jak na budowę wzmacniacza 4*EL34..chodzi mi głównie o sieciowy(w życiu takiego nie widziałem)pojęcia nie mam jaką toto ma wydajność prądową,ale po gabarytach sądząc-aż nadto...(na fotce dla porównania TS 40).Wiem że dobry piec dobrze waży,ale bez przesady..
    2.Czy użycie trafa wyjściowego z dzielonym karkasem do gitarowca to bardzo głupi pomysł,czy tylko troche...
    3.Czy ktoś wie skąd zdobyć dokumentacje techniczną Marshalla 6100(bądż jcm 2000,czy tez innej setki..chodzi mi o wykonanie w miare mozliwości wiernej kopii,ostatecznie wykorzystując to co mam)...
    Nie mam pojęcia w jakim konkretnie urządzeniu pracowały w/w trafa,zapewne jakiś ZR...
    Jeżeli ktoś chciałby się zamienić na coś bardziej dla mnie ludzkiego,to prosze sie odezwać(ten dzielony karkas mnie irytuje..to raczej typowe audio niż trzy warstwy gitarowca...)

Moderowany przez oldboy:

Slang. Regulamin

Załączniki:
    • Czy transformatory do wzmacniacza 4*EL34 są za duże? Dokumentacja Marshall 6100 trafoki.1.jpg (77.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2756834
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    proszę bardzo...schematy Marshal 6100 i jcm2000
    niestety nie znam sie na tych trafach...
    Załączniki:
    • jcm2000.rar (655.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • M6100.rar (608.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2757490
    ivo666
    Poziom 14  
    No dzięki...Posiadam schematy chyba wszystkich piecyków gitarowych na tej planecie...Chodzi mi o pełną dokumentację...Ale dzięki za chęci
  • #4 2758261
    moonkey
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    na stronie marshalla powinna byc w pdfie. do mojego 8080 byla:).
  • #5 2760310
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Może manual do wzmacniacza jest na stronie ,schematów też pełno ale żeby zrobić dokumentację z wymiarami chassis ,rysunki PCB to trzeba by chyba mieć oryginał ,rozebrać w drobny mak i zrobić "odwrócone projektowanie" ,czyli wszystko pomierzyć ,odrysować i obfotografować.Tego w sieci niestety brakuje a fabryczne "plany" poza schematami można znaleźć tylko do bardzo niewielu modeli.
  • REKLAMA
  • #6 2761784
    Darek Piczak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć
    Wzmacniacz na lampach tej mocy dla instrumentów muzycznych powinien posiadać: uzwojenie sieciowe (pierwotne) + uzwojenie dla anod lamp mocy z których można zasilać odwracacz fazy + uzwojenie żarzenia najlepiej oddzielne dla EL 34 i np.ECC81 + uzwojenie dla ujemnej polaryzacji siatki sterującej EL 34. Moc takiego trafa to około 180 watów dla części anodowej, ok. 25 watów żarzenie dla 4 x eL 34 i coś dla ECC 81 1 sztuka (Żarzenie ECC 81 to 0.3 ampera i 6,3 volta czyli jakieś 1,8 wata - dane dla równolegle połączonych uzwojeń żarzenia). Dodając ten moce otrzymamy moc całego trafa, coś ponad 200 watów. Dla porównania trafo sieciowe wzmacniacza typu WA-75 (ok. 75 watów przy napięciu anodowym 420 voltów) ma trafo o przekroju środkowej kolumny 19 cm kwadratowych i zasila 4 x EL 34
    + 3 x ECC i jedną EM 84 i chyba dwie żarówki kontrolne. Zmierz przekrój środkowej kolumny i porównaj z wykresami dla traf sieciowych. Wykresy są gdzieś tu na Elektrodzie lub na Fonarze.
    Pozdrawiam i powodzenia przy budowie i uruchomieniu.
  • #7 2761989
    ivo666
    Poziom 14  
    Przekrój środkowej kolumny to 30 cm²...Wychodzi na to że wiekszy z niego (rdzenia) pożytek będzie w spawarce..
    Pi-vo - dokładnie o to mi chodzi,a że trudne do zdobycia-stąd pytanie..Pozostanie mi chyba konstrukcja oparta na fotografiach..
  • #8 2866414
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    widzialem dawno temu rozne marshale -glownie odlewy z mosiadzu-
    samej nazwy -takie byly czasy -reszta byla robiona silami wlasnymi.
    Prosze sie nie przejmowac -tymi rdzeniami ich wielkoscia -sprobowac wg jakiegos katalogu przeliczyc kazdy z nich na moc -przy 50 Hz -
    wg powierzchni przekroju rdzenia.
    50 hz to minimum dla gitary -nie wiem -prosze dac jakis najnizszy dzwiek normalnej gitary -i wtedy wiadomo bedzie czy warto tyle zelaza wtykac w te wzmacniacze-narazie harmonicznych ujemnych nie slyszalem.
    Dlatego to pisze ,ze takie wermony niem nrd dzialaly pieknie -ciezkie byly dla mnie bardzo ,nabite w sobie co do grama zelaza i wydaje mi sie ze byly policzone bardzo oszczednie -co do deka w kilogramach,parametrach ,i warunkach transportu ....
    Przypominaly mi przyrzady pomiarowe NRD-moze to produkcja uboczna .

Dodano po 1 [minuty]:

30cm2 to b dobry rdzen ale dla melomana niskich tonow .

Dodano po 4 [minuty]:

ciekawe sa dane tego z karkasem dzielonym -przekladnia -na przyklad -jak sie na wtorne poda 6,3v przemiennego -przez jakas zarowke moze byc -to jakie napiecia sie zmierzy na stronie pierwotnej ,.
    jakis szkic uzwojen -ile omów ma kazde - oszacowac jaki drut.
    TO sa dobre wyroby -a ten dzielony to -jesli z ukl. PP -
    MAZE BYC WARTOSCiowy-jesli sprawny.

Dodano po 1 [minuty]:

wszystko co widze na zdjeciu/ o ile sprawne /jest lepsze od czegos czego nie ma
  • REKLAMA
  • #9 2866872
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Standardowo najniższy dźwięk gitary to 82Hz, ale jak ktoś obniży strój to będzie i niżej.
  • #10 2867099
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?adres=Firmowe/MARSHALL - tu jest parenascie Marshalli.

TU kiedys ściąglem charakterystyke prosto z gitary.https://tremolo.elektroda.pl/artykul.php?adres=Artykuly&tytul=Artykuly/GITARA:%20Charakterystyki%20przetwornikow%20gitarowych%20(nowosc).htm

i tam jest dźwięk tyle że F ( troche wyżej) mkoło 86 Hz Niżej jest tylko E.

Max co widziałem to gitara ze struna basową to chyba B dolne liczmy A dolne. 6-7 półtonów niżej o 82 Hz / 2^(6/12) - co daje jakies 60 Hz...

Standardowo obnize się do D lub C i wtedy mamy 4 półtony niżej. czyli 82hz/2^(4/12)=82*2^(1/3) =65Hz Czyli starczy od 60-70 Hz .

no ale glosniki gitarowe moga grac już od 100hz i nic isę nie stanie. Bedzie grało, nie chwyci tej harmonicznej to nastepną juz będziemy słyszeć powiedzmy 130Hz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2868023
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Chyba, że ktoś ma 8 strunową (F, Bb, Eb, Ab, Db, Gb, Bb, Eb ) gitarę Nevborn Sleipner XL - wtedy potrzebuje pasma od nieco powyżej 40Hz - ale to raczej ekstremalny przypadek.
  • #12 2868644
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ja chce zrobic ekseryment dać grubsze struny do fendera, i obniżyć struj moze - tak 60Hz myśle że to się by spodobalo znajomym grającym muzyke podchodząca pod taki sprzęt. Ciekawe jaki naciąg jest na tej gitarze... To już praktycznie Gitara basowa + Pół elektryka.

Z tego co posłyszałem kiedyś gadając z jakims mocniejszym polskim akustykiem że duzo gości od ostrej muzyki uzupełnia swoje piece o Subbasy sceniczne w układzie BR na powiedzmy 15"...18" głosnikach... Z tego co wiem największe typowe gitarówki to 15"

W przypadku ECC + EL 34 czesto żarzenie mocy robi się zmienne 6,3 V a żarzenie lampek ECC na stałym prądzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 2868927
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    CZYLI GORSZE LEPSZE DANE SA i nic nie stoi na przeszkodzie
    szacowac dalej-co mozna z tych trafo zrobic."gRAJAC " NA GITARZE
    nigdy nie zastanawialem sie ,ze najnizszy dzwiek struny na normalnej wymiarowo -jest taki jak napisaliscie -to juz sa b. dobre dane .
    Oszczednosc na wadze urzadzen oraz czesto szersze mozliwosci
    wykonawcze ..

Dodano po 11 [minuty]:

Jezeli calosc odniesie sie do 50Hz -a bedzie to sredni wynik dla ogolnie otaczajacej nas techniki audio starego pokolenia -to bedziemy w swiecie latwych rachunkow .Ponadto , do tych 80Hz -50Hz to juz spory dół
    - a wagowo wszystko jest w sklepie z transformatorami sieciowymi na te 50Hz .
    Bitwa o 30 Hz -na przyklad -kaze podwojnie zwiekszyc zelazo-w waszym przypadku te kilogramy sa zbedne .
    Inaczej bedzie z gitara basowa -tu trzeba zejsc nizej -min o 15 Hz nizej
    od najnizszego aby dac ten najnizszy dzwieiek z dobra moca -bez stekania -lub wyzioniecia ducha -/początek mocny a dalej coraz słabiej/.
    Moze sie nie znam ale takie mam wrazenie ....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy transformatorów przeznaczonych do wzmacniacza lampowego z czterema EL34, w kontekście dokumentacji technicznej Marshalla 6100 oraz JCM 2000. Poruszono kwestię rozmiarów transformatora sieciowego, który wydaje się być nadmiernie duży jak na wzmacniacz 4xEL34, zwłaszcza w porównaniu do typowych rozwiązań. Omówiono również zastosowanie transformatora wyjściowego z dzielonym karkasem, który jest rzadko stosowany w gitarowych wzmacniaczach lampowych i może być bardziej typowy dla sprzętu audio niż gitarowego. Wskazano, że moc transformatora sieciowego dla takiego wzmacniacza powinna wynosić około 200 W (ok. 180 W dla anod i ok. 25 W dla żarzenia lamp EL34 i ECC81). Przekrój rdzenia transformatora sieciowego o wartości 30 cm² jest uznawany za duży, co może wskazywać na zastosowanie w urządzeniach o większych wymaganiach, np. spawarkach. W dyskusji pojawiły się także informacje o częstotliwościach najniższych dźwięków gitary elektrycznej (standardowo około 82 Hz, z możliwością obniżenia stroju do około 60-70 Hz), co ma wpływ na projektowanie transformatorów i głośników gitarowych. Wskazano, że dokumentacja techniczna z wymiarami chassis i PCB jest trudna do zdobycia i często wymaga inżynierii odwrotnej. Podano linki do schematów i charakterystyk gitarowych na forum Elektroda. Poruszono także temat żarzenia lamp ECC i EL34, które może być realizowane na różne sposoby (zmienne lub stałe napięcie). Ogólnie, dyskusja podkreśla wyzwania związane z doborem i oceną transformatorów do wzmacniaczy lampowych gitarowych oraz trudności w pozyskaniu pełnej dokumentacji technicznej popularnych modeli Marshalla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA