logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 6mb - rozłączanie połączenia, modem Thomson SpeedTouch 330

Radagast20 23 Cze 2006 16:55 3335 9
REKLAMA
  • #1 2756922
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    witam zalorzylem sobie neostrade 6mb i mam klopot typu takiego ze co jakis czas mnie rozlacza na modemie miga przez kilka sekund dioda adsl i po tym czasie laczy mnie od nowa mieszkam w centrum miasta wiec odleglosc od centrali dluga raczej nie jest od tp dostalem modem thomson speed touch 330 jak myslicie moze byc to jego wina ?? w tepsie oczywiscie powiedzieli ze powinienem sprawdzic instalacje w domu bo ich testy wyszly ok
  • REKLAMA
  • #2 2756994
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    wszystko zalezy jak czesto to sie dzieje
    jesli raz na dobe to tak wlasnie dziala neo
  • REKLAMA
  • #3 2757020
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    jesli modem traci synchronizację to winna jest linia zgłoś do sprawdzenia linię na 9393 -masz złe parametry linii
  • #4 2757060
    Radagast20
    Poziom 19  
    niestety dzieje sie to raz na pol godziny czyli okolo 50 razy w ciagu doby dzwonilem tam powiedzieli ze wszystko ok i ze jak chce to mi przysla montera ktory mi sprawdzi instalacje w domu oczywiscie za pln
  • REKLAMA
  • #5 2757161
    manujlo
    Poziom 14  
    przyczyna takiegu stanu zeczy moze byc to ze kabel jest uszkodzony albo filtr... a wiec propnuje
    1. odlaczasz wszelkie uzadzenie od lini .. raz mialem przypadek uszkodzonego filtru adsl :cry:
    2. na rozdzileaczach niskiej jakosc terz czasami sygnal moze byc znieksztalcaany wiec radze przeniesc sprzet i podlczyc bezposrednio do ich gniazda
    3. zainstaluj sterowniki producenta .. bo aplikackja neostrada tp jest do du... i moze przy predkosci 6 mbit powodowac jakis blad .. zuwazylem ze jak jest tylko sterownik system chodzi szybciej a neostrada zadziej sie mi rozlacza
    4. jesli to sie dzieje tylko w dzien to nzcazy ze nei masz co wykonywac powyzszych krokow bo to wina ich
    Kidys tez gdzies czytalem ze jak komputer jest nie uzmienoy to neostrada rozlacz ... propuneje kabel+kaloryfer :D
    poztym usb moze nie wyrabiac bo dla 1.1 max to 11 a przeciez zawsze wszyko dziala ze 2 razy wolniej :| lub usb nie wyrabia prodowo .. modem ciagnie 450 mA (dla neo 128 pewnie dla 6mbit ta wartosc jest wieksza ) a la usb max wynosi 500 wiec mozliwe ze kondenstor na plycie ... i wtedy nastemuje retatrt zasilania i modemu wiec sie laczy jesli znasz sie troszke to zrobienie beposredniego zasilanaia nie bedzie dla ciebie problemem
    Sadze ze cos zadziala
    prosze o info z wyniekem tej zabawy :D
  • REKLAMA
  • #6 2757186
    Radagast20
    Poziom 19  
    hehe teraz to dopiero sie porobilo nie wykonywalem zadnych zmian w modemie ani w polaczeniu jak napisal kolega wyzej i przestal mi dzialac rownierz telefon trzeszczy cos w sluchawce wzialem inny i tez to samo a net jak wywalal tak wywala zmienilem filtr adsl nieweim jaka firma pisze na tym speedtouch wiec pewnie thomson
  • #7 2757225
    manujlo
    Poziom 14  
    trzeszczy ci nawet jak neo nie jest podlaczonee do lini :?:
    jeli tylko wtedy to :
    wez odlacz wszyskie telefony faxy itp. i napisz czy dalej wywala a to ze trzeszczy to znaczy ze albo filtr jest zepsuty..ale zeby 2 naraz raz byly zepsute :/..ciekawe

Dodano po 3 [minuty]:

A tak wogle jesli cie stac ne noeo 6 mbit (chyba z 200 zl za miecha) to wez tego dupka z telekomuny i mu zaplac te 50 zl a nie sie bawisz....
  • #8 2757263
    Radagast20
    Poziom 19  
    jesli to ich wina to nie dam im ani grosza bo im sie nie nalerzy telefon juz dziala od czasu do czasu trzeszczy uzylem kilka filtrow adsl nic nie pomoglo
  • #9 2758007
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Jeśli masz trzaski w telefonie to jest winna linia i neo ci się będzie rozłączała. Zgłoś ponownie uszkodzenie, ale najpierw sprawdź czy przy odłączonym modemie od linii i podłączonym aparacie bez filtra też są trzaski. Ponadto czy ostatnio nie miała u Ciebie miejsce jakaś burza, może być uszkodzony modem. 6 MB w mieście nie oznacza rewelacji, nie wiesz jak długa jest linia od centrali. Przyczyn może być wiele. Mam to na codzień. Więc posprawdzaj wszystko, tak jak napisałem. Możesz też dać @ na priva, może coś pomogę.
  • #10 2762231
    Radagast20
    Poziom 19  
    spoko juz dziala przyjechal monter o dziwo w niedziele pomajstrowal cos przy kablu ktory mi do domu dochodzi i pojechal sytuacja conajmniej dziwna ale wszystko zaczelo dzialac dzieki za porady narazie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Neostradę 6 Mb/s i modem Thomson SpeedTouch 330, z którym występują częste rozłączania – synchronizacja ADSL miga i po chwili następuje ponowne połączenie, co zdarza się około 50 razy na dobę. Odległość od centrali jest niewielka, a testy TP nie wykazały problemów z linią. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzony kabel, wadliwy filtr ADSL lub niskiej jakości rozdzielacze. Zalecane jest odłączenie wszystkich urządzeń od linii, podłączenie modemu bezpośrednio do gniazda, instalacja sterowników producenta zamiast aplikacji TP oraz sprawdzenie jakości kabla i filtrów. Problemy z trzaskami w telefonie sugerują uszkodzenie linii, co może powodować rozłączanie Neostrady. Po interwencji montera, który naprawił kabel doprowadzający do domu, problem ustąpił.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA