logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OMEGA 2,5 - Wentylator klimatyzacji nie działa po uruchomieniu silnika

jjanusz 23 Cze 2006 18:39 3380 19
REKLAMA
  • #1 2757267
    jjanusz
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    witam
    proszę o pomoc odnośnie klimy automatycznej
    działała do końca po ponownym uruchumieniu silnika przestał działać wentylator .sprężarka załącza sie ponieważ po włączeniu trybu AUTO silnik zwalnia obroty zaś dmuchawa nie chodzi czekam na sugestie
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2759571
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Na początek sprawdź bezpiecznik od zasilania silnika dmuchawy.
  • REKLAMA
  • #5 2760049
    Sławek62
    Poziom 17  
    Do silnika dmuchawy musi dochodzić napięcie 12v.Najlepiej sprawdzić to na żarówkę(pod obciążeniem).Jeśli tego nie ma to przepalony bezpiecznik lub brak zasilania na przekaźniku wentylatora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2761504
    adamend
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Sprawdz w trybie ręcznym czy masz jakieś obroty dmuchawy.
    W Omedze 2.0 jest 9 prędkości robionych na sterowniku prędkości obrotowej
    dmuchawy.
  • #9 2762162
    adamend
    Poziom 10  
    To niestety zbyt wiele ci nie pomogę.Proponuję podłączyć się pod kompa i sprawdzić czy sterownik klimy się na coś nie obraził.Walczyłem kiedyś z
    tym regulatorem obrotów,ale problem był inny,nie dawało się wyłaczyć
    wentylatora bo poleciał jeden z trzech tranzystorów na zwarcie [BUZ 102]
    a z kolei tymi tranzystorami steruje klima przez małego scalaczka[nie pamiętam jaki] który siedzi w tym regulatorze,więc u ciebie albo poleciał ten właśnie scalak,albo [co bardziej prawdopodobne}sterownik klimy z jakiegoś powodu nim nie steruje {może jakaś złączka?}.
    Jeszcze jedno, przy sprawdzaniu pamiętam {tak na 99%} ,że "+" szedł z bezpiecznika przez
    regulator obrotów i dalej do silnika wentylatora bezpośrednio a samo s
    terowanie silnika z regulatora odbywa się poprzez "-"
    Powodzenia.
  • #10 2762690
    seat21
    Poziom 29  
    Ocena: 394
    Witam najprawdopodobnie masz uszkodzony rezystor dmuchawy ,naprawiam właśnie jedną z 95r. ze zwartym rezystorem czyli dmuchawa pracuje cały czas mimo wyłączenia stacyjki .
  • #12 2762835
    Sławek62
    Poziom 17  
    Widzę,że problem nie będzie rozwiązany bez znajomości tych napięć.Proponuję tak: podaj jakiej firmy jest klima.Może na jutro uda mi się zdobyć wartości tych napięć.
  • #14 2763510
    adamend
    Poziom 10  
    Jeśli już tak się uparłeś, to sprawdz najpierw miernikiem czy pojawia się
    na tych cienkich przewodach jakieś napięcie. Podczas tego pomiaru przejdz
    klimą na tryb ręczny i zmieniaj prędkość w górę i w dół. Z drugiej strony jaką
    masz pewność, że tam pojawia się modulowane "dodatnie" napięcie?
    W takich układach często steruje się "masą".
    Piszę to poto, żebyś się dobrze zastanowił zanim zaczniesz coś tam podłączać
    Podczas pomiaru najpierw podłącz miernik jedną stroną do masy pojazdu,i jeśli nic nie wskaże,to ponów próbę ale tym razem podłącz się jedną stroną do "plusa"
    Do dzieła! Powodzenia i tylko nie skopć sobie czegoś więcej.
  • #17 2951167
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    Mam podobny problem,nie wylacza sie dmuchawa,gdzie znajduje sie sterownik tej dmuchawy i jak sie do niego dostac i jak sie dostac do rezystora dmuchawy?Z gory dzieki.Pozdrawiam.
  • #18 2953670
    adamend
    Poziom 10  
    Tam niema żadnego rezystora tylko sterownik prędkości obrotowej.
    Naprawiałem coś takiego u kolegi i to on go wyciągał z tego co pamiętam
    to siedzi on w kanale dmuchawy od strony pasażera blisko tunelu środkowego,trzeba coś zdemontować pod deską rozdzielczą ale w tej chwili
    nie wiem co, bo pruł to kumpel, ja tylko go naprawiałem (po trzecim podejściu skutecznie,pracuje już dwa lata po naprawie)Dodam jeszcze,że
    była to Omega 2litry benzyna a sterownik Bosha (podobno trafiają się inne.
    Powodzenia.
  • #19 2954008
    meneso
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Miałem podobny problem w citroenie XM sterowanie valeo to chyba masz podobne
    u mnie był walniety przekaznik
    jak sterowanie było odłączone to napiecie na silnik dochodziło 12V a jak podłączone to 5 V
    a w tunelu tolotowy sa chyba z dwa czujniki moze tez któtys wariuje

Podsumowanie tematu

✨ W Omedze 2,5 problem polega na braku działania wentylatora klimatyzacji po uruchomieniu silnika, mimo że sprężarka klimatyzacji załącza się i silnik zwalnia obroty w trybie AUTO. Zalecane jest sprawdzenie bezpiecznika zasilającego silnik dmuchawy oraz obecności napięcia 12V na przewodach silnika, najlepiej pod obciążeniem (np. żarówką). Wentylator sterowany jest przez regulator prędkości obrotowej, który może być uszkodzony – często problemem są tranzystory końcowe lub scalak w regulatorze. W Omedze 2.0 jest 9 prędkości dmuchawy realizowanych przez sterownik prędkości obrotowej. W modelu 2,5 brak przekaźnika wentylatora, a sterownik (często firmy Valeo) znajduje się w kanale dmuchawy od strony pasażera, blisko tunelu środkowego, pod deską rozdzielczą. Uszkodzenie rezystora dmuchawy również może powodować problemy, choć w niektórych wersjach go nie ma. Pomiar napięć na cienkich przewodach sterujących powinien uwzględniać, że sterowanie odbywa się często przez masę, a napięcie może być modulowane od 0 do kilku woltów. Wskazane jest podłączenie do komputera diagnostycznego w celu sprawdzenia sterownika klimatyzacji. Problemy mogą wynikać z uszkodzenia sterownika klimatyzacji, regulatora prędkości lub elementów wykonawczych (tranzystory, scalaki).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA