logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-C2911D - obraz 1/3, linie poziome, skrzywienie geometrii, regulacja RV 701

Dulan 23 Cze 2006 22:48 3979 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak znaleźć przyczynę tego, że w Sony KV-C2911D pojawia się tylko 1/3 obrazu, widać poziome linie i trzeba kręcić RV701 SCAN, żeby TV w ogóle wystartował?

Najpierw ustabilizuj zasilacz do 135 V, wymień C615 na 2200 µF i popraw luty na złączu modułu z TEA2031; jeśli na nodze 6 jest napięcie z rezystorem sprawnym, a układ nadal nie pracuje, TEA2031 może być do wymiany [#2766473] RV501 służy do regulacji +B w pracy, a RV601 tylko do ustawienia 135 V w standby, więc nie używaj go do korekcji powrotów [#2766473][#2778329] Jeśli TV startuje dopiero po poruszeniu RV701/RV710, to można spróbować zmienić R710 z 68 kΩ na 200–300 kΩ albo zewrzeć element w obwodzie żarzenia (D711 / R728, zależnie od wersji chassis), ale to jest raczej obejście niż naprawa [#2767389][#2774927] Takie „łapanie” obrazu po kręceniu potencjometrem zwykle oznacza słabnący kineskop, więc nawet po regulacji TV może działać tylko jakiś czas [#2761362][#2775164]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2758201
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Witam.
    Problem polega na tym, że po włączeniu jest tylko 1/3 obrazu (w poziomie).
    Na pozostałej części jest ciemno (no może lekko niebieskawo) i przez całą długość kinolka są poziome cieniutkie linie. Po bokach widać paraboliczne skrzywienie geometrii. Ogólnie, żeby TV zaświecił potrzeba pokręcić p-erką RV 701 SCAN na płytce kineskopu i tak za każdym razem po włączeniu zasilania.
    Gdzie może być przyczyna?.
    Dodam, że grafika (nr kanału) w lewym górnym rogu jest wyświatlana.

Poprawiono tytuł. (am)
    Załączniki:
    • Sony KV-C2911D - obraz 1/3, linie poziome, skrzywienie geometrii, regulacja RV 701 sony.jpg (26.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2758335
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    podmien kondensator w galezi zasialnia wzmacniaczy wizji,i sprawdz napiecie zasilajace matrtyce
  • #4 2758561
    Dulan
    Poziom 26  
    Sony Trinitron KV-C29 11D.

Napięcia:

R=180V
    G=180V
    B=90V
    H1=222V
    H2=225V
    G2=898V

Te linie są poziome, a nie pionowe jak napisałem wcześniej.
  • #5 2758606
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Czy +B jest 135V?. Jakie napięcie zasilania na TEA2031 i czy regulacja geometrii działa? Czy bez sygnału jest normalny czarny ekran, czy też podzielony?
    Ogólnie, nizależnie od usterki widocznej na zdjęciu, kineskop najprawdopodobniej skończył żywot /działa R i G/.
  • REKLAMA
  • #6 2758659
    Dulan
    Poziom 26  
    Regulacja geometri nie działa dla poziomu. Nie można rozciągnąć ani zwęzić w poziomie(brak reakcji przy regulacji pe-erek).

Napięcie na TEA2031 to 2,64V.

Bez sygnału jest identycznie jak z sygnałem.

B+ wynosi 151 Volt.
  • #7 2758786
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    zacznij od ustabilizowania zasilacza!, ma być 135V,elka po pierwotnej, ale najważniejsze regulacja 135V, układ z pe-erkiem koło scaleka ramki, ważny jest rezystor 100kohm,(nie pamiętam oznaczenia - mała pchełka 0,125W) przez niego idzie 135V na pe-erka - sprawdź czy pe-erek reguluje napięcie. jest za duże napięcie na G2 ktoś już go "podciągał", powinno być ok 500V(choć będiesz miał 135V to nap.G2 nie zmaleje aż o ok. 50%) tak więc może się okazać że po usunięciu wszystkich wad nie będzie rewelacji co do kineskopu bo pracuje w tej chwili na zawyżonych napięciach (zwłaszcza żarzenie!), jak pracuje "normalnie" czyli jest pełny obraz też widać powroty?czy wtedy też na B jest zaniżone naięcie? bo z Twoich pomiarów wynika że działa R i G są zatkane a B pracuje ale na zaniżonym napięciu jak tak to daj odbój bo po ustabilizowaniu 135V kinol może wcale nie zaświecić! powodzenia, pozdrawiam
  • #8 2758869
    bonzo f
    Poziom 29  
    mysle ze model to kv29c1d a nie 11.podstaw pamienc.swoja zgraj
  • #9 2759993
    Dulan
    Poziom 26  
    RV601 nie reaguje na regulację.
    Napięcie +B zjechałem na 135V.
    G2 wynosi teraz 600V.
    Linie powrotne są przez całą długość ekranu cały czas.
    Zastanawia mnie fakt, że grafika w części gdzie nie ma obazu wyświetlana jest prawidłowo i w kolorze zielonym, tak jak powinno być.
    Obraz na obrzeżach jest "poszarpany".
    Załączniki:
    • Sony KV-C2911D - obraz 1/3, linie poziome, skrzywienie geometrii, regulacja RV 701 Zdjęcie(2).jpg (13.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 2760327
    na kozlowce
    Spec od TV
    jakie to chassis? bo jak "świeższe" to kolega "bonzo f" ma rację, podstaw pamięć, jak starasze to jeżeli powroty widać na całym ekranie i jest podniebieszczony to oprócz geometrii do zrobienia, masz jeszcze do aktywacji kineskop, czy nadal jest inne napięcie na katodzie "B". to że osd jest w porządku to może być tylko zasługa tego że działo G jeszcze żyje (ma w miarę dobrą emisję), pozdrawiam
  • #11 2760393
    Dulan
    Poziom 26  
    Napięcie na B po regulacji spadło do 58V.

Powroty widać na całym ekranie i jest podniebieszczony.

Programator Willem da radę zapisać tą kostkę(która to dokłanie kostka?).

Nadal mnie dziwi, że kineskop zaświeci jedynie jak mu się kilka razy obróci pe-era RV 701 SCAN .

Poza tym wydaje mi się, że TEA2031 nie działa prawidłowo skoro brak możliwości regulacji poziomu. RV601 też nie reaguje na regulację.

W którym miejcu jest napisane, który to
    chassis?. Pytam, bo pewnie mieliście Panowie do czynienia z tym modelem TV, a mi będzie łatwiej odszukać w tym gąszczu przewodów i modułów.
    Dziękuję za cierpliwość!.

Moją domeną nie są niestety TV i dlatego moje pytania są takie jakie są.
  • #12 2760627
    na kozlowce
    Spec od TV
    zewrzyj na moment B (na podstawce kinolka-napewno jest opisana) do masy (czymś izolowanym żebyś nie odczół na Sobie napięcia jakie tam jest, np. kombinerki) porównaj poziom świecenia do innych katod (B jest po lewej jak dobrze pamietam - patrząc na PK, GóRNE TRZY KOńCóWKI PODSTAWKI KINOLA TO KATODY!!!) czyli G i R, jak będzie znaczna róznica to masz 100% pewności że to kinolek!, w ten sposób można "podnieść" działo B do działania nie przestrasz sie jak kinol sobie "strzeli" i tv się wyłączy nic mu się nie powinno stać! z czuciem nie wolno przetrzymywać dłuzej niz do 5sek.!!! bo możesz spalić tran.katodowy, nie jest to sposób fachowy ale tak szczerze to tak z kilkadziesiąt a może i kilkaset kinolków "podnosiłem" jak nie chciało mi się wracać do zakładu po "pukawkę" tak można postępować tylko i wyłącznie z kineskopami trinitron czyli produkcji firmy sony, z żadnymi minnymi, czyli PIL. Zrób to oczywiście w wypadku różnicy w zaświeceniu się poszczególnych dział,ostrożnie!!!, z czuciem!!!, powodzenia, pozdrawiam
  • #13 2760784
    Dulan
    Poziom 26  
    A więc tak:
    Zwarłem do masy B. TV nie zgasł, a obraz zrobił się taki jakby podkręcił mu niebieskiego na pe-erce.

Z R było identycznie tylko oczywiście nasycony czerwonym.

Z G było tak, że TV się wyłączył po czym włączył i delikatnie strzelił i w zasadzie nic się nie zmieniło (może efekt tylko taki, że błysnął na zielono).

Linie powrotu zniknęły po regulacji R G B (pe-erki były zabardzo podciągnięte w prawo) i przez to te linie.
    Pomierzyłem napięcia RGB i są niemal identyczne,bo wynoszą po około 115V dla każdego koloru.
    Powiem szczerze, że ta część kineskopu na której widoczny jest obraz całkiem ostro świeci.
    Menu przez całą długość też jest "żywe".

Niestety ktoś przede mną kręcił tymi pe-erami i takie zagadki powstają.
  • REKLAMA
  • #14 2760832
    na kozlowce
    Spec od TV
    no to kinolek w miare dobry, najlepszą emisję ma G bo wyłączył tv czyli "wziął" największy prąd, czyli teraz trzeba się wziąść na poważnie za geometrię, przyznam że nie kojaże do końca modelu, jeżeli moduł korekcji jest z tyłu razem ze skartami to zaczynij od łączówki na głównej płycie, a tam i geometria i "zamykanie" się sygnału video, shematu nie mam pod ręką, powodzenia, pozdrawiam
  • #15 2760916
    Dulan
    Poziom 26  
    Tak, moduł korekcji jest z tyłu razem ze skartami.
    Wydaje mi się, że napięcie na TEA2031 jest zbyt niskie. O ile pamiętam, to ten układzik jest odpowiedzialny za korekcję paraboli.

Zastanawia mnie też to dlaczego kinol zaskakuje jedynie przy kręceniu pe-erkami...
  • Pomocny post
    #16 2761362
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Ja bym sprawdzil zasilanie 12 volt bo od tego nalezy zaczac nawet dla pewnosci wymiana stabilizatora.Podmiana procesora wizji i kondziolki elektolityczne . Na s2 podstaw kondensator na wszelki wypadek.Narazie daj se spokuj z pamiecia bo tu raczej wyglada na zle impulsy ssc .Mozesz w pionie podmienic elektrolity byc moze cos jest nie tak z impulsami gaszenia powrotow.Kilkakrotne poruszenie pr-kiem--zalapanie obrazu--swiadczy o malej sprawnosci kinola
    czasem jest to spowodowane "strzelaniem" kineskopu.Poszukam mialem gdzies serwis.. do niego to ci dokladniej podam.
  • Pomocny post
    #17 2761468
    bonzo f
    Poziom 29  
    jesli tam stoja PL-ki to moj wsad nie od niego prostuje
  • Pomocny post
    #18 2761654
    na kozlowce
    Spec od TV
    co z fonią? jeżeli niski poziom po włączeniu to wymień kond.przed stabilizatorem 12V (na 14V),za czyli na 12V też,stabilizatory żadko tam padały, j(ak radzi "DziadzioMiecio"), bez idealnego nap.12V ten tv dostaje "szału" i nie wie co ma robić, co do kinolka to już pisałem, ma tylko dobrą emisję na "G", ale najpierw uzyskaj prawidłowy obraz,a potem można się zastanawiać co z tym fantem zrobić, podnieś nap.G2 do ok.750-800V i zobacz czy wejdzie od razu. pozdrawiam
  • #19 2761877
    Dulan
    Poziom 26  
    Fonia jest perfekt.
    Napięcie na G2 podnosiłem, ale nie wchodził od razu.
    Mimo wszystko kinol załącza się również jeżeli ruszy mu się pe-erka dla G2.
    Coś tam z elek już wymieniałem na 12V, ale jest ich tam sporo, więc powymieniam je.
  • Pomocny post
    #20 2766473
    mirex
    Poziom 43  
    Uścislijmy, bo masz za wiele porad i chyba sie gubisz.
    Potencjometrem RV501 regulujesz +B w stanie pracy TV. Potencjometr RV601 służy do regulacji +B w stby. Też ma być 135V.
    Do wymiany masz C615. Wstaw 2200µ. Jeśli wymieniłeś elki po pierwotnej stronie przetwornicy, to po regulacji napięć zasilacz zostaw w spokoju, chyba, że są ślady wylania na C619, 622, to też wymień.

Teraz zajmij się gometrią.
    Na początek przelutuj dokładnie złącze modułu, na którym jest TEA2031.
    Zarówno na płycie głównej jak i, po odchyleniu, na samym module.
    Nie wiem na której nodze sprawdzałeś napięcie na TEA, ale jeśli na 6, a rezystor w tej nodze jest sprawny, to TEA masz do wymiany.
    Tyle na razie.
  • #21 2767056
    Dulan
    Poziom 26  
    Miałem zmierzyć napięcie na TEA2031, ale pomyliłem układy, bo dwa układy na tej płytce są niemal identyczne. Napięcie musi być OK, bo zrobiłem jak mi napisałeś i TV pracuje już na full ekranie. Problem jedynie z "wstawaniem". Do puki nie pokręcę któregoś z pe-erków RGB, to nie zaświeci. C615 4700mF wymieniłem na 2200mF jak napisałeś i wszystkie wspomniane luty poprawiłem (dopatrzyłem się też jednego zimnego).
    Co dalej, czy wymieniać też elki na pierwotnym w takim przypadku i czy korygować jeszcze napięcia na RV501 i RV601.
    Geometria jest perfekcyjna teraz!.
  • #22 2767084
    mirex
    Poziom 43  
    Pisałem na początku, inni również, że bańka się kończy. Chyba, że masz uszkodzenie na płytce kineskopu.
    Kineskop z łatwością sprawdzisz za pomocą miernika. Nie jest 100% test ale z grubsza wystarczy.
    Odsysasz cynę z podstawki kineskopu na R. Między wyizolowaną katodę i masę włączasz miliamperomierz, może być przez rezystor 1-2k. Właczasz tv i kontrolujesz prąd. Po kilkunastu sekundach, jak sie ustabilizuje, wyłączasz i w ten sam sposób, kolejno sprawdzasz pozostałe katody kineskopu. Jesli prądy dla R G i B są w miarę równe kineskop nie jest w twoim przypadku powodem świecenia na niebiesko. Uszkodzenie masz prawdopodobnie na PK.
    Prawdopodbniejsze jednak, że u ciebie będzie np. B- 2mA, G- 0,5mA, R-0,5mA. Tak więc kinol kończy się.
    Zrób test - zobaczymy co dalej.
  • #23 2767104
    Dulan
    Poziom 26  
    Kineskop nie świeci już na niebiesko. Są kolory, ale trochę przekłamane. Problem jest tylko ze startem kinola. Wystarczy ruszyć w lewo i w prawo pe-erkiem RV 701 SCAN. Pokazują się wtedy linie powrotu na niebieskim tle i wystarczy ująć lekko w lewo a obraz wskakuje.
    Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy.
    Dziękuję!
  • #25 2767389
    mirex
    Poziom 43  
    Przypadek, można powiezieć klasyczny. Starość wiąże się na ogół z powolnością.
    Możesz:
    -zmienić rezystor, chyba R710 - 68k /dokładnie podam wieczorem/, na 200-300k.
    -lub zewrzeć rezystor w obwodzie żarzenia kineskopu.
    Pamiętaj, że żarzenie ma podbicie do 200V. Nie zewrzyj czasami tego z 200V!
    Ewentualnie i jedno i drugie.
  • #26 2773341
    Dulan
    Poziom 26  
    Mirex możesz to sprawdzić?.
    Dziękuję!.
  • #27 2773347
    mirex
    Poziom 43  
    Znaczy co? Czy to jest R710? Tak. Zmienisz w ten sposób zakres blokady przez procesor wizyjny. Jakość obrazu nie ulegnie zmianie ale powinien szybciej zaskoczyć. Chyba, że jest już tak słaby, że i to nie pomoże.
  • #28 2773378
    Dulan
    Poziom 26  
    Tak, pytałem o wartość i oznaczenie rezystora aby się upewnić.
    Dziękuję!
  • #29 2774715
    Dulan
    Poziom 26  
    "zewrzeć rezystor w obwodzie żarzenia kineskopu".
    Który to dokładnie rezystor, bo ten 710 wymieniłem i bez zmian...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Sony Trinitron KV-C2911D, w którym po włączeniu widoczna jest tylko jedna trzecia obrazu w poziomie, reszta ekranu jest ciemna z poziomymi cienkimi liniami oraz parabolicznym skrzywieniem geometrii. Obraz pojawia się dopiero po ręcznej regulacji potencjometrem RV701 SCAN na płytce kineskopu. Napięcia zasilające RGB oraz inne kluczowe napięcia zostały zmierzone i częściowo skorygowane (m.in. B+ ustalone na 135V, G2 podniesione do około 600-750V). Regulacja geometrii poziomej nie działa, a potencjometry RV601 i RV701 nie reagują prawidłowo. Wskazano na konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, stabilizatora 12V oraz przelutowania złącza modułu korekcji geometrii z układem TEA2031. Testy katod kineskopu wykazały, że kineskop jest w stanie pracować, choć z oznakami zużycia, a problem z "wstawaniem" obrazu może wynikać z uszkodzeń lub starości kineskopu. Sugerowano również modyfikacje rezystorów w obwodzie żarzenia kineskopu (np. R710, D711, R728) w celu poprawy startu kineskopu. Problemy z fonii (szumy, trzaski) mogą wymagać wymiany elementów w module IFG (SFE5,74, CDA 6.5). Ostatecznie geometria obrazu została poprawiona, ale linie powrotu na ciemnym tle pozostają, a regulacja RV701 powoduje zmiany kolorów kosztem jakości obrazu. Wskazano, że kineskop jest prawdopodobnie na wykończeniu i rozważana jest wymiana telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA