logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II 1998 1.6 - Jak skasować błąd kontrolki poduszki?

MARKY266 24 Cze 2006 11:51 5858 10
REKLAMA
  • #1 2759254
    MARKY266
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam!

Zakładałem klientowi alarm w Astrze 2 1.6 1998r. I zapaliła mi się kontrolka poduchy(gdzieś wyczytałem,że podobno modele z bocznymi poduchami mają tendencje do tego jest problem z luzującą się wtyczką bocznej poduszki pod siedzeniem).

Czy istnieje sposób"na krótko"skasowania tegoż błedu,czy muszę podjechać to skasować interfejsem.

I drugie pytanie jaki jest sposób na tą dolegliwośc(podobno zlutowanie przewodów z tej wtyczki daje jakieś rezultaty).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2759269
    EDA
    Poziom 13  
    Witam
    Mam podobnie w Vectrze B też z poduszkami z boku. Ktoś rozłączył kostkę przy wyjmowaniu siedzenie i włączył zapłon. Stąd komputer zarejestrował błąd. Są dwa wyjścia. Pojechać do kogoś kto ma Tech-2 lub na allegro są po 44 PLN interfejsy i skasować to samemu. Na krótko wg. mojej wiedzy się nie da

Pozdrawiam
    Maciej
  • REKLAMA
  • #3 2759585
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Odpowiadając na drugie,to najpewniejszym rozwiązaniem jest polutowanie.
  • REKLAMA
  • #4 2760545
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2103
    EDA napisał:
    Witam
    Mam podobnie w Vectrze B też z poduszkami z boku. Ktoś rozłączył kostkę przy wyjmowaniu siedzenie i włączył zapłon. Stąd komputer zarejestrował błąd. Są dwa wyjścia. Pojechać do kogoś kto ma Tech-2 lub na allegro są po 44 PLN interfejsy i skasować to samemu. Na krótko wg. mojej wiedzy się nie da

słyszałem że te z allegro z poduszkami sobie nie radzą a co do ceny to gdzie widziałeś za 44 zł bo taki to bym kupił i zaryzykował może zadziała
  • #5 2760565
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    jezeli ktos ma euroscana to mozna bez problemu blad skasowac
  • REKLAMA
  • #6 2764249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2784237
    artrans
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    tym fejsem za 44 prubowałem ale brak komunikacji może coś u mnie niegra ale myśle że ten fejs jest kiepski programy dają tylko do vag a do opli i bmw trza se poszukać
  • #8 2784720
    Artur_1
    Poziom 2  
    Cześć, może nie mam problemu z kontrolką poduszki, ale zapala się podczas jazdy kontrolka elektronicznego chłodzenia silnika, czy to może być zepsuty termostat; samochód to Opel Astra II z 2002 roku 1.6 16V z klimatyzacją manualną
  • #9 2784746
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3927
    Ciekawi mnie co jest kontrolka elektronicznego chłodzenia silnika, napisz coś więcej. Do Opla na allegro są interfejsy już za 3,50 i soft gratis polecam!!!!!!!!!!!!!!!! :D
  • #10 2784782
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9228552
    thunder_pit
    Poziom 9  
    Cześć, chciałbym się podpytać na czym dokładnie polegać ma to zlutowanie kabli od poduszki bocznej w Astrze? Czy wystarczy wszystkie kable po prostu zczepic razem? czy muszę jakies konkretne kabelki do siebie połączyć?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Moderowany przez manta:

Archeologia,
    10.1 pisanie jednakowych postów lub tematów w różnych działach forum,
    kosz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodach Opel Astra II 1.6 z 1998 roku, zwłaszcza z bocznymi poduszkami powietrznymi, często pojawia się błąd kontrolki poduszki powietrznej spowodowany poluzowaną lub odłączoną wtyczką pod boczną poduszką pod siedzeniem. Skasowanie błędu "na krótko" bez interfejsu diagnostycznego jest niemożliwe. Do usunięcia błędu potrzebny jest interfejs diagnostyczny, np. Tech-2 lub Euroscan, które umożliwiają wykasowanie błędu z komputera. Na rynku dostępne są tanie interfejsy, jednak ich skuteczność w przypadku Opla i poduszek bocznych bywa ograniczona. Jako trwałe rozwiązanie problemu zaleca się lutowanie przewodów w wtyczce poduszki bocznej, co zapobiega poluzowaniu i błędom. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące innych kontrolek, np. elektronicznego chłodzenia silnika, jednak nie są one powiązane z problemem poduszki powietrznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA