logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić błąd zbyt dużej rezystancji poduszki w Opel Astra 2?

czary2mary 16 Lip 2006 13:37 28944 19
REKLAMA
  • #1 2824527
    czary2mary
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Odczyt błedu na testerze wiecznie taki sam -zadurza rezystancja poduszki bocznej od strony kierowcy-bład powtarza się systematycznie podobno to wina nienajlepszych styków-serwis bezradny-chociaż zadarmo kasują-czy ktoś może ma pomyśł jak sobie ztym poradzić?
  • REKLAMA
  • #2 2824560
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    sprawdz wtyczki tam tkwi problem siknij odpowiednim srodkiem do stykow elektrycznych podlacz i rozlacz kilka razy wydmuchaj sprawdz czy blaszki sa prawidlowo rozgiete i tyle. A serwis to omijaj z daleka
  • #3 2824743
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    tylko ściąg sobie kleme wcześniej albo będziesz chodził za znaczkiem opla na czole przez tydzień
  • REKLAMA
  • #4 2824804
    czary2mary
    Poziom 11  
    Grzebałem w tych stykach wiele razy,ale błąd rezystancji powraca co jakiś czas,najgorsze to kasowanie błędu-trzeba do serwisu.
  • #5 2824835
    cobraa
    Poziom 27  
    nie trzeba kasowac bledu w serwisie to 1 a 2 to trzeba przeleciec sie po kablach czy np gdzies nie masz cos przygniecione
  • REKLAMA
  • #6 2824874
    czary2mary
    Poziom 11  
    Wtakim razie jak skasować kontrolkę poduszki bez testera?Samo poprawienie styków nie kasuje pamięci diagnostycznej,tester po poprawce styków nie pokazuję błedu,ale stary trzeba skasować?Chyba że ktoś zna sposób na reset pamięci-klema nie pomaga.
  • #7 2825162
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    też chętnie się dowiem jak skasować bez testera bo już dłuższy czas walczę z corsą a serwis w olsztynie sobie poradzić nie może
  • #8 2825272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2825361
    czary2mary
    Poziom 11  
    Pod fotelem dawno to zrobiłem problem z wtyczką ze zworką przy poduszsce w fotelu ,lutowanie raczej nie wchodzi w grę.
  • #10 2825385
    cobraa
    Poziom 27  
    pisalem ze nie trzeba na serwis opla jechac bo byle mechanik ci to zrobi co ma sprzet a 30 % z tej ceny co w serwisie zaplacisz.
  • #11 2825387
    Sady
    Ocena: 373
    Jeśli nie możesz sobie poradzić, ani serwis to zapraszam do innego zakładu.
  • #12 2825458
    czary2mary
    Poziom 11  
    Próbowałem u różnych osób,problemem jest powracający błąd po jakimś czasie,wtyczka była wymieniana na nowszą[po 2001 są lepsze srebrne styki],kod błedu wyklucza inną przyczynę ,poprostu styk nie łączy przez chwilę w skutek drgań, dziur w drodze i uruchamia bląd zwiększonej rezystancji.Jak można zabezpieczyć wtyczkę i styki aby styk był cały czas.
  • REKLAMA
  • #13 2825584
    goldwinger
    Ocena: 2102
    widzę w olsztynie dobrze sobie radzą z poduszkami bo ja też byłem u różnych specjalistów po nie udanej walce serwisu a później swojej i nikt sobie z tym nie poradził.
    Jednemu udało się ale tylko na kilka dni i znów zapaliła kontrolka (a ja już taki szczęśliwy byłem)

Pozdrawiam wszystkich
  • #14 2825680
    salwador
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    jedyna metoda to szukanie po kablach a nie ma rzeczy niemożliwych ludzie wyprodukowali ludzie naprawią a wedlug mnie jak sie nie ma jakiegokolwiek urządzenia diagnostycznego to za robote przy poduszkach nie ma co sie brać
  • #15 2825756
    czary2mary
    Poziom 11  
    oczywiście ,ze nie ma rzeczy niemożliwych i stąd mój post i prośba do mądrzejszych i bardziej doświadczonych ponieważ walczę z tą poduszką trochę czasu a większość fachowców poddała się radząc wymianę poduszki z kablem i wtyczką!!,serwis bezradnie rozkłada ręce mówiąc ten typ tak ma.Niemiecka centrala potrafi tylko przyznać ze jest z tym problem,więc i tam mają problemy z prawidłowym usunięciem tej usterki-wady? pozdrawiam
  • #16 2849697
    czary2mary
    Poziom 11  
    Narazie musiałem sam coś wymyślić ,założyłem opaski na wtyczki w bocznych poduszkach narazie przez parę dni jest wszysko OK,zobaczymy jak na dluższą metę ta partyzantka podziała .Załączam zdjęcie -może komuś się przyda,pozdrawiam.[img]Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany[/img]
  • #17 2922426
    master22221
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witajcie!

Błędy poduszek w Astrze 2 często wywala, jeśli napięcie akumulatora jest zbyt niskie lub podczas procedury samotestowania poduszek, gdy silnik jest wyłączony, włączy się jakiś prądożerny odbiornik, np. elektryczną szybę, radio na full. Wtedy następuje lekki spadek napięcia i sterownik poduszek odczytuje zbyt wysoką rezystancję.
    Nie należy się także wiercić na fotelu podczas autotestu, ani regulewać fotela/i.
    Należy też pouczyć wsiadających na tylne siedzenie, aby kolanami nie gnietli w przednie fotele.

Ja tych procedur przestrzegam i... ostatnio rzadko kasuję błędu poduszek. Kasuję sobie sam - laptop + interfejsik na 2 tranzystorkach + węgierski program o nazwie "opel" i wio (odczytuje i kasuje wszystkie błędy). Musiałem to sobie zrobić, gdyż w moich stronach za kasowanie błędów poduszek Techem płaci się w ASO 100-120 zł, a w innym warsztacie 65 zł.

Pozdrawiam.
  • #18 6942163
    Lennka
    Poziom 1  
    Witam!

Miałam podobny problem i teraz mam następny jeszcze większy.

Przez parę miesięcy jeździłam z zapaloną kontrolką od poduszki - byłam wcześniej w warsztacie, zgasili kontrolkę, ale po tygodniu znów się zapaliła, wtedy machnęli ręką i powiedzieli, że mogę jeździć, więc tak jeździłam… i kilka dni temu poduszka z siedzenia kierowcy wystrzeliła mi na postoju – tzn. auto było zapalone, zatrzymałam się na parkingu po dłuższej jeździe. I teraz mam problem, bo kilku elektromechaników (z Wrocławia i okolic), u których byłam, nie chciało się podjąć naprawy lub sprawdzenia. Skierowali mnie do serwisu Opla – w serwisie chcą 2,5 tys za nową poduszkę i dopiero sprawdzą co jest nie tak. Dodam, że ta kontrolka dalej mi się świeci i teraz nie wiem, czy któraś z poduszek znów nie wystrzeli.

Czy znacie dobrych elektromechaników z Wrocławia? Czy ktoś miał podobny problem? Jakieś sensowne rady?

Problem dotyczy Opla Astra 2 1999r
    Pozdrawiam
  • #19 6944014
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 278
    Jak chcesz dalej miec poduszki to naprawiaj, jak nie to poodłączaj wszystko i spokoj.
  • #20 9228556
    thunder_pit
    Poziom 9  
    Cześć, chciałbym się podpytać na czym dokładnie polegać ma to zlutowanie kabli od poduszki bocznej w Astrze? Czy wystarczy wszystkie kable po prostu zczepic razem? czy muszę jakies konkretne kabelki do siebie połączyć?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Moderowany przez manta:

Archeologia,
    Regulamin p. 8.1 obniża ogólny poziom forum,
    kosz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z błędem "zbyt dużej rezystancji poduszki bocznej od strony kierowcy" w Oplu Astra 2 jest często spowodowany złym kontaktem w wtyczkach lub uszkodzeniami kabli, które mogą powodować chwilowe przerwy w połączeniu i generować błąd. Zaleca się sprawdzenie i oczyszczenie styków wtyczek za pomocą środków do styków elektrycznych, poprawienie rozgięcia blaszek oraz zabezpieczenie wtyczek opaskami zaciskowymi, aby zapobiec drganiom i luzom. Lutowanie kabli pod fotelem jest proponowane jako trwałe rozwiązanie, jednak nie zawsze jest praktyczne. Problem powraca mimo wymiany wtyczek na nowsze modele ze srebrnymi stykami. Kasowanie błędu wymaga użycia testera diagnostycznego lub laptopa z odpowiednim interfejsem i oprogramowaniem (np. węgierski program "opel"), gdyż odłączenie klemy nie resetuje pamięci błędów. Niskie napięcie akumulatora lub włączone odbiorniki podczas autotestu poduszek mogą również powodować fałszywe błędy. W przypadku poważniejszych awarii, takich jak wystrzelenie poduszki, serwisy oferują wymianę poduszki za wysoką cenę. Wskazane jest dokładne sprawdzenie okablowania i unikanie mechaników bez odpowiedniego sprzętu diagnostycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA