logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kolumny do nagłośnienia małych domówek od zera...

kloose 24 Cze 2006 15:59 1629 12
REKLAMA
  • #1 2759925
    kloose
    Uczeń
    Chcem zbudowaĆ kolumny głośnikowe spodobały mi się jedne ale są bardzo drogie... Więc postanowiłem je zbudowaĆ ale nie wiem jak i gdzie znaleźĆ do niech budowę i głośniki, znaczy przypadkowo znalazłem taką firmę STX i wydaje mi się że mają dośĆ rozsądne ceny więc planuje zbudowaĆ kolumny na nich. Kolumny mają służyĆ do nagłaśniania kameralnych imprez w moim salonie podaje wymiary mojego salonu 14x7x2,5m jest on dośĆ durzy ale prawie przez długośĆ całego mojego

domu..(odchodzi jeszcze przedsionek)
    A i najważniejsze proszę tylko o ocenę czy kolumny są dobrze wybrane do moich potrzeb a i proszę o obliczenie obudowy do głośników które zaraz podam znaczy tylko projekt ponieważ oddam go do stolarni a oni wykonają mi skrzynie...

Jeżeli się nie mylę tam są dwa niskotonowe na reszcie się nie znam.
    Podaję głośniki do jednej kolumny(proponowane)

2x
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=60&vItemDB=itemdb
    GDN-32-150-8-SC albo GDN-32-150-4-SC które lepsze??

i resztę prosił bym o doradzenie bo się za bardzo nie znam....
    Jeszcze jakieś tunele bas refleks i głośniki średnio albo wysokotonowe..naprawde nie wiem jaki.

Podaje jak kolumny miały by wyglądaĆ niekoniecznie identycznie ale podobnie.:

Tak:

Albo tak:
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2759946
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Te dwie wersje stx róznią się tylko impedencją jeden ma 4Ω a drugi 8Ω to który masz wybrac zależy jakim wzmacniaczem będziesz to napędzać a i widzę że chciałbyś dwa niskotonowce to albo dwa 4Ω połączone szeregowo co nam da 8Ω albo dwa 8Ω równolegle co nam da 4Ω. Wymieniłeś głośniki z przeznaczeniem do domu a zdjęcia przykładowego wyglądu prezentują kolumny estradowe. Na średninotonowy ARP a na wysokotonowy sc10n albo ARV
  • #3 2760852
    kloose
    Uczeń
    Heh...
    Jak dla mnie to one mają grac głośno gdy będzie trzeba i cicho gdy zajdzie potrzeba... A wzmacniacz kupie w zestawie do samodzielnego złożenia: Monofoniczny wzmacniacz mocy HiFi 250W (sinus) tyle że go zmostkuje tym czymś: Mostkowy gigant 1000W!!!

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2761189
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Po co Ci takie coś? Przeciez te STX wymagają średniotonowego co najmniej za 100 złotych. Jak juz głosnik jest duży, to niech ma te 95dB i przenosi do 4kHz nie ma sensu wydawać pieniedzy na zwrotnicę i sredniotonowego.

Po za tym zmień tytuł wiadomości, zeby było wiadomo o co chodzi "kolumny" jest za bardzo wieloznaczny. Albo wyrzuce Ci to do kosza i każę szukac po wszysktich dzialach akustyki i DIY.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 2761708
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    Co do tego wzmacniacza zbudowałeś juz jakiś chociaż na TDA? Bo to nie jest taka prosta sprawa
  • REKLAMA
  • #6 2762486
    kloose
    Uczeń
    Na TDA nigdy ale na jakimś innym układzie tak, byłą to prowizorka wykonana 17-20 lat temu... Mam nadzieje że z TDA też sobie poradzę...
    Co do wzmacniacza który robiłem to niema on nawet obudowy i jest nie kompletny...

Tremolo co do tytułu wiadomości to doradź mi jakiś bo nie mogę wymyśliĆ.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2762636
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    Jako temat wpisz kolumny do nagłośnienia małych domówek od zera
  • #8 2762687
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Widzę że o budowie kolumn głośnikowych nie masz lub masz bardzo małe pojęcie.
    Aby je sklecić potrzebujesz sporo więcej niż zakład stolarski.
    Poza tym DLACZEGO to MY mamy robić TWOJĄ robotę ?
    Policz sobie obudowy do tych kolumn. Pomóż sobie programem WinISD.
    Więcej nie powiem.
    Wysokotony potrzebujesz na prawdę dobre. Jeśli tylko użyjesz tych głośników. Raczej będą potrzebne jakieś o SPL minimum 94dB.
    Tyle.
    A co do wzmaka... Mostek 1000W. Buhahaha to żem sie uśmiał. Masz pokój 14x7x2,5=245m³ to nam daje przy sprawności 95dB, przy 250W ponad 95dB w całym pokoju. Uwierz że to już bardzo głośno, po cholere Ci 1kW ? Toż to podejście typowego dresa - więcej =lepiej.... nie dobrze.
    Ja potrzebuję ogromnej mocy ale ja robie imprezy w plenerze. Wiem że mi 500W starcza a ty chcesz pchać w taką klitkę 1000W.
    Oczywiście te 1000W to pewnie PMPO co oznacza... 30W rms.
    Pozdrawiam.
  • #9 2762706
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    hehe PMPO nic nie oznacza, gdzieś widziałem wzór z którego się liczy PMPO i tam za jedą z danych podstawiało się pojemność filtra w zasilaczu :lol:
  • #10 2762983
    kloose
    Uczeń
    No to gdzie mogę znaleźĆ ten program: "WinISD"?????

To bym sobie policzył wielkośĆ tych kolumienek...
    A gdzieś przypadkiem oglądając to forum zauważyłem że kolumny wypełnia się jakąś watom i daje się zwrotnice...ale u kolegi widziałem na głośnikach jakieś pokrętła.... do czego one służą???

Te 500W to mocy muzycznej czy zwykłej???

Oglądając Stronę STX-a znalazłem głośniki Estradowe są one lepsze od niskotonowch, wysokotonowych i średniotonowych... Czy ich poprzednią nazwą nie było
    Głośnik szerokopasmowy??

pozdrawiam
  • #12 2763015
    kloose
    Uczeń
    Przy okazji zna ktoś strone internetową jakiś firm profukujących głośniki oprócz Tonsil i STX...A i czy głośniki TVM są dobre czy takie sobie???...

Pozdrawiam
  • #13 2768856
    kmdg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    oj widac ze kolega kloose nie ma zielonego pojecia o głośnikach i ogulnie o audio wiec nie wnikam jak to bedzie z tym wzmakiem 1000W ;) Powiedz lepiej ile chcesz przeznaczyć na cały sprzęt i wtedy pomyślimy

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy kolumn głośnikowych do nagłośnienia małych domówek w salonie o wymiarach 14x7x2,5 m. Autor planuje wykorzystać głośniki niskotonowe STX, modele GDN-32-150-8-SC lub GDN-32-150-4-SC, różniące się impedancją (4 Ω i 8 Ω). Dyskusja obejmuje dobór impedancji w zależności od wzmacniacza oraz konieczność zastosowania średniotonowego głośnika o wysokiej czułości (około 95 dB) i przenoszeniu do 4 kHz, aby uniknąć kosztów zwrotnicy. Poruszono temat mocy wzmacniacza – autor planuje monofoniczny wzmacniacz HiFi 250 W sinus, mostkowany do 1000 W, co zostało ocenione jako przesadne dla warunków domowych. Zasugerowano użycie programu WinISD do obliczenia objętości obudowy i parametrów kolumn, a także zwrócono uwagę na konieczność dobrej jakości głośnika wysokotonowego (np. ARP, SC10N, ARV). Wspomniano o wypełnieniu obudowy watą oraz stosowaniu zwrotnic z regulacją (pokrętła na głośnikach). Dyskusja zawierała także pytania o inne marki głośników, takie jak Tonsil i TVM, oraz krytykę braku doświadczenia autora w dziedzinie audio i elektroniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA