logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega B 1997 – centralny zamek nie rygluje drzwi, pilot i kluczyk działają

gegol 24 Cze 2006 17:10 2755 16
REKLAMA
  • #1 2760120
    gegol
    Poziom 11  
    witam wiecie może jaka może być przyczyna że niemożna zaryglować zamkow w omedze b z 97r zamyka z pilota normalnie domykanie szyb terz dziala z kluczyka też wszysko ok tylko przestal ryglować
  • REKLAMA
  • #2 2761748
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Spróbuj tak:
    Włącz zapłon.
    następnie naciskasz przycisk opuszczania szyby i trzymasz go aż szyba zjedzie na sam dół (jak będzie na dole nie puszczaj tylko przytrzymaj jeszcze 2-3s.)
    Następnie to samo w górę (też na końcu trzeba dłużej przytrzymać)
    to samo robisz z każdą szybą. po tym ryglowanie powinno działać.
  • #3 2762146
    gegol
    Poziom 11  
    witam ale ten patent nic niedal moze jakieś inne pomysly z góry dzięki
  • #4 2762265
    Heroses
    Poziom 24  
    Żeby to działało to każda szyba na włączonym zapłonie powinna po jednokrotnym naciśnięciu przycisku automatycznie zjeżdżać na sam dół lub na samą górę jeśli tak się nie dzieje musisz zrobić to co napisałem powyżej (przysłuchaj się po pewnym czasie gdy szyba zjedzie na dół lub górę a ty trzymasz przycisk słychać pyknięcie w drzwiach w każdych musi być takie samo.)
  • REKLAMA
  • #5 2762500
    gegol
    Poziom 11  
    szyby latajom same bez problemu i jest takie kliknięcie jak piszesz ale nadal niemoge zaryglowac a tak wogule to dzięki za zainteresowanie
  • #6 2764205
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2764352
    gegol
    Poziom 11  
    witam co do alarmu to niemam a ryglowanie dzialalo okolo miesiąca i nagle cisza siadlo samo z siebie nic niebylo grzebane w instalacji a tak wogule to jest taka możliwość żeby byl alarm bo niema rzadnych czujników w drzwiach ani we wnętrzu auto po niemcu i nic niemuwil o alarmie jak to sprawdzic
  • #8 2764560
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 2765026
    gegol
    Poziom 11  
    alarmu niemam na sto procent gdzie szukac usterki możliwe jest to że padlo coś w sterowniku centralnego? z góry dzięki za odpowiedzi
  • #10 2765293
    Heroses
    Poziom 24  
    norbert.s. napisał:
    Heroses napisał:
    Żeby to działało to każda szyba na włączonym zapłonie powinna po jednokrotnym naciśnięciu przycisku automatycznie zjeżdżać na sam dół lub na samą górę jeśli tak się nie dzieje musisz zrobić to co napisałem powyżej (przysłuchaj się po pewnym czasie gdy szyba zjedzie na dół lub górę a ty trzymasz przycisk słychać pyknięcie w drzwiach w każdych musi być takie samo.)
    -nie wiem po co rozpisujesz się o szybach,chodzi to o ile dobrze zrozuniałem o ryglowanie zamka centralnego,tak,żeby po wybiciu szyby nie dało się otworzyć samochodu od środka?

Dodano po 11 [minuty]:

masz prawdopodobnie wpięty alarm do przewodów brązowo-czerwony zamknij,brązowo-biały otwórz i brązowo-czarny domykanie szyb,a że by uzyskać ryglowanie potrzeba alarmu dającego dwa impulsy masowe,pierwszy krótki zamykający a drugi dłuższy ryglujący i dociągający szyby,podpinasz się wtedy nie do brązowo-czerwonego i brązowo-czarnego ale wszystko realizujesz na jednym,o ile się nie mylę czerwono-niebieskim przewodzie.

To niech kolega spróbuje odpiąć na chwilkę akku a później zaryglować zamki bez tego co napisałem powyżej zdaje się że nie zadziała dopóki sie tak nie zrobi...
  • REKLAMA
  • #11 2786168
    gegol
    Poziom 11  
    dzięki za dobre chęci ale nic nie pomoglo może jakis inny pomysl?
  • #12 2786614
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Spróbuj po zamknięciu samochodu pilotem nacisnąć jeszcze raz przycisk zamykania, może wtedy będzie ryglowanie. Tak jest w mojej VB, po uaktywnieniu funkcji domykania szyb.
  • #13 2789098
    gegol
    Poziom 11  
    witam tak samo bylo umnie w omie pierwsze naciśnięcie zamykalo zamki drugie nać. ryglowanie prubowałem już i nic troche dziwna sprawa bo wszysko działa jak należy tylko to ryglowanie odmowilo posłuszeństwa a może ktos wie co jest odpowiedzialne za ryglowanie może jakiś przekażnik albo coś takiego?
  • #14 2789156
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Sprawdź czy rygluje przy zamknięciu kluczykiem, jeśli tak się stanie to uszkodzenia należy szukać w obwodzie sterowania (sprawdź czy jest impuls sterujący). A czy przy przyciśnięciu drugi raz słychać prace zamków i mignięcie kierunków?
  • #15 2789208
    gegol
    Poziom 11  
    nie rygluje z kluczyka kierunki też nie migajom ale wcześniej tak było a jak mam sprawdzić to oczym piszesz bo niejestem znawcom w tym temaćie jeżeli to bardzo skomplikowane to niezawracam więcej głowy na ten temat ale fajnie by było zrobić to samemu to dopiero przyjemność: :D
  • #16 2789443
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Jeśli nie rygluje również z kluczyka, to poszukiwania trzeba by zacząć od przełącznika w drzwiach kierowcy (zły styk brak masy). Jeśli masz domykanie szyb, zrobione przez zwarcie przewodów brazowy-czarny z brązowo-czerwonym, to mozna usunąć tą zworkę, może to powodować zakłócenia, jeśli funkcjonalność powróci, to zrób ponownie tą zworę i dobrze zaizoluj. Zworka powinna znajdować się z lewej stronu u dołu przedniego słupka (gruba wiązka). Brązowy-czerwony i brązowy biały wychodzą od przełącznika kluczyka drzwi do sterowania CZ. Natomiast brązowy-czarny to przewód sterujący domykaniem szyb. Jeśli masz miernik to możesz spróbować na tych przewodach zmierzyć ujemny impuls, pierwszy krótki zamknięcie drzwi, drugie przyciśnięcie ryglowanie.
    Dodam że nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, robiłem sam zworkę aby uaktywnić domykanie szyb. Może ktoś inny będzie miał więcej praktyki i opisze sam mechanizm siłowników, jak zamykają i ryglują.
    Powodzenia
  • #17 2789688
    gegol
    Poziom 11  
    wieczorkiem pokombinuje i dam znac bo teraz można sie usmażyć dzięki za porade

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Omega B z 1997 roku centralny zamek przestał ryglować drzwi mimo prawidłowego działania pilota i kluczyka oraz funkcji domykania szyb. Proponowano procedurę kalibracji szyb polegającą na przytrzymaniu przycisku opuszczania i podnoszenia szyb przy włączonym zapłonie, co powinno przywrócić funkcję ryglowania. Użytkownik potwierdził prawidłowe działanie szyb i charakterystyczne kliknięcia siłowników, jednak problem ryglowania pozostał. Dyskutowano możliwość obecności alarmu sterującego ryglowaniem poprzez impulsy masowe, jednak użytkownik wykluczył jego obecność. Sugerowano sprawdzenie przełącznika w drzwiach kierowcy, który może mieć zły styk lub brak masy, co uniemożliwia wysłanie impulsu ryglowania. Zalecano również odłączenie akumulatora na chwilę w celu resetu sterownika centralnego zamka. Wskazano na przewody brązowo-czerwony, brązowo-biały i brązowo-czarny jako kluczowe w sterowaniu zamkiem i domykaniem szyb oraz możliwość pomiaru impulsów ujemnych na tych przewodach. Podkreślono, że ryglowanie wymaga dwóch impulsów: krótkiego do zamknięcia i dłuższego do ryglowania i domykania szyb. Brak migania kierunkowskazów i braku reakcji na kluczyk wskazuje na problem w obwodzie sterowania centralnym zamkiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA