logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Samsung VP-L700 - niszczy kasetę po jej załadowaniu

snake83 25 Cze 2006 00:24 1971 11
REKLAMA
  • #1 2761298
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Witam!
    Trafiła do mnie taka kamerka z następującą usterką, przy ładowaniu kasety słychać jak jest ona załadowywana po czym słychać jak jest gięta i niszczona. Po tym jedynie można ją wyjąć w stanie opłakanym i na tym sie kończy zabawą z tą kamerą. Pozostałe funkcje bez problemów działają tylko nie przyjmuje kasety tylko ją niszczy, narazie oglądam ją i sprawdzam mechanizm, zauważyłem że rolka dociskająca kasetę do osi silnika jest dziwnie ruchoma, mianowicie obraca sie ale jest jakby słabo osadzona na ośce i odchyla się na niej w rózne strony, może to tak ma być a może jest to uszodzenie rolki.
    Prosze o podpowiedzi, może ktoś miał do czynienia z podobną usterką.

Pozdrawiam :)

Po wstępnych oględzinach i zabawie kamerą podejrzewam że nie działa silnik napędzający taśmę jednak musze to jeszcze dokładnie sprawdzić. Zapomniałem przedtem dodać że usterka pojawiła się po okresie około 2 miesięcy nieuzywania kamery.
  • REKLAMA
  • #2 2768219
    Marocy
    Poziom 17  
    Rolka dociskowa tak ma się zachowywać. Sprawdź, czy silnik przesuwu lekko się obraca. Czasami jest to sprawa przyciętego lub spadniętego paska zębatego. Zobacz, czy podczas kręcenia silnikiem przesuwu, pasek napędza sprzęgło.
  • REKLAMA
  • #3 2770049
    snake83
    Poziom 24  
    Po wstępnych oględzinach widzę że silnik przesuwu taśmy działa gdyż to on powoduje że jest ona wysuwana i na siłę wkręcana w mechanizm, natomiast nie działa rolka która powinna tą taśmę nawijać. Poprostu silnik standartowo ją wyciąga i podaje na głowice jednak nie jest ona zwijana i gromadzi sie przed głowicą aż mechanizm nie przerwie pracy silnika, wtedy można juz tylko wyjąc kasetę i spaghetti z taśmy pozostawionej w mechaniźmie. Ewidentnie nie jest ta taśma wciągana do kasety, co może być nie tak w mechaniźmie żeby nie działała ta druga szpula z taśmą która powinna ją nawijać?

• #4 2770517
    Marocy
    Poziom 17  
    A jak działa przewijanie w kamerze? Chodzi w obie strony?
  • REKLAMA
  • #5 2771786
    snake83
    Poziom 24  
    Przewijanie nie działa gdyż zaraz po włożeniu kasety do mechanizmu jest ona wciągana, przy próbie jakiej kolwoek operacji czy przewijania czy odtwarzania mechanizm reaguje na moment i od razu przechodzi do funkcji Stop i jedyne co można zrobić to wyjąć kasetę oczywiscie z serpentyną taśmy wychodzącą ze środka.
    Przy poprzednich próbach nie zagladałęm na wyświetlacz, a dziś zajrzałęm i zauważyłem że po wciągnięciu kasety gdy można już tylko wywołac funkcję Eject na okranie, w prawym górnym rogu na przemian migą Eject i R.EMG to ostatnie to chyba jakiś kod błędu. Może ktoś się już z tym spotkał?

Pozdrawiam. :)
  • #6 2775237
    Marocy
    Poziom 17  
    Musisz sprawdzić, czy przy ruszaniu silnikiem przesuwu, jest przeniesienie napędu przez pasek na zębatkę z nim współpracującą. Jeśli nie ma, to może być spadnięty pasek. Jeśli zębatka się kręci, to w zębach talerzyków może znajdować się brud lub piasek, blokujący ich ruch.
  • #7 2790827
    snake83
    Poziom 24  
    Przepraszam, że długo nie odpowiadałem, ale byłem zawalony pracą i wreszcie dziś udało mi się powrócić do tej kamerki. Otworzyłem ją i poruszałem silnikiem przesuwu taśmy i przełożenie jest na zębatkę która napędza szpule kasety. Przyczyną usterki jest właśnie wadliwe działanie tej zębatki, przy napędzaniu prawej szpuli wszystko jest w porządku a gdy trzeba napędzać lewą (normalny przesuw taśmy w trybie Play) zębatka przesuwa się na ta szpule ale nie wchodzi na jej zęby tylko wchodzi na nie w wyniku czemu obroty silnika nie są przenoszone na szpulę gdyż zębatka napędzająca znajduje sie nad zębami szpuli. Mam nadzieję że ten opis rozjaśni nieco sytuację, chciałem wrzucić zdjęcie ale nie udało sie uchwycić szczegółowo miejsca usterki. Co można z tym zrobić? Mechanizm nie wydaje sie zabrudzony, może to uszkodzenie tej zębatki i należy ją wymienić?

• #8 2795818
    Marocy
    Poziom 17  
    Możliwe, że będziesz musiał podnieść całą tą windę. Nie jest to prosta operacja, więc trzeba dobrze się przyjrzeć jak elementy współpracujące z windą są ułożone. Ewentualnie sprawdź, czy talerzyk nie jest zbyt podniesiony względem płaszczyzny. Może ośka jest wysunięta z podstawy i cały talerzyk jest zbyt wysoko.
  • #9 2796201
    snake83
    Poziom 24  
    Zapomniałem wczoraj dodać o pewnej sprawie, którą zauważyłem. Jak wspomniałem kamera była już naprawiana w jakimś serwisie RTV, jednak z tego co widze w środku Ci panowie poczynili chyba jakieś zniszczenia swoją działalnością. Pierwotnie wymieniali przetwornik gdyż uległ podobno uszkodzeniu w skutek skierowania obiektywu w stronę słońca, choć znajomy nie robił czegoś takiegoto stwierdzili że gdy kamera leżała na półce to musiało paść na nią słońce lub coś w tym stylu i uszkodzono przetwornik,choć kamera uległa uszkodzeniu w deszczowy dzień. Troszke jakby na siłe próbowali koledze cos wmówić,ale wracając do sprawy to zauważyłem ze dość niezdarnie demontowali kamerę, wyłamany klawisz Eject, i właśnie to co może powodować obecną usterkę....widać jakby uszkodzona była szpula napędzajaca taśmę i to właśnie ta szpula która nie działa.
    Wszystko wygląda tak jakby ktoś na siłę ją wbił i na szczucie szpuli aż wyszła ośka,podejrzewam ze przez tota szpula jest osadzona zbyt nisko co powoduje że talerzyk napędzający zbyt łatwo zeskakuje z zębów i nachodzina nie,przez co szpula nie przenosi napędu na taśmę. Wygląda na to ze szpula nadaje się do wymiany ponieważ próby jej podniesienia nie przynoszą rezultatu,ciagle opada.
    Odnośnie talerzyka nie wygląda żeby był źle osadzony na ośce. Może rzeczywiście w tym serwisie poczynili te uszkodzenia,wtedy kolega będzie musiał zgłosić sie do nich z tym fantem.

• #10 2796238
    Marocy
    Poziom 17  
    Szkoda, że nie możesz zrobić dobrego zdjęcia tego mechanizmu Pomogłoby to w ocenie usterki.
  • REKLAMA
  • #11 2797174
    snake83
    Poziom 24  
    Zgodzę sie że zdjęcie zapewne pomogłoby, ale trudno zrobić dokładne zdjęcie tego mechanizmu.
    Nie chcę zapeszać ale chyba sprawy idą w dobrą stronę,rozmawiałęm dziś z tym kolegą i powiedział żebym to ja zajął sie tym fantem, więc od razu zrzuciłem tą uszkodzoną szpulę i faktycznie przyjrzałem jej sie i widać jakby została nabita na siłę a plastik z góry aż sie otworzył :) ktośpodziałał ładną siłą jednak udało sie to zamknąć i zakleić teraz sobie schnie,jednaknie wytrzymałem i wrzuciłem szpulkę już na oś i na sucho bez kasety sprawdzałem jak zachowuje sie mechanizm podczas załadunku i wyjmowania kasety.
    Teraz wyraźnie widać że zębatka nie zeskakuje a szpula stara sie zwijać taśmę do kasety przed wysunięciem kasety,jutro sprawdze zachowanie mechanizmu z kasetą i opowiem o ewentualnych postępach. Popracuję też nad fotą, może w przyszłości komuś sie to przyda :)

Dziś rano sprawdziłem już mechanizm z kasetą i sukces jest połowiczny,kaseta po załadunku normalnie jest wyciągana i opasa bęben wizyjny przy przewijaniu zaczynają sie schody,czasami zaczyna przewijać bez problemów a czasami znowu wciąga taśmę, wyglada to tak jakby zębatka przekładająca napęd na szpule nie dociskała dokładnie do zębatek szpuli. Nieważne w którą stronę przewijamy,zdarza się to dosć często, jak możnaby temu zaradzić?
  • #12 2845202
    snake83
    Poziom 24  
    Problem mimo starań i przeglądania mechanizmu nadal doskwiera, wygląda to tak jakby silnik nie miał dosć mocy żeby przesunąć talerzyk przekładający nadęd i docisnąć sie do obciążonej taśmą zębatki na szpuli. Co możnaby na to poradzić? Wszelkie sugestie mile widziane.

Podsumowanie tematu

✨ Kamera Samsung VP-L700 ma usterkę polegającą na niszczeniu kasety podczas jej załadunku – taśma jest wyciągana, ale nie jest prawidłowo nawijana na szpulę, co powoduje jej zniszczenie i uniemożliwia dalszą pracę. Mechanizm przesuwu taśmy działa, jednak silnik napędzający rolkę nawijającą taśmę nie funkcjonuje poprawnie. Problemem jest wadliwa zębatka napędzająca lewą szpulę – zębatka nie wchodzi na zęby szpuli, przez co nie przenosi obrotów silnika na szpulę. Dodatkowo zauważono uszkodzenia mechaniczne spowodowane nieudolną naprawą w serwisie, w tym uszkodzoną szpulę i wyłamany klawisz Eject. Po demontażu i naprawie szpuli mechanizm częściowo działa, jednak silnik może nie mieć wystarczającej mocy, by prawidłowo docisnąć talerzyk i przesunąć zębatkę na szpulę. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana zębatki, dokładna inspekcja mechanizmu windy oraz czyszczenie elementów napędowych. Kod błędu R.EMG pojawiający się na wyświetlaczu wskazuje na problem z mechanizmem kasety.
REKLAMA