logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać TV-out do karty Nvidia 32MB? Modyfikacje i lutowanie

Venom007 25 Cze 2006 10:01 1427 15
REKLAMA
  • #1 2761586
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam tak jak w temacie mam karte Nivide 32MB i tam obok wyjścia na monitor są miejsca (na przylutowanie) na Tv-out i na czincz i mam takie ppytanie czy jeżeli ja tam wlutuje w te miejsca wejścice na tv i na czincza to czy będe miał karte z Tv-out ?? :D pewnie nie :/ dlatego jeszcze jedno pytanko jakich modyfikacjii musiał bym dokonać na mojej karcie aby miec ten bajer z tv-out pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2761594
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Nie wiem, czy wlutowanie coś da, ale możesz wykonać lub kupić sobie prosty kabel VGA->Euro i korzystać z TV-outa. To tania sprawa, a w przeciwieństwie do kombinowania z kartą - bezpieczna.
  • Pomocny post
    #3 2762027
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam. Musisz mieć koder TV na karcie, żeby wlutowanie gniazdka coś dało. Nvidia, w starych kartach, stosowała z reguły Chrontele. Poszukaj takiego układu na karcie, choć wątpie, że go znajdziesz. Poprostu producent zrobił sobie jeden zgodny laminat na którym montował kilka modeli kart.
  • REKLAMA
  • #4 2763557
    Venom007
    Poziom 27  
    ale słyszałem ze ta przejściówka to duzo roboty a niekiedy to nawet dobrze nie współgrało z telewizorkiem?? bo jakies linie poziome pionowe jakies linie V czy coś takiego nieznam sie zabardzo na Tv jak byście mogli zazucic jeszcze jakims sprawdzonym linkiem ze schematem takiego kabelka do mojej karty był bym bardzo wdzięczny bo tego jest bardzo duzo na elce ale nie wiem który z nich bedzie dobrze grał z moją kartą i który bedzie na 100% działał z góry serdexcznie dziękuje i pozdrawiam:)
  • #5 2763650
    /|\Atari
    Poziom 27  
    jak masz karte klasy GF 2 MX 200/400 to zamiast inwestować w przejściówke, lepiej wyjdziesz, jak sprzedasz starą karte, dołożysz i kupisz nową (inną) z Tv-Outem.
  • Pomocny post
    #6 2763672
    manujlo
    Poziom 14  
    popieram koszt gf4 z tv out na allegro to teraz 30-40zl
  • #7 2763704
    /|\Atari
    Poziom 27  
    A jeżeli chcesz naprawde cieszyć oko obrazem na telewizorze, celuj w jakieś stare radeony, one jako pierwsze w tamtych czasach nie miały problemów z overscanem (taka śmieszna czarna ramka wokół obrazu z TvOut'a na Tv... GF4 to jeszcze miał, choć i tak lepiej było niż w GF2)
  • REKLAMA
  • #8 2763721
    manujlo
    Poziom 14  
    mielm w reku 5 gf 4 i we wszykich byla odblokowana mozliwosc regulacji wielkosci obrazu i przesowania wiec ranmke mozna usunac a z gf 2 to na 4 szt trafil mi sie tylko taki 1
  • #9 2763786
    /|\Atari
    Poziom 27  
    nie zmienia to faktu, że w radeonie na koderze philipsa obraz był już naprawde żyleta w porównaniu do Gf.
  • #10 2764372
    Venom007
    Poziom 27  
    to tak podsumując wszystkie wypowiedzi to sprzedać Nivide (za ile moge ją sprzedac??) i kupić jakiegoś GF 5/4 z Tv-Out (koszt w granicach 30/40zł??) a takie jeszcze pytanie czy GF 5/4 to jest jeszcze wybor ile ma miec MB czy np. GF 4 ma 32MB a GF 5 ma 64MB?? i jeszcze jedno ile dać max za taka karte żeby nie przepłacić?? z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Dodano po 14 [minuty]:

a jeszcze jedno szukając po allegro tych kart co mi poleciliście natknąłem sie na aukcje w której pisało "...nie podkręcana..." jak można podkręcic karte?? czy to duzo daje??
  • Pomocny post
    #11 2764563
    djdrinker
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam

Podkręcanie karty zawsze cos daje ale tylko do pewnego momentu. Potem pojawiaja się zniekształcenia obrazu. Większa prędkość to szybsze przetwarzanie grafiki. Z drugiej strony to szybsze zużywanie się procka i pamięci karty. Ja od dosć dawna pracuje na GeForce FX5700 i jestem z niej zadowolony. Radzi sobie z nowymi grami nawet bez konieczności jej podkręcania. Dodam, że karta jest firmowa (WinFast) i oryginalne sterowniki pozwalają na jej dopalenie. Jeśli znajdziesz ją gdzieś na allegro to polecam.

Pozdrawiam
  • #12 2764614
    /|\Atari
    Poziom 27  
    No dobrze, ale jaką masz tą karte? Bo wróżki po niedzieli jeszcze nie wytrzeźwiały... Ile Mb to też zależy od twoich zasobów pieniężnych...

Dj - nie odbiegaj od sedna wątku, chodziło o wyjście Tv a nie wydajność w grach.

Wracając do tematu, skup się na GF4. FX5XXX to już znacznie większy wydatek, a różnica w obrazie z TV outu raczej żadna.
  • Pomocny post
    #13 2764921
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    djdrinker napisał:
    Witam

Podkręcanie karty zawsze cos daje ale tylko do pewnego momentu. Potem pojawiaja się zniekształcenia obrazu. Większa prędkość to szybsze przetwarzanie grafiki. Z drugiej strony to szybsze zużywanie się procka i pamięci karty. Ja od dosć dawna pracuje na GeForce FX5700 i jestem z niej zadowolony. Radzi sobie z nowymi grami nawet bez konieczności jej podkręcania. Dodam, że karta jest firmowa (WinFast) i oryginalne sterowniki pozwalają na jej dopalenie. Jeśli znajdziesz ją gdzieś na allegro to polecam.

Pozdrawiam

Co to za teorie? Od kiedy to pamięci i procesory się zużywają??? Można najwyżej przegrzać i spalić.
  • #14 2765048
    manujlo
    Poziom 14  
    pokrecanie dodaje tylko szybkosc fps w grach i programch 3d jesli kolega potrzebuje sobie tylko napisac cos w wordzie obejrzec film to polecam tego gf4 mx 440 nawet model se (slabszy i tanszy) ta karta ma opcje regulacji obrazu wiec bedzie spisywala doskonale tylko niech kolega uwaza na pewien szkopol: karta z agp x 8 nie bedzie dzialac na plycie z agp x2 wiec albo kolega kupi karte z agp x4 i bedziue mial pewnaosc a jesli bedziedzie chcial brac agp x8(tu nei zyskasz na predkosci tylko w przypadku nizszej ceny) to polecam sprawdzic programme Aidia werasje agp. Nie ma sensu podkrecac tej karty bo co prawda dodad to pare Fps w grach ale traci sie na stabilnosci (mozliwosc zawiesznia)
    Jesli jedank kolega chcialby pograc to niech poda specyfikacje swojego komputera a my ci powiemy czy warto inwestopwac w chiciazby gf5200 ktory juz ma zgodnosc z direx9 i beda na nim szly niektore starsze tytuly ale jesli nie masz zamiaru grac to polecam geforce 4 nawet mx 420 bo to nie ma znaczenia przy ogladaniu filmow i robieniu prac biurowych
    Ponadto hcem dodac ze warto zinwestowac w dobra firme np. MSI LADATEK GIGABYTE .... wtedy elementy do budowy sa wyzszej jakosc i obraz na tv jest lepszy nie wspominajac o obrazie na monitorze bo nie ktroe no name w wyzszych czestotliwosciach znieksztalcaja
    Jak kolega sie popyta najlepej wsrod znajomych bo ludzie czesto z gf4 (montowanego w gotowych zestawach ) wymianaja na cos lepszego a to im zostaje wiec sprawdzic AGP na karcie i plycie i i brac (jest tylko jedna zastada agp2x nei laczyc z agp 8x bo moze sie nawet karta spacil(inne napiecia) jak by bylo agp 4x to bez sprawdzania odrazu mozna przystapic do przetestowania w komputerze, radze sie umowaic z sprzedajacym zeby dal mozliwosc testow przez jeden dzien i wetdy dopiera pienadze bo mozliwe ze karta sie przegrzewa itp.
  • #15 2765088
    Venom007
    Poziom 27  
    "manujlo" dzięki za rady napewno z nich zkorzystam !! popytam znjaomych morze kroś coś bedzie miał :) narazie sie porozglądam na allegro za 4x dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam :)

Dodano po 1 [minuty]:

/|\ Atari jak byś dobrze przeczytał moj post to byś wiedział ze ta karta ma 32MB :]
  • REKLAMA
  • #16 2765365
    /|\Atari
    Poziom 27  
    ma 32Mb ale co to? TNT, GF, MX200/400 ? :P

Blackball - to jest wcale nie głupie spostrzeżenie, wiem z praktyki, że agresywnie kręcony sprzęt po czasie traci właściwości do pracy w ekstremalnych warunkach, miałem tak kiedyś z dimmem 128Mb BX na klockach M.tec. Na początku pracował na FSB ponad 160Mhz, potem było tylko słabiej. Możliwe, że wynika to z nadmiernego wygrzewania.

Myśle, że temat można zamknąć, wszystko zostało wyjaśnione. Towarzysz zdecydował się zakupić karte klasy GeForce4 MX 4X0

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat dodania wyjścia TV-out do karty graficznej Nvidia 32MB poprzez lutowanie. Okazało się, że samo wlutowanie gniazd TV-out i cinch nie wystarczy, ponieważ karta musi posiadać na laminacie odpowiedni koder TV (np. Chrontele), który w starszych modelach Nvidii rzadko występował. Producent często stosował uniwersalne płytki dla różnych modeli, co oznacza, że karta bez dedykowanego układu TV-out nie będzie działać po prostym dodaniu gniazd. Zamiast modyfikacji zalecano zakup karty z fabrycznym TV-out, np. GeForce4 MX 400/440, które kosztują około 30-40 zł na rynku wtórnym. Wskazano również, że starsze karty Radeon z koderem Philips oferowały lepszą jakość obrazu na TV, zwłaszcza pod względem overscanu. Poruszono także kwestie podkręcania kart graficznych, które może zwiększyć wydajność, ale niesie ryzyko niestabilności i ewentualnego uszkodzenia sprzętu. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest sprzedaż obecnej karty Nvidia 32MB i zakup modelu z natywnym TV-out, np. GeForce4 MX 440, który oferuje regulację obrazu i dobrą kompatybilność z telewizorami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA