logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 5200 - jak uruchomić TV-out przez kabel S-Video-Chinch?

adaminek18 23 Sie 2007 12:20 2571 9
REKLAMA
  • #1 4207004
    adaminek18
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam! Chciałem połączyć przez kabel S-Video-Chinh kartę GeForce5200 z TV na wejście Video i nie działa...Trzeba jakiś program do zarządzania tym wyjściem z karty grafiki, czy powinno od razu działać???
    Pozdrawiam Wszystkich!
  • REKLAMA
  • #2 4207046
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Włącz drugi monitor w "Panel sterowania>Ekran>Ustawienia" klikając na niego a następnie zaznaczając "powiększ pulpit systemu windows do rozmiarów tego monitora". Innym sposobem jest "Panel sterowania>Ekran>Ustawienia>zaawansowane>zakładka z logiem v-vidia" i tam sie pobaw. Szukaj "n-view".
  • REKLAMA
  • #3 4207087
    jot3pe
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Niekiedy do poprawnego zadziałania potrzebny jest restart komputera
  • #4 4207163
    kaczy99
    Poziom 23  
    Mi jeszcze nigdy przy zmianie trybów karty nie był potrzebny restart. Mam GF 4 440MX.
  • #5 4207364
    jot3pe
    Poziom 15  
    kaczy99 napisał:
    Mi jeszcze nigdy przy zmianie trybów karty nie był potrzebny restart. Mam GF 4 440MX.

Wyjście TV-OUT jest sprawdzane przez procesor karty na okoliczność obciążenia go rezystancją 75 ohm .Wtedy się uaktywnia .Bynajmniej tak było w starszych kartach z wyjściem TV-Out.(Z takimi sie spotkałem ,ale nie twierdzę że wszystkie tak miały)
    W zasadzie karta (a dokładniej to co wyświetla na monitorze) po prawidłowym podłączeniu powinno być widoczne również na ekranie TV
    Niektóre karty wyświetlały obraz albo na monitorze albo na TV

Autor tematu nie napisał jakim wejściem dysponuje TV.(chinch?/scart?,s-video?) a jakim wyjściem karta
    Jeśli ma s-video w karcie to potrzebuje wtyczki z wbudowanym kondensatorem

GeForce 5200 - jak uruchomić TV-out przez kabel S-Video-Chinch?

Jeszcze jest jedna możliwość .Po prostu masz uszkodzone wyjście TV-OUT.O uszkodzenie nie jest wcale trudno .Wystarczy że łączysz TV z kartą przy włączonym komputerze i TV.
    Sam uszkodziłem w ten sposób raz wejście w TV, i raz kartę.(wyjśćie S-VGA działało ale sygnału na TV-OUT nie dawała)
    Dlatego wszelkich podłączeń dokonuj tylko przy wyłączonym TV I komputerze
  • #6 4207427
    jaculas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Dlaczego trzeba wtyczkę z wbudowanym kondensatorem?
  • REKLAMA
  • #7 4207462
    jot3pe
    Poziom 15  
    jaculas napisał:
    Dlaczego trzeba wtyczkę z wbudowanym kondensatorem?

Złącze S-VIDEO ma rozdzielone sygnały luminacji i chrominacji
  • REKLAMA
  • #8 4207565
    kaczy99
    Poziom 23  
    To jakim cudem ja kompa z s-video podpiąłem bez żadnego kondensatora dwużyłowym kablem pod wejście magnetowidu? Bez wtyczek, tylko druty przypięte w złącza.
  • #9 4207694
    jot3pe
    Poziom 15  
    kaczy99 napisał:
    To jakim cudem ja kompa z s-video podpiąłem bez żadnego kondensatora dwużyłowym kablem pod wejście magnetowidu? Bez wtyczek, tylko druty przypięte w złącza.

1.Ponieważ jesteś ryzykantem (ryzykujesz uszkodzenie własnego sprzętu)
    2.Tobie działa ,innym niekoniecznie
    3.Zawsze szukam informacji na stosowny temat,i jeśli znajdę w kilku źródłach podobne informacje, wtedy po prostu uznaję je za wiarygodne i do nich się stosuję.
    4.Nie ja wymyśliłem standard S-ViDEO i sposób (najmniej uciążliwy) jakby uzyskać z niego sygnał composite video

Tu też dyskutowano na podobny temat
    http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t18773.html

A tak na marginesie.To po co producent karty z poniższego linku zastosował i złącze S-VIDEO i Composite ? Sądzę że chyba dla ułatwienia życia potencjalnemu nabywcy tej karty
    http://hadia.co.kr/v7/view.htm?seq=1002000900014524

Dodam jeszcze że są też karty z wyjściem PS-2 (bardzo podobnym do S-VIDEO) i tam oprócz sygnału luminacji i chrominacji jest też sygnał composite video (kiedyś taki wynalazek posiadałem)

Podsumowanie tematu

✨ Aby uruchomić TV-out w karcie GeForce 5200 przez kabel S-Video-Chinch, należy w systemie Windows włączyć drugi monitor w "Panel sterowania > Ekran > Ustawienia" i zaznaczyć opcję powiększenia pulpitu na drugi ekran. Alternatywnie można skorzystać z zaawansowanych ustawień sterownika NVIDIA, szukając opcji "n-view". Czasem wymagany jest restart komputera, choć nie zawsze. Wyjście TV-OUT aktywuje się po wykryciu rezystancji 75 ohm na wyjściu, co jest standardem w starszych kartach. Ważne jest, aby znać typ wejścia w telewizorze (chinch, scart, s-video) oraz wyjście w karcie. Przy połączeniu S-Video często potrzebna jest wtyczka z wbudowanym kondensatorem, ponieważ sygnały luminancji i chrominancji są rozdzielone. Brak kondensatora może prowadzić do uszkodzenia sprzętu, dlatego stosowanie odpowiednich adapterów jest zalecane. Uszkodzenie wyjścia TV-OUT może wynikać z podłączania kabla przy włączonym sprzęcie. Karty mogą mieć różne wyjścia (S-Video, Composite, PS-2), co wpływa na sposób podłączenia i kompatybilność sygnału. Po zastosowaniu powyższych wskazówek problem z uruchomieniem TV-out został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA