logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzask w monitorze CTX i rosnący przez moment obraz

jarobro 14 Cze 2003 18:38 1858 10
REKLAMA
  • #1 249581
    jarobro
    Poziom 12  
    Mam problem w monitorze CTX ponagrzaniu występuje nastepujący objaw
    zaczynają być słayszalne trzaski po trzasku obraz na moment rośnie i z powrotem powraca do normy za chwilę systuacja się powtarza
    proszę o pomoc w lokalizacji usterki
  • REKLAMA
  • #2 249614
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Najpierw wymień elki po stronie pirwotnej w przetwornicy.
    Zobaczysz czy po wymianie trzaski ustapią czy nie
    pozdrawiam
  • #3 249624
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Te traski to zły objaw , gdy elki "wysadzją" to jest lokomotywa i nic więcej. A tu wygląda n a skróty. Wtmień wszystkie elki z odchylania i ramki (z ramki tak dla świętego spokoju) a potem sprawdź zasilacz jeśli to nie pomoże to pozostaje tylko trafo lini :cry:
  • REKLAMA
  • #4 249704
    MaciejB
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Uszkodzony jest trafopowielacz, typowa usterka, nic nie ma to wspólnego z wyschniętymi kondensatorami w zasilaniu czy też odchylaniu (nawet gdyby były to nie są one przyczyną usterki).
  • #5 249712
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Tak to standartowa usterka później wywali ci diody 1n4848 i elkę obok trafopowielacza.Nowego nie kupuj napraw we Wrocławiu w firmie Sayko(www.wroclaw.dialog.net.pl/sayko).Mnie ta przyjemność kosztowała 40 zł.Parę ctx tak ożywiłem.
  • REKLAMA
  • #6 250148
    bako
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    tak to napewno trafopowielacz, mialem taki przypadek
    Pozdrawiam
  • #7 250180
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    tak to trafopowielacz.sprawdź czy nie ma w pobliżu trafa potencjometru do regulacji wysokiego napięcia (jednym końcem podłączony do trafa drugim do masy i pewnie w szeregu z jakimś oporem)i jak się da to obniż to napięcie(przy obniżaniu będzie ci sie powiękrzał obraz na ekranie).
    jak trzaski ustana lub zrzedną to napewno trafo.
    pozdrawiam. :)
    ps.ew masz gdzieś jakiś brud około wysokiego (np.w podstawce kineskopu)
  • #8 251618
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Sprawdz czy kabel wysokiego napiecia nie ma nigdzie przebicia albo od strony druku między scieszkami.Najlepiej rozkrec monitor i poszukaj skad slychac te trzaski.

Pozdrawiam.
  • #9 251661
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    rownie dobrz to moze byc przebity (przepalony) przewod WN. Mozna go zaizolowac, dajac poteznie gruba warstwe izolacji i to nie jakiejs zwyklej tasmy...
  • #10 252711
    jarobro
    Poziom 12  
    Wymieniłem kondensator 220 uf zgodnie z sugestią ale monitorek starnał i zaraz się wyłaczył poworóciłem do starej pojemności i startuje prawidlowo moze jakies sugestie do typu tego kondensatora
  • REKLAMA
  • #11 252746
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Miałem identyczną usterke w moim monitorze CTXVL550 Wysłałem go do serwisu bo był na gwarancji to według opisu co zrobili został wymieniony tylko trafopowielacz. Od tej pory monitorek chodzi idealnie.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX po nagrzaniu generuje trzaski, a obraz chwilowo się powiększa, po czym wraca do normy. Przyczyną usterki jest najczęściej uszkodzony trafopowielacz, co potwierdzają liczne doświadczenia użytkowników. Zaleca się wymianę kondensatorów elektrolitycznych (elki) po stronie pierwotnej przetwornicy, odchylania oraz ramki, jednak głównym źródłem problemu jest trafopowielacz i powiązane z nim elementy, takie jak diody 1N4848 i kondensatory w jego pobliżu. Warto również sprawdzić potencjometr regulacji wysokiego napięcia przy trafie oraz izolację przewodu wysokiego napięcia, który może być przebity. Próba wymiany kondensatora 220 µF wymaga dobrania odpowiedniego typu, gdyż niewłaściwy kondensator może powodować problemy z uruchomieniem monitora. W przypadku gwarancji lub braku doświadczenia naprawę warto zlecić specjalistycznemu serwisowi, który wymienia trafopowielacz i przywraca prawidłową pracę monitora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA