logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX VL950t - Monitor przygasa na sekundę po godzinie pracy, Wrocław

karlson 27 Paź 2003 00:28 1646 11
REKLAMA
  • #1 375836
    karlson
    Poziom 2  
    Wita Państwa,

mam problem z monitorem CTX vl950t (19"), po m/w godzinei dziłania co jakiś czas monitor na sekunde przygasa i ponownie się włącza (trwa to dosłownie mgnienie oka), niemniej jednak irytuje przy dłuższej pracy.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie? Z chęcią pokazałbym to komuś kto zna się na rzeczy, najlepiej we Wrocławiu.

Jakieś rady? Za wszelkie z góry dziękuję.

Pozdraiwam karlson
  • REKLAMA
  • #2 375873
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    szybko przygasa?
    czy sie sciemnia i powraca?
    tak czy inaczej puszcza ci cos termicznie, lupa w dlon, obejrz sobie trafopowielacz od spodu - tj od strony druku - moze sie zacza odlutowywac i stad te kwiatki
    jesli nie trafo to jego sterowanie
    lub ktoras dioda w zasilaczu
    koniec koncow ci rozwali hot'a...
    jesli jednak przygasa powoli sprawdz obwody zarzenia
    sprawdz tez pk a szczegolnie podstawke kineskopu
  • #3 375898
    karlson
    Poziom 2  
    monitor przygasa bardzo szybko, przy okazji słychać charakterystyczny "cyk" dla zmiany rozdzielczości. Problem w tym, że nie jestem branzowcem, stąd też moje pytanie o kogoś, kto mógłby się zająć tym tematem we Wrocławiu.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 375899
    karlson
    Poziom 2  
    przygasa i zaraz wraca, dodatkowo tak jak powiedzialem na przemian dzieje się coś w stylu chiwlowego minimalnego, ledwie ostrzegalnego powiększenia obrazu i zaraz po nim powrotu do normalnej wielkości wyświetlania.
  • #5 375950
    MaciejB
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Typowe objawy przy uszkodzeniu trafopowielacza.
    MaciejB
  • REKLAMA
  • #6 375951
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    oj żeby to nie trafopowielacz.pomacaj :P wkoło za jakim potencjometrem
    do regulacji WN (zastrzegam że nie znam tego modelu) i spróbuj obniżyć
    wysokie (obraz winien się powiększyć).jak przestanie (albo zrzednie)
    masz przebicie.
    pozdrawiam.
  • #7 376131
    karlson
    Poziom 2  
    dziekuje za sugestie i ponownie proszę o kontakt na kogoś, kto mógłby się zająć tym we Wrocławiu.

z góry dziękuję
  • #8 1008757
    adamoo
    Poziom 12  
    Udało się to naprawić? Co to w końcu było, bo mam dosłownie identyczny objaw w serwisowanym mońku, jeśli ktoś Ci to naprawił to przez wymianę trafa, czy coś innego zdiagnozował? To cyknięcie, które opisywał karlson to tak jakby 'przeskok iskry', ale niczego nie widać. Brak zimnych lutów. Ciekawostka: wczoraj jak go dostałem od klienta to po włączeniu cykał raz po raz i wmirę 'rozgrzewania się' coraz rzadziej, a dzisiaj włączyłem i nic - tylko raz to zrobił. Próbowałem regulować jasnością, ostrością, geometrią do wartości max i min, włączać i wyłączać i bez jakiegokolwiek wpływu. Usterka "?ustąpiła?", ale przecież nie mogę tak oddać tego monitora. Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #9 1008775
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    przebicie może robić się wewnątrz trafa ("lub panie coś koło tego..."), nie zawsze widać.
    jak widać za oknem w k"raju" mamy zimę. jak klijent przywiózł monitor to pewnie był zmarźnięty. postawiłeś na stole,zaczął się rozgrzewać i coś tam zwilgotniał więc i skłonności do przebicia miał większe.po wysuszeniu zmalało. przebijające trafo na zewnątrz czasami dało się oblać glutem ale efekt był tymczasowy.
    pozdrawiam.
  • #10 1009072
    MaciejB
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Przebija kondensator wysokonapieciowy wewnątrz trafa i nie da się go naprawić "oblewając glutem". Trafo jest do wymiany.
    MaciejB
  • #11 1009784
    adamoo
    Poziom 12  
    Dzięki za rady (pozdrowienia dla gdkj - pozdrów Dorotę), zamawiam trafo. Znalazłem ciekawą cenę : 89,- brutto w sklepie www.fbt.pl, podmienię go i wtedy potestuję. Napisze po wszystkim czy pomogło.
  • #12 1056314
    adamoo
    Poziom 12  
    Niestety, nie wymieniłem trafo. Klient uznał, że koszt ok.150 - 200zł za naprawę to za dużo i kupi sobie nowy moniek, jakąś 17". Szkoda, temat sam się rozwiązał.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX VL950t (19") po około godzinie pracy doświadcza krótkotrwałego przygasania obrazu trwającego ułamek sekundy, któremu towarzyszy charakterystyczny dźwięk "cyk" oraz chwilowa zmiana rozmiaru obrazu. Objawy te wskazują na uszkodzenie trafopowielacza, najprawdopodobniej przebicie wewnątrz trafa wysokiego napięcia. Zalecane jest sprawdzenie lutów, zwłaszcza pod trafopowielaczem i jego sterowania, a także potencjometru regulacji wysokiego napięcia. Próby obniżenia napięcia WN mogą ujawnić przebicie. Naprawa polega na wymianie trafopowielacza, gdyż uszkodzony kondensator wysokonapięciowy wewnątrz trafa nie podlega skutecznej naprawie. W jednym przypadku klient zrezygnował z naprawy ze względu na koszty i zdecydował się na zakup nowego monitora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA