logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można tak ustawic win XP aby komputer sam się wyłączył??

skawalkeros 26 Cze 2006 10:56 19458 16
REKLAMA
  • #1 2764465
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Mam pytanie za 100 punktów... Załóżmy że idę spać i zostawiam kompa włączonego. Chcę jednak aby sam mi się wyłączył po 5 (lub więcej) godzinach. Czy jest taka opcja w windowsie??
    Z góry dziekuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #3 2764476
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Start --> Uruchom --> i wpisujesz "shutdown -s -t 18000" i dajesz OK. Komputer się wyłączy za pięć godzin. 18000 to czas podany w sekundach.
  • #4 2764497
    marcinsky
    Poziom 14  
    poszukaj na googlach - jest mnóstwo programów tego typu np. "zamykacz" mozesz ustawic dokladnie date i godzine w o ktorej ma sie wyłaczyć
  • REKLAMA
  • #7 2765370
    arnip
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Po co kombinować, można w ustawieniach zasilania włączyć hibernacje. Hibernacja działa prawie jak wyłączenie komputera, pamięć windowsa jest zrzucana na dysk i już.
  • #8 2765389
    marcinsky
    Poziom 14  
    nie każdy sprzęt sobie poradzi z hibernacją
  • REKLAMA
  • #9 2765431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2765888
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Dodam tylko ze JetAudio ma programator do wylaczania, fajne to bo mozesz sobie na noc wlaczyc jakas fajna muzyczke, a jak zasniesz to on sam po zaprogramowanym czasie wylaczy kompa. To taki kombajn wszystko w jednym. POLECAM. http://www.jetaudio.com/
  • REKLAMA
  • #11 2766118
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Są setki programów robiących to zadanie. również polecenie Shutdown -s -t xxxx też się przydaje.
    Można także znaleźć programy które zamykają wina przy jakimś wydarzeniu. N.P. ściągnięcie pliku.
    Pozdrawiam.
  • #13 2766200
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Lenistwo sie szerzy... Wystrczy poszukac i mozna znalezc mnostwo tego typu programow.
    Ja ze swojej strony polecam PowerOff - za jego pomoca mozna zarzadzac komputerami lokalnie jak i przez siec.
    http://users.pandora.be/jbosman/pwroff30.zip

jannaszek napisał:
    -prezes 8s- pisze i wymawia się :komputer w tym przypadku, a nie komputera

Popieram... Co jednak kiedy wpiszemy k o m p a i autokorekta poprawi nam to na komputera...?
  • #14 2766211
    Karrooll1125
    Poziom 1  
    Ja polecam Switch off`a. bardzo łatwy w obsłudze. na googlach znajdziesz
  • #15 2766217
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    jak masz pisać kompa to wolę komputera!
  • #16 2766261
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    jannaszek napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/systematyczne-wylaczanie-komputera-o-zadanej-godzinie-ytt535916.html?highlight=
    wczoraj o tym było
    -prezes 8s- pisze i wymawia się :komputer w tym przypadku, a nie komputera
    dodatkowo niektóre programy potrafią włączyć k o m p u t e r a[o pardon] komputer

no wlasnie nie wiem co z tym zrobic bo jak napisze komputer, to ten system elektrody zmienia to automatycznie na komputera
  • #17 2766435
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    jakoś ci nie wierzę
    swoją drogą wypada chociaż umieć nazwać to pudło poprawnie jeśli chce się górnolotnie opisywać co wnim jest i co jest dobre dla niego
    przypomina mi się mimowoli dzień świra

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP nie ma wbudowanej funkcji automatycznego wyłączania komputera po określonym czasie, jednak można to osiągnąć za pomocą polecenia "shutdown -s -t [czas_w_sekundach]", np. "shutdown -s -t 18000" wyłączy komputer po 5 godzinach. Alternatywnie dostępne są liczne programy do automatycznego wyłączania, takie jak "Czasowy Wyłącznik Komputera", "Zamykacz", "PowerOff" czy "Switch off", które umożliwiają ustawienie dokładnej godziny lub czasu wyłączenia. Niektóre aplikacje, np. JetAudio, posiadają wbudowany programator wyłączania, co pozwala na automatyczne zamknięcie systemu po odtwarzaniu muzyki. W ustawieniach zasilania Windows XP można także włączyć hibernację, która działa podobnie do wyłączenia, jednak nie każdy sprzęt obsługuje tę funkcję. Dodatkowo istnieją programy potrafiące wyłączyć komputer po określonym zdarzeniu, np. po pobraniu pliku.
REKLAMA