logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Laser Jet 4L - brak reakcji wentylatora i diod, nie drukuje po włączeniu

wojtekj_15 26 Cze 2006 15:22 1634 10
REKLAMA
  • #1 2765289
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    Witam. Pewnego dnia wydrukowałem sobie cos na drukarce po czym ją wyłączyłem z prądu. Dzisiaj ją włączyłem i zauwarzyłem że po włączeniu nie włącza się wentylator (a zawsze po włączeniu włączał się). Diody po kolei mrugają a potem świecą śię wszystkiem (zawsze było tak ze diody mrugały po kolei a potem jedna się świeciła) nop i najważnieszcze teraz drukarka nie drukuje :( co mam robić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2765941
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    po nacisnieciu przycisku swieci sie górna i dolna dioda a srodkowe nie
  • REKLAMA
  • #4 2766080
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    dzieki ale jeszcze mi nie doszlo na maila
  • #5 2779997
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    niestety po angielsku :( nie ma ktos po polsku?
  • #6 2786230
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Wszystko wskazuje na to, że poleciał Ci fuser.
  • REKLAMA
  • #8 2806607
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    kazik a co to jest fuser
  • #9 2806633
    TomaszS84
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wojtekj_15 napisał:
    kazik a co to jest fuser

Witam

Jest to element utrwalający w drukarce:), utrwala toner na kartce, możesz go ujrzeć z tyłu drukarki. Pewnie grzałka padła, wystarczy ją wymienić w elemencie utrwalającym.
  • #10 2806853
    wojtekj_15
    Poziom 11  
    dzieki za rade wyproboje. aha i znalazlem 2 uwalone diody DAL i je wymienilem na BA159
    po zlozeniu drukarki i wlaczeniu nadal nie wlaczal sie wentylator a swiecila sie tylko gorna dioda
    po wylaczeniu z pradu i wlaczeniu znowu 4 diody i przy nacisnieciu gorna i dolna
    mamy wyjety fuser
    patrzac od strony zlaczy w lewym zlaczy nie ma obwodu a w prawym jest
  • #11 2809437
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    wojtekj_15 napisał:

mamy wyjety fuser

jesli włanczasz maszyne z wyjetym piecem to sie nie dziw że ci błedy pokazuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP LaserJet 4L po włączeniu nie uruchamia wentylatora, a diody sygnalizują błąd poprzez nietypowe miganie i świecenie wszystkich jednocześnie, co różni się od normalnego zachowania. Po naciśnięciu przycisku testowego świecą się górna i dolna dioda, a środkowe pozostają wyłączone. Sugeruje się uszkodzenie elementu utrwalającego (fusera), który odpowiada za utrwalanie tonera na papierze. Wymiana grzałki w fuserze jest zalecanym rozwiązaniem. Dodatkowo wymieniono uszkodzone diody DAL na BA159, jednak problem wentylatora i diod pozostał. Wskazano, że uruchamianie drukarki bez zamontowanego fusera powoduje wyświetlanie błędów. Brak polskiej instrukcji serwisowej (SM) dostępnej, ale link do anglojęzycznych materiałów serwisowych został podany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA