logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nie do końca udana naprawa Tonsil Zg25c (GDN 16/12)

kiemlo 26 Cze 2006 16:38 8079 18
REKLAMA
  • #1 2765498
    kiemlo
    Poziom 2  
    Witam :)

Postanowiłem dać drugie życie kolumnom Zg25c (GDWK 9/40 + 2x GDN 16/12). Po zawieszeniach górnych w głośnikach niskotonowych nie było śladu, więc wkleiłem nowe membrany z zawieszeniem gumowym.

Z tego co przeczytałem (poniewczasie) w archiwum, gumowa membrana do tych głośników to nie jest najszczęśliwszy pomysł. W dodatku w jednym obciera cewka i zapewne kwalifikuje się on do porządnej naprawy.

Jakie byście polecili rozwiązanie? Szukać po giełdach takiego samego 16/12, do ewentualnej regeneracji, aby wymienić ten uszkodzony? Czy można zamiast nich wstawić głośniki wyższej mocy (Tonsil produkuje 16/30)?

Dziękuję i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2766340
    elrychu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam takie same kolumienki. Parę lat temu wstawiłem zamiast oryginalnych Tonsili Alphardy....zrobiłem błąd, chociaż Alphardy w zamkniętej obudowie radzą sobie nawet nieźle i grają do dzisiaj - na imprezki są ok. Spokojnie możesz wstawić Tonsila o wyższej mocy - zwrotnica sobie poradzi, ale koniecznie na zawieszeniu z pianki. Guma zamiast pianki całkowicie zmienia charakterystyke głośnika. Jeśli szukasz tańszego rozwiązania to tak jak napisałeś - szukanie głośników do regeneracji lub zregenerowanych. Pozdrawiam!
  • #3 2777166
    kiemlo
    Poziom 2  
    A gdyby wstawić rzeczone piankowe 16/30 zamiast oryginalnych GDN oraz do kompletu nowe kopułki 9/80, czy to będzie miało ręce i nogi? :) Czy konieczne będą jakies inne przeróbki?

Nie chodzi mi o uzyskiwanie większej mocy, tylko o ładne granie przy obecnie dostępnych częściach zamiennych.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 2790641
    owca_men
    Poziom 12  
    Chyba wytrzymalsze były by jakieś gumowe,plastik,albo gumowe z domieszką tytanu,albo same tytanowe membrany?Co nie?
    Nara ,Owiec.
  • #5 2790817
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    No tak, wytrzymalsze na uszkodzenia z przyczyn zewnetrznych, ale kto wali głową w głośnik? 16/30 będą dobre, możesz tam wsadzać.
  • #6 2984660
    Stodal
    Poziom 14  
    czesc
    mam te kolumny - jesli jeszcze ich nie zrobiles to polece Ci 3 rozwiazania.
    Najgorsze - Wstawic zamiast 2 x GDN 16/12 ---> 2 x STX 16/50 8 ohm - glosnik tragedia - male spl, kiepska jakosc dzwieku i bas buczacy. Tanie rozwiazane bo te glosniki kosztuja ok 22 zl za szt. Ale musisz wtedy GDWK czy 9/40 czy 9/80 dodatkowo stlumic.
    Dobre rozwiazanie chodz drogie (moim zdaniem) - Wymienic na 2 x GDN 16/30 8 ohm + GDWK 9/80 (kup wersje z krzyzykiem czyli korektorem fazy bo ma 88db skutecznosci) ewentualnie mozesz wyrzucic lub zmniejszyc wartosc rezystora w zwrotnicy to ten rezystor szeregowo z kondensatorem i z glosnikiem wysokotonowym. Jesli go wyrzucisz to tony wysokie beda czystsze i lekko beda sie wywyzszac ale doslownie lekko. To bys musial sprawdzic juz na sluch. Szczerze polecam zamiane GDWK 9/40 na 9/80 dzisiejsza GDWK 9/80 to inna bajka w porownaniu do tego sprzed 20 lat. Ja mam w takiej wersji te kolumienki i graja bardzo przyzwoicie.
    Najlepsze rowiazanie - zakupic po regenracji ale tylko na membranie z celulozy i na piankowym zawieszeniu badz oddac swoje do regenracji GDN 16/12. Ten glosnik brzmi naprawde ladnie i wbrew pozorom ma duzą moc. Jeden w obudowie 9L zamknietej wytrzymuje spokojnie nawet do 50W. Mam ZG 10-c w, ktorych pierwotnie siedzial GDN 16/10 wymienilem go na 16/12 (regenrowany przezemnie) i w parze z nim gra GDW 9/15 (dzwiek jest przesliczny, a do tego potrafia zagrac bardzo glosno). W porownaniu do GDN 16/30 ten mam wysokie SPL i odnosze wrazenie ze nizej polozona czestotliwosc rezonansowa. Jesli wymienilbys na 16/12 to polecalbym kupic GDWK 9/80 ale ten bez korektora fazy ma 90db skuecznosci co nie wymusza ingerencji w zwrotnice.
    Przedstawilem Ci moje sugestie co nie znaczy, ze sluszne. Jak zwykle decyzja zostaje w twoim interesie.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6519023
    Marmach
    Poziom 10  
    Nawiasem mówiąc, jakby ktoś był zainteresowany, odkopię temat i dodam, że zrobiłem "dobrym rozwiązaniem" remont.
    Do środka poszła nowa gąbka (zdecydowanie więcej, niż oryginalnie), GDWK zamontowałem 8ohmowe, zamiast 4ohm (bo nie było 4ohmowego), jednak gra bezproblemowo i nie ginie pod parą GDNów.
    Dźwięk jest jak na cenę inwestycji zupełnie przyzwoity i da się to rozbujać na solidną głośność. Wysokie tony są może trochę zapiaszczone i brakuje trochę ciepła, ale to kwestia przyzwyczajeń.
    Osobiście polecam, bo w tej cenie to można dostać co najwyżej głośniczki Creative'a do komputera.
  • #8 6525427
    pawelse
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam. Zapiaszczone mogą być dlatego gdyż zakładając głośniki o innej impedancji niż były w oryginale należało by też zmienić wielkość elementów w zwrotnicy.
  • REKLAMA
  • #9 7907355
    88pytan
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, może pytanie trochę nie na temat ale posiadam jedną taką kolumnę, głośniki jak się można domyślić bez zawieszenia górnego, i mam pomysł żeby do tego pudła wsadzić gdn20/40 jako suba (mam go w innej obudowie, ale jest za mała a sądzę że można z niego więcej wykrzesać). Proszę o darowanie sobie komentarzy że ten głośnik się nie nadaje, pytanie brzmi czy to pudło mniej więcej będzie mu odpowiadać? W tym momencie jest w ok 15litrach z prawie 10cm br. Nie było to liczone ale mimo wszystko potrafi zatrząść, choć nie schodzi zbyt nisko..
  • #10 7907924
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Ta obudowa nie jest wiele większa.
  • #11 7908687
    88pytan
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Masz racje, jak policzyłem wewnętrzne wymiary to nie wyszło wiele więcej. Nie będę więc jej niszczył i zwrócę osobie od której ją dostałem a sam złożę coś z płyt wiórowych, akurat ktoś wyrzucił parę pod blokiem ;)
  • #12 7926020
    norekdreadzik87
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Najlepiej wstawic takie glosniki, jaki byly orginalnie... Przeciez w Tonsilu specjalnie wyliczyli litraz kolumny pod dane glosniki...
  • #13 7926301
    SzokalML
    Poziom 36  
    Bzdura, powtarzasz co gdzieś przeczytałeś i nic to nie wnosi do dyskusji. Po pierwsze, obudowa zamknięta to zamknięta - nie ma tam żadnych "cudów". I bez trudu można znaleźć głośniki o tym samym wymiarze, które zagrają w niej lepiej od Tonsili. Można pobawić się z wytłumieniem (oryginalne to syf albo utleniona gąbka)
    A w bass reflex? Wystarczy zmienić strojenie, trochę więcej zabawy ale też nie powinno być problemu.

Po drugie Tonsil miał dużo chybionych pomysłów i nieprzemyślanych konstrukcji które spokojnie można poprawiać. W popularnych, niskobudżetowych konstrukcjach Tonsila, a takim były 25C nie przywiązywano większej wagi do wielu rzeczy (wide paskudna maskownica tłumiąca wysokie tony, kiepskie okablowanie, dziwne punkty podziału na zwrotnicy itd.).

Jak ktoś chce koniecznie odrestaurować w 100% oryginał, to proszę bardzo. Ale niższym kosztem można zrobić lepsze kolumny niż oryginał, więc czemu nie?
  • #14 7928699
    norekdreadzik87
    Poziom 15  
    Skoro twierdzisz ze bzdura to ok... Ale nizszym kosztem watpie zeby jakoscia dzwieku dorownaloby to orginalowi... Fakt zrotnica dziwnie dzieli ale to nie znaczy ze calosc jest do bani...

Dodano po 2 [minuty]:

... zastanawiajac sie... Skoro uklad i obudowa nieudane a patrzac na ilosc sprzedanych egzemplarzy NIE TYLKO w kraju, daje jakis poglad... Ja utrzymuje swoje zdanie. Wstawilbym orginaly a BR mozna obliczyc i dodac...
  • #15 7928849
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7929464
    SzokalML
    Poziom 36  
    Dj Matyas czy chodzi o wersję na GDN 16/10? Nie miałem tych głośników w rękach (miałem za to ZG 25 C) - ale to było jednak zupełnie co innego niż GDN 16/12.

Cytat:
    Skoro twierdzisz ze bzdura to ok... .

Twierdzę, że bzdurą jest zbyt duża wiara w inżynierów z Tonsila. Spokojnie można ich poprawić mając dzisiejszą wiedzę i dostęp do lepszych głośników.

Cytat:
    Skoro uklad i obudowa nieudane a patrzac na ilosc sprzedanych egzemplarzy NIE TYLKO w kraju, daje jakis poglad... Ja utrzymuje swoje zdanie. Wstawilbym orginaly a BR mozna obliczyc i dodac...

Jejku, po pierwsze, nie twierdzę że to nieudana konstrukcja, całkiem miło ją wspominam, jednak ilość sprzedanych egzemplarzy o niczym nie świadczy - które głośniki z "dużych tonsili" były najpopularniejsze? Altus 140 -> nikt mnie nie przekona że to dobra konstrukcja, nawet jak na tamte czasy.

Utrzymujesz swoje zdanie? Najpierw mówisz że inżynierowie z Tonsila obliczyli litraż pod te głośniki a następnie mówisz że można dodać B-R :D ciekaw jestem jakbyś miał zamiar go obliczyć nie znając parametrów głośników?
  • #17 7929522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7935339
    norekdreadzik87
    Poziom 15  
    "Ja utrzymuje swoje zdanie. Wstawilbym orginaly a BR mozna obliczyc i dodac..."
    Nadinterpretujesz moje slowa... Nie napisalem ze ja bym wstawil, ale ze mozna wstawic, a jesli mozna, niekoniecznie trzeba...
  • #19 7935877
    SzokalML
    Poziom 36  
    Jak widać NIE można, ale cóż, każdy tłumaczy się jak może.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy i modernizacji kolumn Tonsil ZG25C wyposażonych w głośniki niskotonowe GDN 16/12 oraz wysokotonowe GDWK 9/40. Problemem była wymiana uszkodzonych membran niskotonowych na gumowe, co okazało się nieoptymalne ze względu na zmianę charakterystyki głośnika i obcieranie cewki. Uczestnicy sugerują zastosowanie oryginalnych lub zamiennych głośników z zawieszeniem piankowym, np. GDN 16/30, które lepiej współpracują ze zwrotnicą i obudową zamkniętą. Zalecane jest także wymienienie wysokotonowych GDWK 9/40 na nowsze GDWK 9/80 z korektorem fazy dla poprawy jakości dźwięku. Dyskutowano o możliwości zastosowania głośników o wyższej mocy, jednak z zachowaniem oryginalnych parametrów impedancji i konstrukcji obudowy, gdyż GDN 16/12 są dedykowane do obudów zamkniętych i nie nadają się do bass-reflex. Wymiana głośników na inne modele, np. STX 16/50, jest odradzana ze względu na gorszą jakość dźwięku. Wskazano również na konieczność dostosowania elementów zwrotnicy przy zmianie impedancji głośników. Ogólnie rekomendowane jest odrestaurowanie oryginalnych głośników lub zastosowanie ich współczesnych odpowiedników z piankowym zawieszeniem dla zachowania charakterystyki i jakości dźwięku kolumn Tonsil ZG25C.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA