Tuner nie ma odpowiednika w j. polskim i dlatego ja osobiście zastępuję go słowem odbiornik lub przystawka! Co to jest odbiornik? Odbiornik to urządzenie przystosowane do przyjmowania jakichś informacji (zakodowanych, cyfrowych, zmodulowanych itp.) i "przerobienie" ich na sygnały "zrozumiałe" dla urządzenia z nim współpracyjącego (zwykle). Myślę, że najlepszym określeniem było by "przystawka odbiorcza" ale to zbyt długie i też nie zawsze w 100% oddające sens. W polecanym artykule też jest mnóstwo nieścisłości i ... niedopowiedzeń, żeby nie powiedzieć wprowadzania w błąd! To jest reklama a w każdej (prawie) reklamie sprzedawca stara się nam coś "wcisnąć" na siłę, nawet w sposób nieuczciwy. Mowa tam jest o urządzeniu do naziemnego odbioru HDTV. Jeszcze u nas takiego systemu nie ma i nie wiadomo kiedy i jaki będzie? W opisie istnieje takie sformułowanie, że odbiornik HDTV bez tunera jest bezużyteczny. TO NIE JEST PRAWDĄ! Każdy telewizor bez tunera to... MONITOR! Do takiego monitora można dołączyć dowolne żródło odpowiedniego sygnału TV (magnetowid, DVD, Wszelkiego typu tunery) i wtedy jest bardzop przydatny. To samo dotyczy tunera. Poprostu te dwa elementy (przystawki) muszą razem współpracować. Czasami też sama głowica (TV, Sat, radiowa itp) nazywana jest tunerem. Nie wiem po co? Chyba tylko, żeby zamieszać przeciętnym zjadaczom chleba w głowach! Szkoda, że sprzedawcy stawiają chęć "wciśnięcia" klientowi swego towaru ponad rzetelną informację o nim. Tak więc jeśli kupimy jakikolwiek sprzęt (bez głowicy odbiorczej - tunera) to do odbierania wymaganego programu (TV, radiowego, satelitarnego itp.) w odmianach (analogowej, cyfrowej itp.) to musimy dokupić odpowieni (odpowiednie) tyner(y)!