logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor LCD czy plazma. Czym się różnią? Który jest lepszy?

PF 02 Sty 2007 12:38 3544 8
REKLAMA
  • #1 3396016
    PF
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    CZEŚĆ !!!

Poszukuję rady fachowców [ nie jestem autorytetem w tej sprawie ].

Mam pytanie jak w temacie.
    Czym przedewszystkim się różnią i oczywiście który jest lepszy.

Dzięki za pomoc

POZDROWIENIA
  • REKLAMA
  • #2 3396463
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Zależu do czego - plazma daje ładniejszy obraz, ale jest duża i ma to sens w dużym salonie. Jeżeli szukasz dużego ekranu, np. 42", to plazma i tylko plazma.
    Zresztą popatrz z bliska na obraz LCD i plazmy, a zobaczysz jakie są różnice. LCD ciągle gonią jakością kineskopy, a plazma z założenia wyświetla lepiej niż kineskop.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #3 3396576
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Plazma ma mniejszą żywotność niż CRT (i LCD) i pobiera znacznie więcej prądu niż LCD.
    Plazma nie nadaje się do wyświetlania statycznych obrazów (prezentacji, pokazów zdjęć i t.p.).
  • REKLAMA
  • #4 3396745
    ogryz
    Ocena: 134
    Cytat:
    (...) plazma z założenia wyświetla lepiej niż kineskop. (...)

Z tym niestety się nie zgodzę. Nie ma obecnie technologii, która przewyższała by jakością telewizory CRT 50Hz. CRT 100Hz, LCD, Plazma mają jedną podstawową wadę, z którą producenci na razie nie potrafią (albo nie chcą) sobie poradzić - smużenie. Dodatkowe piętno odciska tu też cyfrowa obróbka sygnału, która również nie stoi na najwyższym poziomie i wprowadza pewne śmieci do obrazu.
    W LCD dochodzą też kąty widzenia i kiepska wierność odwzorowania barw.
    Przewagą LCD i Plazmy nad CRT jest ostrość obrazu.
    Obecnie cała nadzieja w technologii SED, która ma nadejść w połowie 2008 roku. Podobno dopiero te wyświetlacze mają dorównać jakością tradycyjnym kineskopom.
  • #5 3396854
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 93
    Czy technologia SED to jest technologia laserowa?
  • REKLAMA
  • #6 3397009
    ogryz
    Ocena: 134
    :arrow: daniel93
    Nie! Poczytaj np. tu:
    http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_809.html
    Jeżeli kupujesz EdW, to poszukaj - było opisywane jakiś czas temu (wtedy było to chyba nazywane FED).

Dodano po 4 [minuty]:

Znalazłem - to był nr. EdW 6/05
  • REKLAMA
  • #7 3397149
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Co do 50Hz, to coś w tym jest - obraz z DVD najlepiej wygląda na telewizorach za 1000zł;)

Co do plazmy, to może i kineskop jest lepszy, ale nie ma kineskopów 60".

Smużenie plazmy chyba nie jest większe niż LCD? Jak bym miał kupić coś 42", to bym wolał plazmę niż LCD.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #8 3398945
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    MOglby mi ktos tak szybko powiedziec jaka jest roznica w telewizorach 50 a 100Hz? Wiem ze to CHYBA czestotliwosc odsiewzania,ale nic wiecej. Zawsze myslalem, ze te TV 100Hz sa lepsze...
  • #9 3398963
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Po pewnym czasie przyzwyczaiłem się do LCD Balinei bo mial stosunkowo niski czas reakcji 8milisekund, ale do dziś niemogę się przyzwyczaić do mojego laptopa, który odtwarza obraz okropnie. W LCD nie podoba mi się ta pikseloza. Zaletą jest płaski obraz i mała grubość. jednakże i tak w TV kablowej sygnał jest dostarczany cyfrowo i przy jakichś wybuchach tez widzę siatkę pikseli tak jak na mocno skompresowanych JPEG czy MPEG więc na LCD pewnie bym tego nie zauwazył.

Cytat:
    ...jaka jest roznica w telewizorach 50 a 100Hz?

No 100Hz są z założenia nowsze. Obraz sie wydaje pełniejszy, no ale to jest po przeróbce cyfrowej; sama stabilnośc jest dobra ale to też kwestia odświerzania. I jeden i drugi model ma telewizje w systemie takiej samej ilości linii i przetwarzaja oryginalny sygnał cała checa polega na tym, żeby uzyskać wyższa rozdzielczość przy zachowaniu takiej samej technologii nadawania.
    Była pewna strona z teorią dotyczącą kineskopów i TV.

A co z technologią LEDowskich wyświetlaczy, wymyślili niebieską i białą led i jakoś to ucichło...
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja porusza różnice między telewizorami LCD a plazmowymi oraz ich zalety i wady. Plazma oferuje lepszą jakość obrazu, szczególnie na dużych ekranach (np. 42"), ale charakteryzuje się wyższym poborem energii, mniejszą żywotnością oraz nie nadaje się do wyświetlania statycznych obrazów ze względu na ryzyko wypalenia. LCD cechuje się mniejszym zużyciem prądu, płaską i cienką konstrukcją, ale ma ograniczone kąty widzenia, gorszą wierność kolorów oraz widoczną pikselizację. Obie technologie mają problem ze smużeniem obrazu, które jest również obecne w telewizorach CRT. Telewizory CRT 50Hz nadal są uważane za wzorzec jakości obrazu, jednak nie oferują dużych przekątnych ekranu. Wspomniano także o technologii SED (Surface-conduction Electron-emitter Display), która ma potencjał dorównać jakości kineskopom i jest rozwijana jako alternatywa. Poruszono także temat częstotliwości odświeżania 50Hz vs 100Hz, gdzie wyższa częstotliwość teoretycznie poprawia płynność obrazu, choć jest to efekt cyfrowej obróbki sygnału. Dyskusja zawierała również wyjaśnienia dotyczące technologii FED/SED oraz krótkie wzmianki o LED jako przyszłości wyświetlaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA