logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson TX807 - częste błędy pamięci po wymianie 24c04 na 24c16

Adix 27 Cze 2006 20:48 1707 2
REKLAMA
  • #1 2769382
    Adix
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Thomson 21MH15CL - TX807.
    Procesor TMP + pamięć 24c04.

Po włączeniu startowała przetwornica i nic więcej się nie działo. Znalazłem uszkodzoną pamięć. Po zaprogramowaniu nowej pamięci(wsad z elektrody) i skorygowaniu ustawień w TRYBIE SERWISOWYM telwizor sprawny pojechał do klienta. UWAGA; zamiast 24c04 wsadziłem 24c16!!
    Po kilku dniach telewizor wrócił. Włącza się ale czarny ekran. Błedy w pamięci. Nowy wsad+regulacja=telewizor sprawny. Po następnych kilku dniach znowu nie można właczyć a jak już wystartuje to nic nie można regulować. Po zaprogramowaniu pamięci tv jak nowy - diała bez zarzutu. Przejżałem płytę pod kątem zimnych lutów i zasilania sterowania. Wymieniłem elektrolity w zsilaniach z odczepów trafa WN. Co może być przyczyną tak częstych błędów w pamięci? Proszę o radę??
    PS.: Wymienie jeszcze pozystor i elektrolity w przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #2 2769511
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Najczęściej strzały z wysokiego albo pedantyczna gospodyni przecierająca ekranik jak telewizor "świeci". No i zamontuj EEPROM 24c(w)04 lub nawet 25c(w)04, najlepiej firmy ST . Zobacz, czy odbiornik prawidłwo wystartuje na czystej pamięci po odczekaniu ok. minuty od włączenia. No i nie da się ukryć, że TMP47.... należy do dosyć "złośliwych" mikrokontrolerów.
  • #3 2774563
    Adix
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Nadal nie rozwiązałem problemu. Wstawiłem nową i czystą pamięć taka jak powinna być 24W04 ale to nie pomogło. Telewizor działa prze 1-3 godziny i ginie obraz(ciemny ekran), brak OSD i regulacji z pilota i klawitury. Po odczekaniu 5 minut i włączemiu go z powrotem jakoś zaskakuje i znów działa normalnie przez kilka godzin. Podejrzenie pada na procesor TMP, może kwarc????????????????????
REKLAMA