Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

THOMSON-problem pamięci płyta TX807

transoptor 21 Apr 2007 13:46 1317 6
    transoptor
    Level 15  
    Może ktoś doradzi co należy zrobić w tel. THOMSON 20' .Otóż wraca z rozprogramowaną pamięcią . Po zaprogramowaniu z komputera wszystko pracuje . Po upływie ok. 1-2 miesięcy wraca do warsztatu. Jeżeli może ktoś udzielić dobrej porady to z góry dziękuję i pozdrawiam
    msgow
    Level 27  
    Witam
    Sprawdzić dokładnie gałąź napięcia 5V zasilającego proca i pamięć.
    Pozdrawiam.
    warszaw
    Level 16  
    Wymienić podstawkę kineskopu i temat zakończysz raz na zawsze. Pozdrawiam.
    RM
    Level 21  
    Sprawdz umasienie kineskopu,podstawke a na koncu trafo WN
    Eljot
    Level 14  
    Przepraszam, że podpinam sie pod temat ale mam ten sam problem.
    Na dodatek zauważyłem , że w pewnym momencie zaczyna samoistnie przełączać się w tryb 16:9 i wraca do 4:3 z częstotliwością co sekundę.Po kilku minutach się uspokaja i cały dzień jest spokój. Klient tak właśnie opisywał,że obraz się najpierw zwężał,potem pojawiał się napis autoprogram nie działał na pilota z klawiatury działał tylko( + i - )głos i trzeba było programować nową pamięć. Wymiana podstawki niczego nie zmieniła , nie jest to też przerwa.
    Zdzisław Osmulski
    Level 30  
    W swoich notatkach znalazłem taką informację.Przy takich problemach należy zamontować dodatkowy kondensator 47uF/16V + do zwory JR11 a - do obudowy (o ile pamiętam to procesor ma ekran).Może ta informacja się przyda.
    transoptor
    Level 15  
    Diękuję wszystkim kolegom za podpowiedzi . Uważam że wszystkie były trafne . Zrobiłem w/g wskazówek no i czekam na efekty które mam nadzieję będą w moim przypadku pozytywne -pozdrawiam i zamykam temat.