logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa lodówka xxxx – jak zmniejszyć siłę magnesu/uszczelki drzwi, ciężko się otwiera

K.Krzysztof 28 Cze 2006 08:30 5209 5
REKLAMA
  • #1 2770394
    K.Krzysztof
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Niedawno pozbyłem się starej ,17 letniej (choć ciągle jeszcze sprawnej) lodówki firmy ze wschodu , a na jej miejsce stanęła nówka z salonu marki xxxx.
    Cichutka ,antybakteryjna i z innymi bajerami i nawet chłodzi i zamraża jak trzeba.
    Problem polega na otwieraniu - żeby otworzyć lodówkę trzeba mocno złapać za uchwyt zaprzeć się nogami i pociągnąć do siebie. Drzwi tak mocno dolegają uszczelkami magnetycznymi do obudowy , że otwarcie ich wymaga naprawde dużej siły.
    Ja jestem normalnym zdrowym chłopem i mnie to nie wadzi , lecz w kuchni są jeszcze inni użytkownicy których to męczy.
    Starą lodówkę można było otworzyć jednym palcem. Rozumiem że duży docisk daje lepsze uszczelnienie drzwi - ale to co jest to moim zdaniem przesada.
    Pytanie brzmi : jak zmniejszyć siłę "trzymania" drzwi ? jakaś regulacja na zawiasach ? Wyciągnięcie części elementów magnetycznych z uszczelki drzwiowej ?
    Czy serwis mi to poprawi ?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2772944
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    wezwij serwis marki xxxx>>>powinni poprawić
  • REKLAMA
  • #3 2773483
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Wiataj
    Stawiam na różnicę teperatur , staraj się nie otwierać raz za razem w krótkim czasie , poprostu w lodówce niższa teperatura niż na zewnątrz , teraz około 30 stopni , i wszystko normalnie
  • REKLAMA
  • #4 2776296
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Odczekaj okolo 40 sekund i wtedy sprobuj, kolega powyzej ma racje nienalezy otwierac raz po raz
  • REKLAMA
  • #5 2777122
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Też mam taki problem z lodówko zamrażarką
    Whirlpool Arc 5550 ma około roku .

Właśnie jak są małe przerwy pomiedzy otwieraniem to sie łatwiej otwiera , pogoda tez ma chyba znaczenie jak jest cieplej to trudniej sie otwiera.

Nie zwracam na to uwagi ale teraz sprawdziłem to sie lekko otwiera ,
    (jest 22 stopnie w domu wiec niezbyt ciepło )a czasem jest problem ,juz z boku plastik pęka pewnie od tego..

Chyba nie da sie nic zrobić tylko nakleić bialą taśme w miejscu gdzie przychodzi magnes , to osłabi przyciąganie.

Cytat:
    nówka z salonu marki xxxx
    - nie słyszałem o tej firmie .
  • #6 2777302
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 131
    Jeżeli jest to lodówka ociekowa to należy zwracać uwagę na drożność otworu w rynience na skropliny. Jeżeli jest zatkany to szczelna lodówka nie jest w stanie wyrównać różnicy ciśnień powstałych na skutek ochłodzenia i co za tym idzie zmiany objętości powietrza które wchodzi do lodówki po otwarciu drzwi. Trzeba też sprawdzić końcówkę rurki wchodzącą do wanienki na sprężarce.
REKLAMA