logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 350 - Blade kopie ze skanera, wydruki z pamięci w porządku

Amigo201 28 Cze 2006 16:15 2476 14
REKLAMA
  • #1 2771664
    Amigo201
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Problem polega na tym że kopie ze skanera są blade ,pozbawione czerni a wydruk np.z pamięci czy też stan licznika jest ładny.wymieniłem developer ale nie widać większych efektów.skaner czysciłem.ten problem mam już w 3 kopiarkach.nadal nie wiem co jest.może są jakieś liczniki skanera które trzeba skasować.patrzyłem i próbowałem z serwisówki resetować. Zrobiłem initial.przyciemnianie z panela prawie nie reaguje.nadal mam problem.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2771745
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    wyczyść laser
  • REKLAMA
  • #3 2771998
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    gdyby był brudny laser to i wydruki i kopie byłyby blade. Nie nasz przypadkiem ustawionego trybu foto dla kopi
  • #4 2772401
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    moze nie tyle foto co moze tryb graficzny jest wlaczony
  • #5 2773119
    aimserwis

Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witaj.
    Miałem taki problem w dwóch kopiarkach AF 450 i po wymianie bębna, listwy, rolki ładującej i wyczyszczeniu pasa transferowego jak nowa. Prawdopodobnie bęben był za stary i nie miał odpowiednich parametrów.
    Konto firmowe:
    A i M Serwis
    ul. Czesława Miłosza 28, Mogilno, 88-300 | Strona WWW: www.aimserwis.pl
  • #6 2776936
    martinkrys
    Ocena: 44
    a optykę kolega dobrze wyczyścił?
  • REKLAMA
  • #7 2778774
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    A jak tam wzornik bieli.
  • REKLAMA
  • #8 2817149
    Amigo201
    Poziom 16  
    optyka w skanerze jest wyczyszczona pasek bieli też.wyczyszcze laser może to coś da.jedna z kopiarek ma wymieniony bemben i dev.rolkę ładowania .cały czas ten sam objaw.
  • #9 2818292
    copyman
    Ocena: 829
    To nic nie da... :-( Miałem ostatnio Aficio 350 i objaw ten sam. Co dziwne non stop świeciła lampka "image enchanced" i nie można tego wyłączyć ... próbowałem na wiele sposobów. Na szczęście pracuje jako drukarka sieciowa z HD na pokłdzie i nikt na niej nic nie kopiuje. Ale problem ciekawy...

C.
  • #10 2818645
    Janusz.P
    Ocena: 224
    wg mnie jest to normalne jeżeli jest zamontowany dysk to nie da sie jej wyłaczyć
  • #11 2818700
    marmag
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Lampki "image enchanced" nie można wyłączyć ponieważ ona właśnie sygnalizuje, że jest twardy dysk w maszynie. HD jest zalecany gdy kserokopiarka jest używana jako drukarka ale niestety może mieć wpływ na jakość kopii.
    Jeżeli masz w kserokopiarce twardziela to go wymontuj, powinno pomoć. Jakość kopii można podciągnąć też z poziomu Narzędzi użytkownika.
  • #12 2818774
    copyman
    Ocena: 829
    :oops: tej lekcji chyba nie odrobiłem... :-) , ale jako kopiarka to ona nie pracuje. Chodzi głównie o drukarkę sieciową , a tu jak wiadomo HD jest wskazany !

C.
  • #13 2852277
    Amigo201
    Poziom 16  
    tylko że te kopiarki nie były modernizowane a wcześniej miały rewelacyjną jakość kopi
  • #14 2856768
    aimserwis

Poziom 13  
    Ocena: 3
    A może spróbuj wgrać nowy firmware? W moim Ricoh-u 1045 pomogło ale to nie to samo 350/450.
    Konto firmowe:
    A i M Serwis
    ul. Czesława Miłosza 28, Mogilno, 88-300 | Strona WWW: www.aimserwis.pl
  • #15 2857281
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Miałem zupełnie niedawno zabawę z taka maszyną dokładnie LANIER 5245 , od trzech miesięcy doprowadzała mnie do białej gorączki właśnie związanej z jakościa obrazu. Wymiana bębna , dewelopera i super ale przez jakieś kilkaset kopii potem znowu bladzizna a wydruki jak gdyby nigdy nic ok.
    Na całe jej szczęście "wykręciło" trybka ślimaka z wywoływaczki i to była taka mała katastrofa , zapchane odprowadzanie tonera , zerwane trybka , uszkodzona folia mieszadełka. I to była okazja do zakupu starego szrota który
    spełnił swą powinność jako dawca narządów. Po podmianie wszystkiego co można tylko było podmienić i podstawowych inicjacjach kopie znowu blade.
    Jako ostatni podmieniłem cały zespół lasera i tu niespodzianka maszyna zaczeła robić normalne i kontrastowe kopie . Laser ( ten co robił blado ) był czyszczony i to idealnie. Kopiarka nie sygnalizowała żadnych błędów a inicjacja lasera zawsze była prawidłowa.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest bladość kopii ze skanera w urządzeniach Ricoh Aficio 350, podczas gdy wydruki z pamięci oraz stan licznika są prawidłowe. Wymiana developera i czyszczenie skanera nie przyniosły poprawy. Dyskusja wskazuje, że brudny laser raczej powodowałby blade wydruki i kopie, więc problem może nie leżeć w laserze. Podejrzewano tryb kopiowania (foto lub graficzny), ale to nie rozwiązało problemu. W podobnych modelach (np. AF 450) wymiana bębna, listwy, rolki ładującej i czyszczenie pasa transferowego poprawiły jakość, sugerując, że stary bęben może być przyczyną. Czyszczenie optyki i wzornika bieli było wykonane. Obecność twardego dysku (HD) w maszynie powoduje ciągłe świecenie lampki "image enhanced" i może wpływać na jakość kopii; jego demontaż może pomóc. Próba resetu i wgrania nowego firmware nie została potwierdzona jako skuteczna dla modelu 350. W jednym przypadku wymiana całego zespołu lasera rozwiązała problem bladości kopii, mimo że laser był czyszczony i inicjowany prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA