logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć simlock z Motorola C139/140? Problemy z DMtool i kablem rs-mini jack

wladko 28 Cze 2006 17:11 3150 6
REKLAMA
  • #1 2771802
    wladko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Generalnie chodzi o wyrzucenie smoka. Znalazlem tutaj na elce flash i probowalem wgrac go dmtoolem lecz DMtool zatrzymuje sie na press target power on. Naciskanie power on nic nie pomaga. Kabelek mam rs-mini jack. Portmonem podejrzalem co tam lata i wyglada ze dmtool czeka na cos. Po nacisnieciu power on na komorce wychodzi z niej pare bajtow ale dm tool na to nie reaguje. Podobnie zachowuje sie programik do czytania flasha. Ktos podpowie co jest nie tak. Ktos pomoze ? O co chodzi w metodach z workshopem?
    Pozdrawiam Wladek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2772115
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    cały komplet w załączniku :)
    Załączniki:
    • motka c139 simlok i lang.rar (2.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2772627
    wladko
    Poziom 11  
    Dzieki bardzo za pliki. Natomias problem niedzialania wciąz pozostał :(. Moze jakies pomysły. Do programowania fona uzywam laptopa z 1.8GHz z win XP. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2773682
    mat3oosh
    Poziom 16  
    moim zdaniem probelm kabelkowy lub zlaczowy, c139 na moim boxie uniwersalnym wlasnej roboty dziala bez zarzutu. Box jest na MAX3232, zasilany z akumulatora (stabilność!) i jest na zwyklym comie. W DMtool jest opcja ustawiania szybkosci, sprawdz, czy jest "normal"
  • REKLAMA
  • #5 2774698
    Rambo305
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    a moze masz najczestrzy problem czyli jakies nielaczenie na wtyczce przy telefonie u mnie bylo podobnie przy simlocku z tego telefonu i dopiero jak go rozkrecilem i docisnelem wtyczke do porzadku to wszystko ruszylo.
  • #6 2777108
    wladko
    Poziom 11  
    Widze ze podejrzenia kierowane sa w strone kabelka. Kabelek mam własnej roboty i pytanie czy rs z fona jest juz prawdziwym rs (+10V -10V) czy to TTLowy rs. Moj kabelek to poprostu polączone kablem DB9 i minijack (taki zwykly skrosowany kabelek rsowy bez zadnych konweterów poziomu). Ciekawym zjawiskiem jest to ,ze pod XP zero reakcji ze strony dmtoola czy eeprom readera natopmiast pod win95 eeprom reader zglasza error BootCode[1] responce poczym wypisuje ciąg bajtow w hexie, dmtool z kolei raportuje error_ACK1. Skąd ta róznica pomiedzy XP i win95. Czy na XP to z definicji nie dziala ?
    Pozdrawiam !
  • #7 3308315
    kriss528
    Poziom 2  
    Witam. Może ktoś mi podpowie.... Mam problem z komunikacją między DMtoolem a C139. Wydaje sie wszystko tak jak powinno być. Czyli, prędkość Normal, Com1, pliki odpowiednie. Jednak po komedzie start długo zero reakcji a potem Error ID 608 Seek to handset time out. Zaznaczam że telefon wyjąłem z obudowy żeby była lepsza komunikacja....Pomocy:(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z usunięciem simlocka z telefonów Motorola C139/C140 przy użyciu DMtool i kabla RS-mini jack. Użytkownik próbuje wgrać flash, jednak DMtool zatrzymuje się na komunikacie "press target power on" i nie reaguje na włączanie telefonu. Kabel RS-mini jack jest własnej konstrukcji, bez konwerterów poziomu sygnału, co może powodować problemy z komunikacją. Wskazano, że problem może leżeć w jakości kabla lub złym styku w złączu telefonu, co potwierdzono przez dociskanie wtyczki. Różnice w działaniu oprogramowania pod Windows XP i Windows 95 sugerują kwestie kompatybilności lub sterowników. Zalecane jest użycie stabilnego zasilania (np. akumulatora) oraz sprawdzenie ustawień prędkości transmisji w DMtool (opcja "normal"). Jeden z użytkowników zgłasza błąd "Error ID 608 Seek to handset time out" mimo poprawnych ustawień i wyjęcia telefonu z obudowy, co potwierdza trudności w nawiązaniu stabilnej komunikacji. Metody z workshopem pozostają niejasne dla autora, brak jednoznacznego rozwiązania problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA