logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simlock z Motoroli c139 z zablkowanym licznikiem kodów

m_at_i 31 Gru 2005 15:25 3665 11
REKLAMA
  • #1 2134032
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Simlock z motoroli c139 z zablokowanym licznikem kodów :)

1. Ładujemy baterie na full :)
    2. Właczamy DMtool 1.1.0.3
    3.Wczytujemy plik FFE_C139.m0
    4. I dusimy start i krótko on.
    5. Czekamy chwilke i cieszymy sie odblokowana motka :)
    Załączniki:
    • Simlock c139.rar (433.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2134079
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Tak ale zapomniałeś dodać że po tej operacji znikną wszystkie języki z fona zostanie angielski i o ile dobrze pamiętam bo wgrywałem ten flash jakieś 2 tygodnie temu to będzie też vietnamski albo chiński.

A więc panowie uważać !! Jeżeli dla klienta tak bardzo nie zależy na językach to można posłużyć się tą solucją a jeżeli po wgraniu klient straci pl lang to można sobie niezłej biedy narobić.

Pozdrawiam.
  • #3 2134226
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja niestety nie zauwazyłem zmiany jezyka bo i tak telefon miałem z niemiec :)

Dodano po 3 [minuty]:

Ale jak ktos ma tel z zagranicy to nie zmienia róznicy bo i taj nie ma PL
  • #4 2135164
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Mój fon jak nie miał tak nie ma polskiego , zostały fabryczne :angielski, niemiecki, francuski, włoski. Fon był z niemiec.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 2771749
    wladko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Probwalem jak opisano w pierwszym poscie ale nic z tego. DM tool zatrzymuje sie na press target power on. Naciskanie power on nic nie pomaga. Kabelek mam rs-mini jack. Portmonem podejrzalem co tam lata i wyglada ze dm tool czeka na cos. Po nacisnieciu power on na komorce wychodzi z niej pare bajtow ale dm tool na to nie reaguje. Ktos podpowie co jest nie tak. Nie do konca rozumiem co to znacz "z zablokowanym licznikiem kodow". Ktos pomoze ? Pozdrawiam Wladek
  • #6 2772003
    SlaweK
    Poziom 43  
    Z zablokowanym licznikiem kodów to znaczy że fon nie pyta już o kod specjalny bo klient wyklepał wszystkie próby. A co do nie działania to użyj wolniejszego komputera z win98. Ja wczoraj takiego robiłem i potem język wszedł bez problemów.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 2772554
    wladko
    Poziom 11  
    Dzięki za wyjaśnienie i rade. Hmm tylko skąd ja tu tego wolniejszego kompa z 98 wezme :). Uważasz ze to opisane zachowanie (ze nie dziala)jest winą zbyt szybkiego komputera? Moze da sie to jakos ominą. Uzywam laptopa z 1.8 GHz i Win XP.
  • #8 2772570
    SlaweK
    Poziom 43  
    Urok XP, do fonów niezbyt się nadaje bo nie wszystko na nim chodzi a szczególnie programy ktore korzystają z Dosa, jawnie lub w tle.

SławeK
  • #9 2773082
    wladko
    Poziom 11  
    To fragment z documentacji DMtoola:

CPU: Intel P3 800M or AMD K7 800M
    Memory: 128M.

Note:
    All the tests are under the environment as above, the tool will work smoothly. Any other OS or hardware device may cause exceptionable problem.

Niby XP jest na liscie.
    Wciąz mnie zastanawia czy problem nie lezy jeszcze gdzies indziej.
    Pozdrawiam
    Władek
  • #10 2773611
    mat3oosh
    Poziom 16  
    ...ale przeciez mozna potem wladowac pl ;-)
  • #11 2773889
    wladko
    Poziom 11  
    Mnie nie zalezy na jezyku. Zalezy mi glownie na usunieciu simlocka. Za radą spróbowalem Dmtoola na starszym komputerze (800 Mhz) z win2000 i drugim jeszcze starszym z win NT lecz efekt jets identyczny. Dmtool zatrzymuje sie na press target on potem wyskakuje blad 608 "Seek to handset time out". Fon ma simlocka w niemieckim vodafone.
    Wydaje mi sie ze problem nie lezy w szybkosci komputera. Co to moze byc ??. Robie to tak, odpalam dmtoola laduje plik, fon jest wyłączony.Naciskam start na dmtoolu, w nim pojawiają sie komunikaty inicjalizacja, checking loader itd, az dojdzie do press target on, poczym króciutko naciskam na fonie klawin on .... i nic sie nie dzieje :(

Pozdrawiam Władek
  • REKLAMA
  • #12 2792858
    kolbi
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Cytat:
    Simlock z motoroli c139 z zablokowanym licznikem kodów Smile

1. Ładujemy baterie na full Smile
    2. Właczamy DMtool 1.1.0.3
    3.Wczytujemy plik FFE_C139.m0
    4. I dusimy start i krótko on.
    5. Czekamy chwilke i cieszymy sie odblokowana motorola Smile

Witam, wgrałem plik po czym napis ready w dmtoolu, motka nie wystartowała chociaż czekałem z 5 min. Motka nie daje znaków życia tak jak by nie miała akumulatora, czy jest jeszcze jakaś szansa ją uruchomić ?.

Wcześniej wgrywałem polaka i było ok, wszystko jak należy, potem zabrałem się za simloka i motka padła.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania simlocka w telefonie Motorola C139 z zablokowanym licznikiem kodów przy użyciu programu DMtool 1.1.0.3 i pliku FFE_C139.m0. Procedura polega na naładowaniu baterii, wczytaniu pliku do DMtool, uruchomieniu procesu i krótkim włączeniu telefonu. Użytkownicy zwracają uwagę, że po tej operacji znikają wszystkie języki oprócz angielskiego oraz ewentualnie wietnamskiego lub chińskiego, co może być problematyczne dla użytkowników oczekujących polskiej wersji językowej. Problemem zgłaszanym jest zatrzymanie DMtool na komunikacie "press target power on" i brak reakcji telefonu, co może wynikać z niekompatybilności systemu operacyjnego (Windows XP) lub zbyt szybkiego komputera. Zalecane jest użycie starszego sprzętu z Windows 98 lub 2000, choć nie zawsze rozwiązuje to problem. Zablokowany licznik kodów oznacza, że telefon nie pyta już o kod simlocka, ponieważ wszystkie próby zostały wykorzystane. W niektórych przypadkach po wgraniu pliku telefon przestaje się uruchamiać, co rodzi pytania o możliwość przywrócenia funkcjonalności. Wskazano także, że po odblokowaniu simlocka można ponownie wgrać polski język.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA